ΓΔ: 879.98 0.09% Τζίρος: 9.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:53:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το Ελεγκτικό Συνέδριο «βάζει τέλος» στα δώρα των συνταξιούχων Δημοσίου

Πρόκειται για μια απόφαση που οριστικοποιεί το «τέλος» στις διεκδικήσεις περίπου 500.000 συνταξιούχων του δημοσίου και αντιτίθεται στην ανάλογη απόφαση του ΣτΕ, που όμως αφορά τον ιδιωτικό τομέα.

Συνταγματική κρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η κατάργηση των δώρων που υπέστησαν το 2013 οι συνταξιούχοι του Δημοσίου Τομέα.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, έλαβε τη σχετική απόφαση, απορρίπτοντας τη διεκδίκηση συνταξιούχου στρατιωτικού, ο οποίος είχε δικαιωθεί πρωτόδικα. Βασικό επιχείρημα του ΕΣ, ήταν ότι αυτές οι αποφάσεις που ελήφθησαν τότε και είχαν ως αποτέλεσμα να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, προέκυψαν από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πρόκειται για μια απόφαση που ουσιαστικά οριστικοποιεί το «τέλος» στις διεκδικήσεις περίπου 500.000 συνταξιούχων του δημοσίου και αντιτίθεται στην ανάλογη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που όμως αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Δικαστικές πηγές θεωρούν δεδομένο ότι αποτελεί προπομπό για ανάλογες αποφάσεις στο μέλλον.

Πλέον οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων του δημοσίου,  περιορίζονται στο σκέλος των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις, κατά τα μνημονιακά έτη. Παράλληλα, αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για επικούρηση και δώρα στον ιδιωτικό τομέα για να κριθεί αν πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο ανάμεσα στον Ιούνιο 2015 και τον Μάιο του 2016.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο συζητήθηκαν οι περικοπές συντάξεων του Δημοσίου

Η απόφαση που θα εκδοθεί θα είναι πιλοτική, καθώς αφορά 60.000, περίπου, ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει», όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε συντάξεις και αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων το 70% των δαπανών

Την μεγάλη αύξηση της δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ για συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα καθώς και των δαπανών για αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων, κατά την περίοδο 2007 - 2017, καταγράφει έκθεση του ΟΟΣΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλό ρεκόρ στην έκδοση νέων συντάξεων τον Οκτώβριο από τον e-ΕΦΚΑ

Μέσα σε έναν μήνα, εκδόθηκαν 21.339 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, κάτι που αποτελεί ρεκόρ τριετίας, όπως επισημαίνει ο φορέας. Οι συνολικές εκδόσεις νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων από την αρχή του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο υπολογίζονται σε 176.167.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Μειώθηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις, επιτυχείς οι προσπάθειες

Ο υφυπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ως σημαντική τη συμβολή των πιστοποιημένων επαγγελματιών για την αποσυμφόρηση των εκκρεμών συντάξεων, λέγοντας ότι, σήμερα πιάνουν δουλειά οι 179 που πιστοποιήθηκαν.