ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γίνονται παραγωγοί πράσινης ενέργειας οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων

Μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και συμπιέζουν το κόστος καυσίμων με νέες επενδύσεις. Οι κινήσεις της Κρι Κρι, της Όλυμπος και της ΕΒΟΛ σε βιοαέριο και ΑΠΕ.

Σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας στρέφονται οι επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων, ακολουθώντας την πορεία προς την πράσινη μετάβαση, αλλά και για να προστατευθούν από την αύξηση στα ενεργειακά κόστη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε επενδύσεις κατασκευής μονάδων βιοαερίου δείχνουν οι γαλακτοβιομηχανίες, όπου το μερίδιο του ενεργειακού κόστους στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία μπορεί να διαφέρει έως και 10 φορές ανάλογα με τις ενεργειακές απαιτήσεις των προϊόντων. Παράλληλα, τα απόβλητα της γαλακτοβιομηχανίας λόγω του υψηλού οργανικού τους φορτίου προκαλούν σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση, γι' αυτό τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες έχουν αρχίσει να αξιοποιούν τα απόβλητα τους, μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό τους κόστος.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν στο Business Daily, πως το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από βιομηχανίες τροφίμων αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 25 έργα κατασκευής μονάδων βιοαερίου βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την χώρα αυτή την περίοδο, ωστόσο πολλά σχέδια δείχνουν να προσκρούουν στις περιορισμένες δυνατότητες του δικτύου μέσης τάσης (ΔΕΔΔΗΕ).

Μέσα στον Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της υπερσύγχρονης μονάδας αναερόβιας επεξεργασίας από την Κρι Κρι όπου θα παράγεται βιοαέριο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τα υγρά απόβλητα της εγκατάστασης παγωτού και γαλακτοκομικών, καθώς και τον ορό γάλακτος που προκύπτει από τη στράγγιση γιαούρτης.

Το παραγόμενο βιοαέριο θα οδηγείται στη συνέχεια στη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, ισχύος 998kW με την ηλεκτρική ενέργεια να διατίθεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η παραγόμενη θερμότητα θα αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου.

Η παραγωγή ενέργειας θα ξεκινήσει μέσα στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς, με την επένδυση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ να αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας στο κυκλικό μοντέλο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ευημερίας.

Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 7.500 MWh. Όπως αναφέρεται από την εταιρεία, η μείωση των ετησίων εκπομπών CO2 στο εργοστάσιο υπολογίζεται σε 800 τόνους ανά έτος, λόγω της κάλυψης των θερμικών αναγκών κατά 21%. Παράλληλα θα μειωθεί και η κατανάλωση πετρελαίου ετησίως κατά 80.000 λίτρα από τη διακοπή μεταφοράς ορού γάλακτος με φορτηγά-βυτία σε μονάδες τρίτων. Σημειώνεται ότι η Κρι Κρι εξετάζει και την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στο μέλλον.

Αναβαθμίζουν τις δυνατότητες και δημιουργούνται νέες μονάδες

Η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος έχει βάλει μπροστά την αναβάθμιση της μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας στη Πύλη Τρικάλων, μετά την έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της νέας ΑΕΠΟ (Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) τον Αύγουστο, ενώ η γαλακτοβιομηχανία είχε καταθέσει το αίτημα τον Απρίλιο του 2020.

Η εταιρεία σκοπεύει να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει τον μηχανολογικό εξοπλισμό προστασίας περιβάλλοντος και θα αυξήσει την δυναμικότητα της μονάδας παραγωγής βιοαερίου και της μονάδας καύσης ιλύος κατά 30%, ενώ θα μειωθεί το ρυπαντικό φορτίο των υγρών αποβλήτων. Θα υπάρξει εγκατάσταση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, ισχύος P≥3,00 ΜW με ταυτόχρονη εκμετάλλευση θερμικής ενέργειας ισχύος P≥3,00 ΜW, καθώς και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος P≤3,00 ΜW από φωτοβολταϊκό σταθμό. Υπενθυμίζουμε πως η εταιρεία διαθέτει και μονάδα βιοαερίου στις εγκαταστάσεις της στο Halchiu, στην επαρχία Brasov της Ρουμανίας, με την Όλυμπος να μειώνει σημαντικά το κόστος παραγωγής και να αποκτά ενεργειακή αυτονομία από την επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ

Επίσης, πριν λίγο καιρό, εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ η βεβαίωση παραγωγού για τη λειτουργία θερμοκηπίων της Bellamia Farms. Αυτά θα λειτουργούν με τεχνολογία Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), στη θέση Μαυρομάντηλα Λαμίας, σε ακίνητο της ΕΤΑΔ. Η επένδυση του fund Waterfall Capital Investors, περιλαμβάνει ημίκλειστα θερμοκήπια δημιουργίας μικροκλίματος για την παραγωγή τριών ποικιλιών ντομάτας.

Σύμφωνα με έρευνα των Greenpeace, Electra Energy Cooperative και ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ, το 2020 κατεγράφησαν πάνω από 400 ενεργειακές κοινότητες με αγροτικούς συνεταιρισμούς να μπαίνουν στο παιχνίδι με στόχο να ενισχυθούν τα μέλη τους με ένα επιπλέον εισόδημα.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΕΒΟΛ που έχει αναπτύξει μια πολύ σημαντική επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ. Υπό την «σκεπή» της ΕΒΟΛ, τρεις Ενεργειακές Κοινότητες που δημιουργήθηκαν από μέλη του συνεταιρισμού υλοποιούν φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 54 MW. Τις Ενεργειακές Κοινότητες στηρίζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου-ΕΒΟΛ καθώς συμμετέχει και ο ίδιος με ποσοστό μέχρι 20%. Βάσει της μελέτης που έχει γίνει προβλέπεται οι αγρότες μετά τον τρίτο χρόνο να έχουν από την επένδυση αυτή ένα εισόδημα της τάξης των 4.000 ευρώ το χρόνο το οποίο και θα φτάσει μετά από έξι χρόνια στις 7.000 ευρώ ετησίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτικό «σπριντ» των σούπερ μάρκετ για τις ηλεκτρονικές πωλήσεις

Σημαντικά κεφάλαια στα logistics τοποθετούν τα σούπερ μάρκετ για ταχύτερες παραδόσεις με μικρότερο κόστος. «Αποθέρμανση» των ηλεκτρονικών πωλήσεων το α' τρίμηνο του 2022 μετά την «έκρηξη» της διετίας 2020 - 2021.
feta-galaktokomika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνει η πρώτη «κόκκινη κάρτα» για υπόθεση νοθείας της φέτας

Για πρώτη φορά επιβάλλεται ανάκληση πιστοποίησης ΠΟΠ σε γαλακτοβιομηχανία. Επανειλημμένα κρούσματα νοθείας οδηγούν σε αυστηρότερες κυρώσεις, καθώς ήδη αμφισβητείται διεθνώς η ελληνικότητα της φέτας.
plant based-vegan
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελντοράντο τα προϊόντα vegan για την ελληνική βιομηχανία τροφίμων

Νέες και παραδοσιακές βιομηχανίες επιδιώκουν να κατακτήσουν μερίδια στην αγορά των φυτικών προϊόντων που αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ και αναπτύσσεται δυναμικά. Ήδη ένας στους τρεις Έλληνες καταναλώνει τακτικά plant-based προϊόντα.
kalliergeies-klimatiki allagi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καίει» τη γεωργία η κλιματική αλλαγή και φέρνει αυξήσεις στα προϊόντα

Τεράστιες ζημιές έχει υποστεί φέτος ο αγροτικός τομέας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ δοκιμάζεται και από τις αυξήσεις στους συντελεστές κόστους παραγωγής. Τα προϊόντα που πλήττονται και οι ανατιμήσεις.