ΓΔ: 951.65 0.74% Τζίρος: 38.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eshop, e-commerce, online agores, ilektroniko emporio
Φώτο: Shutterstock

Είσοδος νέου παίκτη από τη Ρουμανία στο εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο

Η E-mag αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου της Ρουμανίας έρχεται να ανεβάσει τον πήχη του ανταγωνισμού στην Ελλάδα και αναζητά ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν στη ρουμανική αγορά.

Την έναρξη δραστηριοποίησης στη χώρα μας της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου της Ρουμανίας E-Mag, γνωστοποίησε σε συνάντηση με στελέχη του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι ο International Marketplace Director της εταιρείας Δ. Σιδερίδης.

Ο κ. Σιδερίδης, όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι, μετέφερε το αίτημα για ανεύρεση ενδιαφερομένων ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να εξάγουν στη ρουμανική αγορά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό έγγραφο: Σε συνάντηση στο Γραφείο με τον κ. Δ.Σιδερίδη, International Marketplace Director της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου της Ρουμανίας E-Mag, μας γνωστοποιήθηκε η έναρξη δραστηριοποίησης της στην Ελλάδα και ζητήθηκε η συνδρομή μας για την κοινοποίηση της πληροφόρησης στους επιχειρηματικούς συνδέσμους και φορείς, σε αρχική φάση, Αθήνας-Πειραιά και Θεσσαλονίκης, για την ανεύρεση ενδιαφερομένων ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες μέσω της πλατφόρμας της, δύνανται να πωλούν τα προϊόντα τους στη ρουμανική αγορά.  

Καθώς από πλευράς μας κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η παραπάνω δυνατότητα για τις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, αναφέρονται αναλυτικότερα τα εξής:

1. Όπως ήταν γνωστό μέχρι στιγμής, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Ρουμανία ήταν ιδιαίτερα ευκρινής καθώς α) το ύψος των εξαγωγών κατατάσσουν την Ρουμανία στην 10η θέση μεταξύ των κυριότερων εξαγωγικών προορισμών της χώρας μας β) το ύψος των ελληνικών επενδύσεων κατατάσσουν την Ελλάδα ως την 7η κυριότερη επενδύτρια χώρα στην Ρουμανία γ) λειτουργούν περίπου 8.000 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων -εκ των οποίων υπολογίζονται ως ενεργές περίπου 1.500 εξ αυτών - δ) περίπου 1 εκ. 300 χιλ. Ρουμάνοι τουρίστες επισκέφθηκαν την χώρα μας και ιδιαίτερα την Β.Ελλάδα, κατά το 2019. Ανωτέρω γεγονότα καθώς και το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, έχουν διαμορφώσει μία εξαιρετικά θετική εικόνα στην Ρουμανία (και) για τα ελληνικά προϊόντα.

2. H E-Mag ανήκει στον ολλανδικών συμφερόντων όμιλο Prosus N.V., ο οποίος με τη σειρά του ανήκει στον νοτιοαφρικανικών συμφερόντων όμιλο  Naspers και είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη και από τους μεγαλύτερους παγκόσμια και συγκεκριμένα τρίτος μετά την Amazon και την Alibaba.

3. H  E-Mag δραστηριοποιείται μέχρι στιγμής σε Ρουμανία (50% της αγοράς, 36.000 επιχειρήσεις, 12 εκ.κωδικούς προϊόντων), Βουλγαρία (market leader με 25% της αγοράς) και Ουγγαρία (επίσης market leader με 25% της αγοράς) και επεκτείνεται σε Ελλάδα, Γερμανία και Πολωνία.

4. Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων στην πλατφόρμα είναι : ηλεκτρονικά είδη (Η/Υ, τηλέφωνα κ.α.), ηλεκτρικά είδη (ψυγεία, πλυντήρια κ.α.), βιντεοπαιχνίδια, παιχνίδια, τυποποιημένα τρόφιμα, είδη ένδυσης, αθλητικά είδη, καλλυντικά, είδη σπιτιού και είδη αυτοκινήτου.

5. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, μας γνωστοποιήθηκε ότι στοχεύει και ενδιαφέρεται για την συνεργασία με εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις για να μεταφέρει τα προϊόντα τους στη Ρουμανία και να τα πουλάει μέσω της πλατφόρμας της (μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Same day Courier, η οποία ξεκίνησε επίσης να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών με ελληνικές εταιρείες ταχυμεταφορών, ενώ παράλληλα το αρχικό hub συλλογής θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη).

Η αρχική γεωγραφική στόχευση της E-Mag είναι εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις από Αθήνα-Πειραιά-Θεσσαλονίκη ενώ θα διευρυνθεί σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

6. Από πλευράς E-Mag, προσφέρονται μεταξύ άλλων στους Έλληνες sellers : δωρεάν λογαριασμός Seller, δωρεάν εξειδικευμένος Business Development Manager για τουλάχιστον 4 μήνες στα Ελληνικά (έχει δημιουργηθεί εξειδικευμένη ομάδα στην Ελλάδα για αυτό το πρόγραμμα), δωρεάν όλη η μετάφραση του content όλων των προϊόντων του seller από τα Ελληνικά στα Ρουμανικά,  δωρεάν εξυπηρέτηση πελατών στα ρουμανικά για τον χειρισμό τυχόν ερωτήσεων/απαιτήσεων από τους Ρουμάνους πελάτες, χωρίς μηνιαία πάγια ή άλλα κρυφά έξοδα, ο seller πληρώνει μόνο ανά πώληση (commission based), Max 72 ώρες παράδοση (48 ώρες για Βουκουρέστι και τις μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας) από την αποθήκη του seller στην Ελλάδα, οπουδήποτε στη Ρουμανία στον πελάτη ή στα locker της E-Mag κ.ά.

7. Αρχικά και σημαντικά κριτήρια περίληψης στην πλατφόρμα, αποτελούν ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης και η από πλευράς της ύπαρξη e-shop, ώστε να είναι εξοικειωμένη με την χρήση και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

8. Σημειώνεται ότι η Ρουμανία, είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα των Βαλκανίων - μετά την Τουρκία - με περίπου 20 εκατ. κατοίκους, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι συνεχόμενα θετικός, ενώ για το 2021 προβλέπεται στο 7,3%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξι στους δέκα αγοράζουν ηλεκτρονικά, ποια προϊόντα προτιμούν

Σε ανοδική τροχιά συνεχίζει να κινείται το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα με τους καταναλωτές να αυξάνουν τις αγορές τους κατά 22% το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής ενός e-shop από τους καταναλωτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνήγορος Καταναλωτή: Να προετοιμαστούν οι εταιρείες κούριερ ενόψει εορτών

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή ανέφερε πως το 2020 υπήρξε αύξηση της ζήτησης των ταχυδρομικών υπηρεσιών κατά 133,3% σε σχέση με το 2019 ενώ και φέτος αναμένεται η κίνηση να κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα καθώς παγιώνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη μεγαλύτερη άνοδο στην Ευρώπη είχε το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο

Όπως αναφέρει ευρωπαϊκή έκθεση το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 10% το 2020 φτάνοντας τα 757 δισ. ευρώ, με το lockdown να επιταχύνει τις επενδύσεις των επιχειρήσεων στα ψηφιακά κανάλια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΔΟΕ: Απάτη τύπου carousel από καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου

Από τη δράση των ανωτέρω επιχειρήσεων προέκυψε ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο, ποσού άνω των 14.000.000 ευρώ μόνο από μη απόδοση Φ.Π.Α. για τα έτη 2019 και 2020, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται άνω των 30.000.000 ευρώ.