ΓΔ: 953.78 0.22% Τζίρος: 25.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:37:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Smyrlis-proedros-dose
Φωτο: ΑΠΕ

Σμυρλής: Επέκταση των «πράσινων λωρίδων» μεταξύ Δ. Βαλκανίων και κρατών EE

Ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπ. Εξωτερικών επεσήμανε πως η συνδεσιμότητα στις μεταφορές είναι ένας τομέας ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Για τις "δυναμικές πρωτοβουλίες" που έχει αναλάβει η χώρα μας με "ηγετικό ρόλο" στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μιλά σε άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Σμυρλής.

Πρωτοβουλίες, όπως τονίζει, "ικανές αφενός να αναδείξουν τον πρωταγωνιστικό της ρόλο ως πόλου ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή και αφετέρου να θέσουν τα θεμέλια μιας πολύπλευρης και ουσιαστικής συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, γεγονός που αποτυπώνεται και στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας".

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι συνδεσιμότητα στις μεταφορές είναι ένας τομέας ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής". Υπό αυτό το πρίσμα "έχοντας επίγνωση του υψηλού επιπέδου αλληλεξάρτησης, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας επέκτασης των «πράσινων λωρίδων» μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και των κρατών-μελών της EE, όπως επιβεβαιώθηκε και στο περιθώριο του Thessaloniki Summit". Παράλληλα, όπως εξηγεί "υποστηρίζουμε τις επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές και δίκτυα μεταφορών, ενώ εργαζόμαστε για την αποτελεσματικότερη διασύνδεση των ελληνικών λιμένων και του σιδηροδρομικού δικτύου με τα αντίστοιχα των χωρών της περιοχής''.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Σμυρλής υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση όλων των διεθνών ευκαιριών συνεργασίας. "Ισχυρή βούλησή μας" αναφέρει "είναι η οικοδόμηση σταθερών θεμελίων και η ανάληψη κατάλληλων πρωτοβουλιών, ώστε το προφίλ της χώρας μας να αναβαθμιστεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και ιδίως των Ελλήνων πολιτών".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Ο Πειραιάς μπορεί να διαπρέψει στις συνδυασμένες μεταφορές

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά τόνισε ότι το λιμάνι διαθέτει σιδηροδρομική κάλυψη ικανή, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα οι απαιτούμενες βελτιωτικές παρεμβάσεις στον σιδηροδρομικό ΠΑΘΕ.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο σημαντικός ρόλος της ελληνικής διασποράς στην ανάπτυξη της οικονομίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στον Άλμπερτ Μπουλά επισήμανε πως είχε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της Pfizer για την δημιουργία hub στη Θεσσαλονίκη. Οι ελπίδες για να αντιστραφεί το ελληνικό brain drain.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σμυρλής: Θέτουμε ισχυρά θεμέλια για την οικονομική διπλωματία της χώρας

«Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2021, που παρουσιάστηκε πριν από κάποιους μήνες είναι απτό αποτέλεσμα των συντονισμένων και στοχευμένων ενεργειών μας», τονίζει o πρόεδρος της Enterprise Greece.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραμανλής: Εννέα έργα στον κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων

Ο υπουργός Υποδομών επεσήμανε ότι επιλέγεται αυτή η οδός «προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των πολύπλοκων γραφειοκρατικών, αλλά και δικαστικών, διαδικασιών που απαιτούνται, όταν ακολουθείται η κλασική διαδικασία».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη εξελέγη η Ελλάδα στο συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού

Η εκλογή της χώρας μας, για πρώτη φορά στην πρώτη θέση του συμβουλίου του ΙΜΟ, καταδεικνύει τον σημαίνοντα ρόλο της ως μίας από τις κορυφαίες δυνάμεις στον τομέα της διεθνούς ναυτιλίας, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο προσφορές στην α' φάση του διαγωνισμού αναβάθμισης συρμών του Μετρό

Κατατέθηκαν 2 προσφορές από τις διεθνείς εταιρείες Alstom Transport SA και Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles SA, οι οποίες θα αποσφραγιστούν ηλεκτρονικά στις 8 Δεκεμβρίου και θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού της ΣΤΑΣΥ.