ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα ιδιοκτησιών

Μία «δεύτερη ευκαιρία» δίνεται από αύριο στους πολίτες για να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους και να αποφύγουν τέλη και πρόστιμα.

Από αύριο Σάββατο 6 Νοεμβρίου και ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ανοίγει ξανά η πλατφόρμα δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων. Οι πολίτες έχουν πλέον μια δεύτερη ευκαιρία να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους και με τον τρόπο αυτό, να γλυτώσουν από την καταβολή μεγάλων προσαυξήσεων, υπογραμμίζει σε δήλωση του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, καθώς και της ΑΑΔΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΓΓΠΣ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, την πρώτη περίοδο που τέθηκε σε λειτουργία η συγκεκριμένη πλατφόρμα, περισσότεροι από 2,6 εκατ. πολίτες έκαναν χρήση της δυνατότητας να την χρησιμοποιήσουν και να δηλώσουν 60 εκατ. επιπλέον τετραγωνικά μέτρα.

Όσοι αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα δηλώνοντας την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους, γλύτωσαν από τέλη και πρόστιμα, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, «ενώ με τις δηλώσεις των επιπλέον τετραγωνικών, οι Δήμοι διασφαλίζουν σε ετήσια βάση επιπλέον έσοδα, που θα χρησιμοποιηθούν είτε για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν στους δημότες τους, είτε για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, όπως έχει ήδη γίνει σε πολλούς Δήμους», επισημαίνει η ΚΕΔΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Eπιστρέφει ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2019 - 24 το Δημόσιο σε ακρίτες και στο... Δημόσιο

Μόνο φορείς του Δημοσίου, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΕΟΤ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ξένα κράτη, ιδιοκτήτες ακινήτων υπό απαλλοτρίωση καθώς και κάτοικοι μικρών ακριτικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 1.200 κατοίκων, μπορούν να προσδοκούν σε επιστροφή του ΕΝΦΙΑ.
Φόρος και Εφορία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις τραπεζικές συναλλαγές

Τις συναλλαγές οι οποίες βαρύνονται με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, εκείνες που εξαιρούνται, πότε επιβάλλεται μειωμένο και πότε επιστρέφεται εάν καταβληθεί αχρεωστήτως, διευκρινίζει νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Ανακαινίσεις: Κόπηκαν από την έκπτωση φόρου οι δαπάνες για πετρέλαιο και αέριο

Απεντάσσονται από τις «επιλέξιμες» οι δαπάνες που εξασφαλίζουν μείωσση του φόρου εισοδήματος, εκείνες που γίνονται από την 1/1/2025 και μετά και αφορούν συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Στεγαστικά Δάνεια, Ακίνητα, Τράπεζες
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Έλεγχος της εφορίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Η εφορία θα ελέγχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του αγοραστή για να διαπιστώσει εάν το πραγματικό τίμημα είναι υψηλότερο του αναγραφόμενου στα συμβόλαια. Εαν αυτό συμβαίνει ο φόρος θα υπολογίζεται επί του καταβληθέντος ποσού.
Πολυκατοικίες, πόλη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι δείχνει για την αγορά ακινήτων η μείωση εσόδων από τον φόρο μεταβίβασης

Παρά την ανάκαμψη Μάιο και Ιούνιο, στο επτάμηνο τα έσοδα από φόρο μεταβίβασης ακινήτων μειώθηκαν 4,7%. Υψηλές τιμές, αύξηση ορίου επένδυσης σε Χρυσή Βίζα, απόφαση για ΝΟΚ οι αιτίες.