ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Θέμα λίγων μηνών ο διαγωνισμός για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης

Το αργότερο στις αρχές του 2022 προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, η οποία διαχωρίζεται από τις υπόλοιπες επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Θολό τοπίο για τη χρηματοδότηση.

Μέχρι το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου θα δημοπρατηθεί το έργο επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης το οποίο με απόφαση του υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή προχωρά ξεχωριστά από τις άλλες επεκτάσεις της Αττικής Οδού και ως δημόσιο έργο. Τον σχεδιασμό για άμεση προκήρυξη του έργου ανακοινώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα και ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Καραγιάννης ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα προ ημερών.

Η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Αττική Οδός στο τμήμα από τον κόμβο της Λεωφόρου Κηφισίας μέχρι τον κόμβο Μεταμόρφωσης. Ο κόμβος Μεταμόρφωσης έχει μόνο μία λωρίδα εξόδου στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας με αποτέλεσμα κάθε πρωί να μπλοκάρονται χιλιάδες οδηγοί. 

Το έργο, προϋπολογισμού γύρω στα 300 εκατ. ευρώ είχε σχεδιαστεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες αλλά έμπλεξε με τις υπόλοιπες επεκτάσεις της Αττικής Οδού και ουδέποτε υλοποιήθηκε. Τώρα στο υπουργείο Υποδομών αποφάσισαν να το δημοπρατήσουν αυτόνομα και ως δημόσιο έργο καθώς εκτιμάται πως θα το χρησιμοποιούν περίπου 30.000 οδηγοί την ημέρα. Ο νέος οδικός άξονας των 3,8 χιλιομέτρων θα καταλήγει στον κόμβο Καλυφτάκη στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και θα περιλαμβάνει δύο σήραγγες, μία 1.260 μέτρων και μία περίπου 1.000 μέτρων. 

Ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής είχε δηλώσει πριν από ένα εξάμηνο στην Βουλή πως η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην απεμπλοκή του έργου από την ευρύτερη επέκταση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού. Η σύμβαση παραχώρησης ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2024 και την προετοιμασία του διαγωνισμού για την επέκτασή της έχει αναλάβει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ)

Στο υπουργείο Υποδομών επιχείρησαν να εντάξουν την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης στο Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα αναζητούνται άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το νέο ΕΣΠΑ. Επιπλέον έσπευσαν να διαχωρίσουν την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης αλλά είναι άγνωστη η τύχη μιας άλλης επέκτασης, αυτή της περιφερειακής Υμηττού μέχρι την Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί βγαίνει προς πώληση η Αττική Οδός χωρίς τις τρεις επεκτάσεις

«Κλείδωσε» η απόφαση της κυβέρνησης να μην περιληφθούν στη σύμβαση παραχώρησης που θα βγει σε διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ οι υποχρεώσεις κατασκευής επεκτάσεων σε Λαύριο, Ραφήνα, Λ. Βουλιαγμένης. Στόχος το υψηλό τίμημα, ακόμη και 2 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαίνεται ο «εμφύλιος» του υπ. Υποδομών με το ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική Οδό

«Σέρνονται» οι διαδικασίες την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και τα μεγάλα έργα επεκτάσεων, καθώς στην κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν έχει τον τελευταίο λόγο το ΤΑΙΠΕΔ ή το υπουργείο Υποδομών.