ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας

Ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας οι εταιρείες εξόρυξης

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, κ. Αθ. Κεφάλας, «Οι κορυφαίες εταιρείες του εξορυκτικού κλάδου διαμορφώνουν τάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία».

Πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της ελληνικής οικονομίας αποτελεί το πλούσιο φάσμα ορυκτών που υπάρχει στην ελληνική γη, τόνισε ο κ. Αθανάσιος Κεφάλας, πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, σε ομιλία του στο Olympia Forum που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, 20-21 Οκτωβρίου 2021. Η εξορυκτική βιομηχανία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 3% του συνολικού ΑΕΠ ενώ ταυτόχρονα παραμένει  κορυφαίος εργοδότης.

Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, στον οποίο συμμετέχουν οι κορυφαίες εταιρείες του κλάδου που παράγουν πάνω από το 85% του όγκου της εγχώριας εξορυκτικής βιομηχανίας, αναγνώρισε έγκαιρα τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και την προτεραιότητα που σταδιακά η κοινωνία θα έδινε σ’ αυτήν επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΜΕ.

Έτσι οι εταιρείες-μέλη του ΣΜΕ αναλαμβάνουν ρόλο, πρωτοπορούν στο μείζον θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης και το 2006 υιοθετούν «Κώδικα Αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης» με ταυτόχρονη δημοσίευση, κάθε χρόνο ανελλιπώς από το 2007, των «Δεικτών Βιώσιμης Ανάπτυξης» που αφορούν 12 περιοχές που θεωρούνται οι περισσότερο αντιπροσωπευτικές για τη συστηματική παρακολούθηση της βιώσιμης εξορυκτικής δραστηριότητας τους, καθώς και τη δημιουργία βάσης αξιόπιστων δεδομένων για τη διαμόρφωση πολιτικών βασισμένων σε στοιχεία (facts based policies).

Αξιολογώντας τις επιδόσεις στο τρίγωνο της βιώσιμης ανάπτυξης, ο κ. Κεφάλας ανέφερε συνοπτικά:

  • «Έχουμε διασφαλίσει ως πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της ελληνικής οικονομίας το πλούσιο φάσμα ορυκτών που υπάρχει στην ελληνική γη.
  • Πέραν των θέσεων εργασίας τα μέλη μας αποτελούν υπεύθυνα εταιρικά μέλη των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούνται, επιζητώντας συστηματικά το γόνιμο διάλογο με όλους τους συμμετόχους και συνεισφέροντας με πολλούς τρόπους στις τοπικές κοινωνίες 
  • Στον τομέα του περιβάλλοντος εφαρμόζονται βέλτιστες πρακτικές για μείωση του αποτυπώματος τόσο στην ανάλωση των φυσικών πόρων όσο και της γης. Ειδικά για το τελευταίο η εξόρυξη καταλαμβάνει στην Ελλάδα λιγότερο από το 0.2% της συνολικής έκτασής της και με βάση τα στοιχεία μας έχουν ήδη αποκατασταθεί  δεκάδες χιλιάδες στρέμματα φυτεύοντας πάνω από δύο εκατομμύρια δενδρύλλια και θάμνους ήδη από το 1979, αλλά και εγκαθιστώντας και άλλες μετα-μεταλλευτικές χρήσεις όπως πάρκα αναψυχής, τεχνητές λίμνες, αμπελώνες κ.λπ.

Ειδικά στις σύγχρονες προκλήσεις της κυκλικής οικονομίας, που είναι κρίκος της βιώσιμης ανάπτυξης, απαντάμε, πέραν της γνωστής φειδούς στη διαχείριση των ορυκτών πόρων που αποτελεί την απαρχή της βιωσιμότητάς μας, με μια σειρά καλών πρακτικών αξιοποίησης «δευτερογενών κοιτασμάτων», αλλά και υποδειγμάτων βιομηχανικής συμβίωσης είπε ο Πρόεδρος του ΣΜΕ, απαριθμώντας ενδεικτικά την αποκατάσταση θιγμένων εδαφών με ταυτόχρονη απόληψη παλιών απορριμάτων στη Χαλκιδική, την αξιοποίηση παλιών αποθέσεων λευκολίθου χάρις σε νέες τεχνικές καθαρισμού, τη χρήση των μαρμαροψηφίδων για παραγωγή ανθρακικού ασβεστίου και άλλων προϊόντων για την κατασκευαστική βιομηχανία, καθώς και την αξιοποίηση ψιλομερών περλίτη στην κεραμική και τις κατασκευές.

«Τα μέλη του ΣΜΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας, έχοντας υιοθετήσει πολλές καλές πρακτικές και εφαρμόζοντας στη πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας»,  είπε ο κ. Κεφάλας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biomixania-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύθηκαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, συνεχίστηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 0,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Σημαντική είναι η άνοδος στην Ελλάδα κατά 9,1% ποσοστιαίες μονάδες έναντι ηπιότερης αύξησης 4,2% στην ΕΕ 27.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 26% των τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην άνοδο του δείκτη συνέβαλε η αύξηση 86,4% στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, και η άνοδος 78,35 της άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος 9,7% για βιομηχανική παραγωγή Σεπτεμβριου με ηγέτη τη μεταποίηση

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 9,5%.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΧΒ: Η ενεργειακή κρίση απειλεί την ελληνική χημική βιομηχανία

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών τονίζει ότι οι εξαγωγές τους απειλούνται, την ίδια στιγμή που η χημική βιομηχανία κατατάσσεται στους κλάδους με τις μεγαλύτερες εξαγωγές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγκαία τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας για το υψηλό ενεργειακό κόστος

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), τονίζει ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχει προειδοποίησει ότι οι παραγωγοί ενέργειας μετακυλούν το αυξημένο κόστος στη βιομηχανία.