ΓΔ: 1429.79 0.43% Τζίρος: 100.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma, Reuma, Timologia
Φωτο: Shutterstock

Στα ύψη η τιμή του ρεύματος και το '22: Προειδοποίηση από τις εταιρείες

Πάνω από τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα εκτιμούν οι κορυφαίες εταιρείες της Ευρώπης ότι θα διατηρηθεί η χονδρική τιμή. Τι λένε σε επιστολή προς τους ηγέτες της Ε.Ε. Οι προτάσεις Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μία εξόχως ανησυχητική εικόνα για την πορεία των τιμών της ενέργεια το 2022 σκιαγραφούν οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών ενέργειας της Ευρώπης, παρά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για αποσυμπίεση των τιμών την επόμενη χρονιά.

Ειδικότερα, 19 μεγάλοι παίκτες της ενέργειας (οι CEOs των εταιριών: EDF, EDP, Enel, Verbund,  Vattenfall, Axpo, Iberdrola, Ignitis Group, Latvenergo, Orsted, ΑΗΚ  Κύπρου, SSE, Electrica, Fortum, Statkraft, ΔΕΗ, Slovenske Elektrarne, HSE και  Enefit) με επιστολή τους προς την Κομισιόν λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα, εκτιμούν ότι η ενεργειακή κρίση έχει έρθει για να μείνει για ακόμα κάποιο διάστημα μαζί μας. Μάλιστα εκτιμούν ότι για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραδοθούν το 2022, η τιμή των 100 ευρώ ανά MWh έχει ήδη ξεπεραστεί.

«Ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας στους καταναλωτές δεν πρέπει να υποτιμάται» υποστηρίζουν οι CEOs. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, οι καταναλωτές πρόκειται να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις για πολλούς μήνες ακόμη. Μπορεί ΥΠΕΝ και ΥΠΟΙΚ να έχουν ήδη ανακοινώσει κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές, αλλά σε πρώτη φάση, τα μέτρα αυτά που μένει να φανεί αν είναι αρκετά, προγραμματίζονται έως το τέλος του έτους. 

Αν συνεχιστεί αυτό το ράλι των τιμών, τότε το μεγάλο ζήτημα που θα επηρεάσει πολλούς από τους καταναλωτές είναι οι ρήτρες στα συμβόλαια του ρεύματος. Το κλειδί βρίσκεται στη «ρήτρα αναπροσαρμογής», η οποία ενεργοποιείται σε επίπεδα τιμών άνω των 60 - 70 ευρώ με βάση τα συμβόλαια των περισσότερων παρόχων και προκαλεί πρόσθετες χρεώσεις που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς. Με τιμές άνω των 100 ευρώ, τις οποίες προβλέπουν οι μεγάλες εταιρείες, είναι προφανές ότι οι πρόσθετες χρεώσεις θα συνεχισθούν για μεγάλη χρονική περίοδο.

Ασκώντας έντονη κριτική στην ΕΕ, στην επιστολή αυτή οι CEOs προειδοποιούν για τη λήψη κοντόφθαλμων πολιτικών μέτρων που αντιβαίνουν στο νομικό πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ και θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους ενεργειακής μετάβασης της Πράσινης Συμφωνίας, βλάπτοντας μακροπρόθεσμα την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο λόγος πίσω από την κρίση αυτή που βιώνουμε στην ενέργεια προκλήθηκε από τις αυξήσεις της τιμής των ορυκτών καυσίμων και όχι από την ίδια την ενεργειακή μετάβαση. Αντίθετα, η ενεργειακή μετάβαση, η οποία θα μείωνε δραστικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων, εξελίσσεται πολύ αργά, υποστηρίζουν ζητώντας από την Επιτροπή κίνητρα ώστε να διπλασιάσουν τις προσπάθειες απαλλαγής από τις εκπομπές CO2.

Η επίδραση του καιρού

Η τύχη, για την ώρα, φαίνεται πάντως πως βρίσκεται στο πλευρό της Ευρώπης καθώς, όπως σημειώνει ανάλυση του Bloomberg, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην αρχή της περιόδου θέρμανσης θα μετριάσουν τη ζήτηση, ωθώντας τις τιμές χαμηλότερα, παρά τα σήματα της Ρωσίας ότι δεν θα αποστείλει περισσότερο φυσικό αέριο χωρίς τη γρήγορη έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2.

Οι ισχυροί άνεμοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία ενδέχεται επίσης να προκαλέσουν ρεκόρ παραγωγής ρεύματος από αιολικά σήμερα, μειώνοντας περαιτέρω την ανάγκη για εγκαταστάσεις καύσης αερίου. Ήδη μάλιστα χτες, η τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας που έδινε η Γερμανία ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη, όπως φαίνεται στο γράφημα.

Πάντως, οι θετικές επιδράσεις του καιρού στις τιμές χονδρικής είναι προς το παρόν άνισες, καθώς περιορίζονται στη βόρεια Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του νότου οι άνεμοι δεν έχουν ενισχυθεί με αποτέλεσμα να παραμένει χαμηλά η παραγωγή από αιολικά και σε μεγάλο ποσοστό (άνω του 50%) η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα παραγωγής, με αποτέλεσμα να διατηρείται και σήμερα η τιμή χονδρικής πάνω από τα 200 ευρώ.

Οι τιμές χονδρικής του ρεύματος στην Ευρώπη

energeia

Οι ελληνικές προτάσεις στην Ευρώπη

Στη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προτείνει, από κοινού με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, μια λύση για την ενεργειακή κρίση μέσω συντονισμού των χωρών της ΕΕ για να προχωρούν σε κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, ενισχύοντας έτσι τη διαπραγματευτική τους θέση έναντι των προμηθευτών, δηλαδή πρωτίστως έναντι της ρωσικής Gazprom. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες αποτελούν την πιο φθηνή πηγή ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για το ρεύμα, τι συζητήθηκε στο Μαξίμου

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Ενέργειας αν θα υπάρξει παρέμβαση για φορολόγηση υπερκερδών και επιδότηση των καταναλωτών μετά τη μεγάλη αύξηση των τιμών στη χονδρική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist: Ποιες είναι οι παρενέργειες από τους φόρους στα υπερκέρδη

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, όμως η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιοι φόροι προκαλούν και προβλήματα, με κυριότερο την επιβράδυνση των επενδύσεων.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μάχη» ΡΑΕ, καταναλωτών και παρόχων για τους λογαριασμούς στο ρεύμα

«Όχι» στην πρόταση της ΡΑΕ για πλαφόν στο ποσοστό αυξήσεων που θα περάσουν στους καταναλωτές λένε ΔΕΗ και ιδιώτες προμηθευτές, ενώ την πρόταση υποστηρίζουν ένθερμα οι καταναλωτικές ενώσεις.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ τα μέτρα ανάσχεσης των αυξήσεων στο ρεύμα, παράθυρο επέκτασης για 2022

Η επιδότηση του κόστους για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στα τιμολόγια θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2021. Σκέψεις για επέκταση αν παραμείνουν οι πιέσεις στις τιμές. Τι είπε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.