ΓΔ: 944.64 -1.22% Τζίρος: 62.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
emporio-katastimata-magazia-xristougenna
Φώτο: Menelaos Michalatos / SOOC

Εστίαση και Λιανεμπόριο αντιδρούν στα νέα μέτρα για τον κορονοϊό

Η ευθύνη για το rapid test να βαρύνει μόνο τον πελάτη που βρίσκεται εντός καταστήματος, ζητά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

Να βαραίνει μόνο τους ανεμβολίαστους καταναλωτές η ευθύνη εισόδου τους εντός των καταστημάτων χωρίς το προβλεπόμενο από το νόμο rapid test, πρότεινε σε σημερινή συνέντευξή του σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Antenna, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

Ο κ. Καφούνης χαρακτήρισε τα μέτρα που από σήμερα πρέπει να εφαρμόσει το λιανεμπόριο άδικα και ανεφάρμοστα λόγω πολλών πρακτικών προβλημάτων, ενώ πρόσθεσε ότι αποτελούν παράγοντα δημιουργίας αθέμιτου ανταγωνισμού.

Στη συνέχεια κατέθεσε μία πρόταση, η οποία, όπως είπε, εκτιμά ότι θα μπορούσε, τουλάχιστον προσωρινά, να ισορροπήσει την υγειονομική ανάγκη παράλληλα με την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Ζήτησε η ευθύνη εισόδου εντός των καταστημάτων ανεμβολίαστων καταναλωτών, χωρίς το προβλεπόμενο από το νόμο rapid test, να βαρύνει αποκλειστικά τα συγκεκριμένα άτομα και όχι την εμπορική επιχείρηση, η οποία, όπως συμπλήρωσε, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να μπορέσει να κάνει αδειάλειπτο έλεγχο, ειδικά εάν αναφερόμαστε σε αυτοαπασχολούμενους ή μικρές επιχειρήσεις.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα εμπορικά καταστήματα τηρούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αυτό και μόνο το μέτρο αφενός θα καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες και αφετέρου θα πάψει να δημιουργεί συνθήκες αναστάτωσης και τον κίνδυνο να επιφέρει πρόστιμα που θα διακινδυνεύσουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και ίσως τη βιωσιμότητα μικρών επιχειρήσεων» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο πρόεδρος, τα μέτρα δεν πρέπει να εξαιρούν κλάδους όπως αυτόν των υπερκαταστημάτων τροφίμων, που πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης με τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα για να αποφύγουμε να εκδηλωθούν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

ΠΟΕΣΕ

Στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιάννης Δαβερώνης, είπε ότι ήδη προκαλούνται προβλήματα μεταξύ εργαζόμενων και πελατών που αρνούνται τον έλεγχο και διαφωνούν με το νέο πλαίσιο, τονίζοντας ακόμη ότι «ασφαλώς και θα πέσει η δουλειά. Ο κόσμος σε ένα εστιατόριο, σε ένα καφέ, σε ένα μπαρ πάει για να διασκεδάσει. Τώρα όποιος πάει θα πάει με έναν προβληματισμό αν θα μπει, αν θα τον δεχθούν».

Μάλιστα, ο κ. Δαβερώνης είπε ότι θα έπρεπε να διατηρηθεί το προηγούμενο καθεστώς, αναφέροντας «θα μπορούσαμε να λειτουργήσαμε στους εσωτερικούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους και στους εξωτερικούς χώρους όπως λειτουργούσαμε μέχρι σήμερα», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι στα όρια της λογικής τα νέα μέτρα, ξεφεύγουμε και πάμε σε τραγέλαφο».

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕΣΕ σημειώνει ότι υπάρχει δυσαρέσκεια και θυμός στον κλάδο της εστίασης με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον έλεγχο της πανδημίας και αναλυτικά αναφέρει ότι: «O κλάδος, για μια ακόμη φορά στοχοποιείται και λαμβάνονται από την κυβέρνηση μέτρα που ισοδυναμούν με κλείσιμο των επιχειρήσεών του.

Η κυβέρνηση περιορίζει πάνω του 50% τους δυνητικούς πελάτες μας, χωρίς κανένα αντισταθμιστικό μέτρο και με την απειλή αυστηρών προστίμων και την σφράγιση των καταστημάτων μας, με την επιβολή μη εφαρμόσιμων μέτρων, που ισοδυναμούν με άτυπο lockdown.

Χωρίς να υπάρχει διασπορά του κορονοϊού στον κλάδο, μας οδηγεί σε αφανισμό και προφασιζόμενη ότι προστατεύει δήθεν την δημόσια υγεία, στοχοποιεί τον ιδιωτικό τομέα αφήνοντας στο απυρόβλητο τον δημόσιο τομέα (λεωφορεία - μετρό, σχολεία, Πανεπιστήμια) λες και ο συνωστισμός εκεί δεν μεταδίδει τον covid-19.

Η δυναμική αντίδραση είναι το μόνο που έχει απομείνει στον κλάδο.

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα περιοριστικά μέτρα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της πανδημίας με ουσιαστική παρέμβαση.

Η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της για την αποφυγή απώλειας επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας :

  • Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών
  • Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου
  • Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμποριο, Καταστηματα, Μαγαζια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα λειτουργήσει από σήμερα και μέχρι το Πάσχα το εμπόριο

Αυξημένη είναι η κίνηση στα καταστήματα με την αγορά να ελπίζει πως ο τζίρος πριν το Πάσχα θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι καταναλωτές εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με τις ηλεκτρονικές αγορές.
clickaway-emporio-katastimata-magazia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τη Δευτέρα θα λειτουργήσει ξανά το click away στα καταστήματα

«Η βούληση είναι να επανέλθουμε στο όπως ήμασταν πριν το τελευταίο lockdown. Τη Δευτέρα να επέλθουμε σε όσα ήταν σε λειτουργία μέσα στις γιορτές» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Π. Σταμπουλίδης.
katastimata, emporio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζεται επανεκκίνηση πολλών ταχυτήτων στο λιανεμπόριο

Ο γγ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Π. Σταμπουλίδης ανέφερε πως η άρση του lockdown θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις των ειδικών και τόνισε οτι πρέπει οι πολίτες να μείνουν συγκεντρωμένοι στα μέτρα.