ΓΔ: 879.44 0.02% Τζίρος: 14.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:25:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Εισήγηση για τον ΟΠΑΠ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Επ. Ανταγωνισμού

Στην εισήγηση ζητείται να διαπιστωθεί παράβαση των άρθρων 1 και 2 του νόμου για τον ανταγωνισμό. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Εισήγηση για εξέταση του ΟΠΑΠ για πιθανή παραβίαση άρθρων του νόμου για τον ανταγωνισμό θα εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στις 7 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. 

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 07 Δεκεμβρίου 2021, για να συζητήσει επί της Έκθεσης του Εισηγητή περί των υποβληθεισών καταγγελιών από τον Αστικό Συνεταιρισμό «Επαγγελματίες Πράκτορες Παιγνιδιών Πρόγνωσης Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» (εφεξής και «ΣΕΠΠΠ») και εξήντα (60) ατομικών επιχειρήσεων και πέντε (5) ομόρρυθμων εταιριών κατά της εταιρίας «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου ΑΕ» (εφεξής και «ΟΠΑΠ») για παραβάσεις των άρ. 1 και 2 του Ν. 3959/2011 και άρ. 101 και 102 ΣΛΕΕ.

Σε αμφότερες τις υποβληθείσες καταγγελίες, οι καταγγελλόμενες πρακτικές της ΟΠΑΠ αφορούν στις ρήτρες που η εταιρεία επιβάλλει στις συνεργαζόμενες εταιρίες που λειτουργούν πρακτορεία ΟΠΑΠ μέσω της Σύμβασης Πρακτόρευσης, ως τροποποιήθηκε και τέθηκε σε ισχύ το 2017. Κατά την Εισήγηση, η ΟΠΑΠ, μέσω των εν λόγω ρητρών αποκλειστικότητας και μη ανταγωνισμού, μοχλεύει την ισχύ της στην ευρύτερη αγορά των τυχερών παιγνίων εις βάρος δραστηριοτήτων, οι οποίες δεν αφορούν σε τυχερά παίγνια.

Με αυτόν τον τρόπο, αποκλείονται τόσο ο υφιστάμενος (συμπεριλαμβανομένου και του ΣΕΠΠΠ), όσο και δυνητικός ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο ανταγωνισμός σε δευτερεύουσες υπηρεσίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα τυχερά παίγνια. 

Κατόπιν εξέτασης των στοιχείων του φακέλου της υπόθεσης, η Έκθεση του Εισηγητή προτείνει τα ακόλουθα:

  1. Να διαπιστωθεί η παράβαση του άρθρου 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ και να επιβληθεί στην εταιρεία πρόστιμο για τη διάρκεια συμμετοχής της στην παράβαση για τους λόγους που εκτενώς αναφέρονται στην Εισήγηση.
  2. Να διαπιστωθεί η παράβαση του άρθρου 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ και να επιβληθεί στην εταιρεία πρόστιμο για τη διάρκεια συμμετοχής της στην παράβαση για τους λόγους που εκτενώς αναφέρονται στην Εισήγηση.
  3. Να υποχρεωθεί η εταιρεία να παύσει την ως άνω διαπιστωθείσα παράβαση, στο βαθμό που αυτή συνεχίζεται και να παραλείπει αυτή στο μέλλον.
  4. Να απειληθεί η εταιρεία με πρόστιμο αν με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού βεβαιώνεται η συνέχιση ή επανάληψη της διαπιστωθείσας παράβασης.

 
Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η Εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της διαδικασίας και τις απόψεις των μερών
».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανέβασε στροφές» η Επ. Ανταγωνισμού με 98 ελέγχους σε επιχειρήσεις

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μέχρι στιγμής το 2021 έχουν αυξηθεί κατά 44% οι έλεγχοι σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα. Αυξήθηκαν στις 8,9 οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις κάθε μήνα έναντι 5,7 το 2020.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Όχι στο «σπάσιμο» του πλαφόν τιμών στα covid test

Ενδεχόμενες παρεμβάσεις φορέων ή συνεννοήσεις μεταξύ επαγγελματιών για να πωλούνται τα τεστ πάνω από τις ανώτατες τιμές θα αντιμετωπίζονται ως παραβιάσεις της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό.