ΓΔ: 1430.51 0.45% Τζίρος: 30.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:22:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Γ. Στασινός: Ώρα να αναστρέψουμε το brain drain στον κλάδο κατασκευών

Τα μεγάλα έργα των επόμενων ετών δίνουν ιστορική ευκαιρία για επιστροφή στην Ελλάδα εργαζομένων που είχαν φύγει τα προηγούμενα χρόνια, τονίζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ως μία κρίσιμη στιγμή για να καταφέρουμε να πετύχουμε το brain gain έναντι του brain drain των περασμένων ετών, χαρακτηρίζει τη σημερινή εποχή σε συνέντευξή του στο περιοδικό Εργοληπτικό Βήμα που κυκλοφορεί ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, τονίζοντας πως έρχονται μεγάλα έργα τα επόμενα χρόνια και χωρίς άμεσες κινήσεις η αγορά θα έρθει αντιμέτωπη με πρόβλημα κάλυψης θέσεων εργασίας και στα εργοτάξια και όχι μόνο. «Πρέπει να γίνουμε και πάλι '"σέξι" αν μου επιτρέπεται ο όρος, να γίνουμε πρώτη επιλογή απασχόλησης. Και αυτό είναι μια πολυπαραγοντική πρόκληση που όλοι μαζί πρέπει να πασχίσουμε να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις» σημειώνει ο κ. Στασινός

«Τα μεγάλα έργα που θα τρέξουν είναι πολλά τα επόμενα χρόνια και αν προσθέσουμε και τα μικρά ο όγκος γίνεται τεράστιος. Πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα κάλυψης θέσεων εργασίας στα εργοτάξια και όχι μόνο εκεί. Έλλειψη και σε μηχανικούς και σε τεχνίτες και σε χαμηλής εξειδίκευσης προσωπικό που να θέλει να δουλέψει. Πρέπει να φέρουμε πίσω στον κλάδο, στον τεχνικό κόσμο της χώρας μας γενικά, όσους άλλαξαν χώρα, όσους άλλαξαν καριέρες, όσους κοιτούν αλλού για προκοπή», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ,  σημειώνοντας επίσης ότι ο παράγοντας της βιοασφάλειας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και του ορθολογικού σχεδιασμού με βάση τους κινδύνους σε κάθε έργο, υποδομών, κτιριακό ή άλλο, πρέπει να είναι ουσιωδώς ενταγμένος σε κάθε νέα προσπάθεια από τους εργοδότες αλλά και από την Πολιτεία.

Ανάγκη πιστοποιημένης εξέλιξης των επαγγελματιών

Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά και στην ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων αλλά και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού μέσα από την πιστοποίηση των επαγγελματιών όλων των τεχνικών βαθμίδων. Όπως σημειώνει, τα οφέλη σε επίπεδο κλάδου και επαγγελματιών είναι πολλά: «Η πιστοποίηση, όπως και η προτυποποίηση, σε υπηρεσίες και υλικά προσφέρει και αναβαθμίζει συνολικά ένα κλάδο, μέσα από την ανταγωνιστικότητα που φέρνει. Ανταμείβει τους ποιοτικούς συντελεστές της παραγωγής περισσότερο από άλλους. Βελτιώνει την ποιότητα αγαθών και υπηρεσιών. Διασφαλίζει την προσαρμογή σε ρυθμίσεις και προβλέψεις. Και τόσα άλλα. Πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα ένα πλαίσιο για ένα τέτοιο πρόγραμμα, αυτή είναι η ευρωπαϊκή τάση, αυτή πιστεύω είναι και η βούληση της Πολιτείας» σημείωσε και υπογράμμισε ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι συνολική και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις ανά επάγγελμα ή τομέα.

Μοναδική ιστορικά ευκαιρία για τη χώρα

«Ανήκω σε αυτούς που επί χρόνια, δημοσίως, επέμενα ότι η χώρα μας έχει μπροστά της ένα τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης, αρκεί η εκάστοτε Κυβέρνηση και η Πολιτεία γενικά να κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει και εγκαίρως. Νομίζω ότι πλέον το βλέπουμε να συμβαίνει. Η Πολιτεία δημιούργησε ένα πλαίσιο που οδηγεί στην ανάπτυξη. Ήδη οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι μεγάλοι, ο τεχνικός κόσμος το έχει δει ήδη στα μικρότερα έργα. Έρχονται πρακτικά πλέον και τα μεγάλα έργα σε λίγο», σημειώνει ο κ. Στασινός τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα  μοναδικό ύψος δημόσιων, εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε ως κοινωνία και ως οικονομία τα επόμενα λίγα χρόνια.

«Η ευκαιρία για τη χώρα, επιτρέψτε μου να σας πω, είναι μάλλον μοναδική ιστορικά. Και δεν θα μπορέσει ούτε το πληθωριστικό κύμα που βλέπουμε, παγκοσμίως, να δημιουργείται να ανακόψει την τάση αυτή. Και οι ευκαιρίες για τον καθένα από εμάς, ατομικά, επιχειρηματικά ή επαγγελματικά, είτε είσαι επιστήμονας είτε μισθωτός είτε αυταπασχολούμενος είτε επιχειρηματίας είναι νομίζω σχεδόν απεριόριστες για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, υπογραμμίζοντας πώς η κύρια πρόκληση αφορά την Πολιτεία: να καταφέρει να ωριμάσει και προχωρήσει διαγωνισμούς και έργα με πρωτόγνωρη ταχύτητα, μέσα σε μήνες αντί για χρόνια. Η πρόκληση για τον ιδιωτικό τομέα είναι να καταφέρει να υλοποιήσει όσες δουλειές αναλαμβάνει, με ποιότητα, σε σύντομο χρόνο, με όφελος για όλους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξένοι εργάτες στις κατασκευές με γρήγορες, ψηφιακές διαδικασίες

Πρόταση στην κυβέρνηση θα υποβάλει το ΤΕΕ για να καλυφθεί το κενό των 160.000 εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα. Εξαντλήθηκαν τα όρια για συμβάσεις ΣΔΙΤ, δρομολογήθηκαν 34 έργα με προϋπολογισμό 4,6 δισ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει το μεγάλο πρόγραμμα 255 εκατ. για την αναβάθμιση των πόλεων

Το πρόγραμμα για τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Ποιο ρόλο αναλαμβάνουν οι δήμοι. Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση του Κ. Σκρέκα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η «ιπτάμενη» περιφερειακή οδός στη Θεσσαλονίκη

Η νέα Ανατολική Περιφερειακή της Θεσσαλονίκης (Flyover) θα αποτελεί τη μεγαλύτερη εναέρια οδό στην Ελλάδα, με συνολικό μήκος έργου 13 χιλιόμετρα. Κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές και για το έργο «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιμέτωποι με άτυπη στάση πληρωμών οι εργολήπτες δημοσίων έργων

H Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Δημοσίων Δημοσίων Έργων δέχεται συνεχείς καταγγελίες για έλλειψη χρηματοδότησης έργων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε έχουν περαιωθεί. Τι ζητά με επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαράζ αυξήσεων στα υλικά κατασκευής, καθυστερεί η ρύθμιση Καραμανλή

Η έκρηξη τιμών στα υλικά επηρεάζει το σύνολο των διαγωνισμών που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, αλλά και τον σχεδιασμό των νέων διαγωνιστικών διαδικασιών του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.