ΓΔ: 932.96 2.15% Τζίρος: 88.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
Φωτο: Shutterstock

Αυξάνουν πάλι την επιδότηση στο ρεύμα μετά το άλμα τιμής τον Οκτώβριο

Ανακοινώσεις σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα για μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς και αναστολή πληρωμών ρυθμιζόμενων χρεώσεων για δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου και επιχειρήσεις.

Νέες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την ενίσχυση των πολιτών απέναντι στις αυξημένες τιμές ρεύματος, που αναμένεται να αποτυπωθούν στους επόμενους λογαριασμούς.

Ειδικότερα, σήμερα στις 9.30, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις για αύξηση των επιδοτήσεων πολιτών για τα τιμολόγια του ρεύματος. Μέχρι στιγμής, έχουν ακουστεί πολλά σενάρια για το ύψος της επιδότησης και την εξειδίκευση των μέτρων, αλλά το ΥΠΕΝ έχει κρατήσει τα «χαρτιά» του κλειστά.

Με τη μέση τιμή χονδρικής ρεύματος τον Οκτώβριο να ξεπερνάει τα 200 ευρώ/μεγαβατώρα και να έχει αυξηθεί κατά 50% από τον Σεπτέμβριο, το ΥΠΕΝ αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει το πακέτο των μέτρων που είχε προηγηθεί και στη συνέχεια αναπροσαρμοστεί και πάλι.

Όπως είναι γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αρχικά στη ΔΕΘ ανακοινώσει το πρώτο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έφτανε συνολικά στα 150 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια –και αφού οι τιμές συνέχισαν να παίρνουν την ανιούσα- το συνολικό κόστος των μέτρων έφτασε στα 470 εκατ. ευρώ ενώ οι επιδοτήσεις για τις πρώτες 300 kWh/μήνα από 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο, έφτασαν τα 18 ευρώ τον Οκτώβριο.

Σήμερα αναμένεται νέα αύξηση που φαίνεται ότι θα ξεπερνάει τα 25 ευρώ και θα ισχύσει έως και το τέλος του χρόνου. Παράλληλα εξετάζεται και η αναστολή πληρωμών των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για επιχειρήσεις και βιομηχανίες. 

«Είπαμε ότι κάθε μήνα θα ερχόμαστε και θα βλέπουμε πώς έχουν κυμανθεί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα και από εκεί και πέρα θα βλέπουμε, θα ερχόμαστε και θα αυξάνουμε το ποσό της επιδότησης», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας το περασμένο Σάββατο και υπογράμμισε ότι «όταν κάναμε τους υπολογισμούς τον Αύγουστο τότε η τιμή χονδρεμπορικής ήταν περίπου στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Τον Οκτώβριο η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ».

Ειδικά για το φυσικό αέριο, τα μέτρα θα επανεξεταστούν από τις αρχές του 2022, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. «Και για το φυσικό αέριο θα σταθούμε δίπλα στα νοικοκυριά. Έχουμε αυξήσει το επίδομα θέρμανσης και είναι δικαιούχοι και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο. Πέρυσι είχαμε αξιοποιήσει περίπου 80 εκατ. ευρώ ως επίδομα θέρμανσης για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά. Φέτος το έχουμε αυξήσει στο 180 εκατ. ευρώ, και αυτό μαζί με την έκπτωση του 15% που θα περάσει οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές, πιστεύουμε ότι θα καλύψει μεγάλο κομμάτι της αύξησης. Παρακολουθούμε τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, και θα δούμε εφόσον χρειαστεί από τον Ιανουάριο και μετά να λάβουμε και συμπληρωματικά μέτρα», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Τα κονδύλια για τα μέτρα προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το οποίο, σύμφωνα με την απόφαση για την κατανομή των πόρων από τους πλειστηριασμούς ρύπων για το 2021, καταλαμβάνει το 47,86% των συνολικών πόρων, μειώνοντας ταυτόχρονα τα έσοδα για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ στο 30% περίπου. Ωστόσο, με τις αλλαγές αυτές που θα ανακοινωθούν, φαίνεται πως μάλλον οι ΑΠΕ θα βγουν «ριγμένες», με το ποσοστό του Ειδικού Λογαριασμού τους να «ψαλιδίζεται» κι άλλο.

Πέφτει το φυσικό αέριο, αλλά οι τιμές δεν αποκλιμακώνονται

Στο μεταξύ, αναπτερώνονται οι ελπίδες για σταδιακή εκτόνωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom ότι άρχισε να εφαρμόζει τον σχεδιασμό της για την αναπλήρωση των αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, εκτόνωση που δε θα δούμε σύντομα όμως στην Ελλάδα. 

Το κλίμα στην ολλανδική αγορά φυσικού αερίου, που είναι και η αγορά αναφοράς για την Ευρώπη, μεταβλήθηκε χθες, σε σχέση με τη Δευτέρα, όπου οι ανησυχίες για την ενδεχόμενη μη εκπλήρωση των ρωσικών δεσμεύσεων για αύξηση των παροχών αερίου στην Ευρώπη είχαν προκαλέσει για λίγο ακόμη και άνοδο της τιμής κατά 9%.

Παρότι ακόμη δεν έχουν πεισθεί απόλυτα οι συντελεστές της αγοράς ότι ο ανεφοδιασμός από τη Ρωσία θα προχωρήσει ομαλά, η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου έχει σταματήσει χθες υποχώρησε περίπου κατά 11,6% στα 69,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όπως τόνισαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στη ΡΑΕ, μετά από αίτημα της Αρχής να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρική αγορά, όπου οι τιμές παραμένουν σε επίπεδα άνω των 200 ευρώ παρά την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, στην Ελλάδα δεν υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας μέσω αγοράς spot, ώστε να περάσουν γρήγορα οι μειώσεις των διεθνών τιμών. Αντίθετα, η αγορά του φυσικού αερίου με συμβάσεις που γίνοντια κάθε μήνα στις τιμές του προηγούμενου μήνα. Άρα, σήμερα στην Ελλάδα βλέπουμε στο ρεύμα τις τιμές με βάση τις τιμές για το αέριο που ίσχυαν τον Οκτώβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πενταψήφιος αριθμός και επιδότηση για την επανασύνδεση ρεύματος

Από σήμερα μπαίνει σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών. Καταργούνται οι επιδοτήσεις σε όλους το 2022, με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι νέοι δικαιούχοι.
logariasmos_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Ματαιώνονται τα σχέδια για πληρωμή λογαριασμών σε δόσεις

Το μέτρο βρίσκεται στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν και εξετάστηκε από την κυβέρνηση αλλά δεν θα εφαρμοστεί για να μην προκληθούν σοβαρά προβλήματα στους παρόχους. Αυξήσεις έως 170% βλέπουν οι καταναλωτές.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθ. Δαγούμας: Κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης οι τιμές του ρεύματος

Για την υποστήριξη των καταναλωτών, ο πρόεδρος της ΡΑΕ τόνισε ότι εξετάζεται η δημιουργία Ενεργειακού Διαμεσολαβητή για διαφορές με παρόχους, ενώ σε δύο μήνες θα αποσταλούν οι πρώτοι νέοι λογαριασμοί ρεύματος.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θλιβερό ρεκόρ Ευρώπης για την Ελλάδα με αύξηση 22% στο ρεύμα τον Δεκέμβριο

Τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στη λιανική καταγράφει διεθνής έρευνα που παρακολουθείται από την Κομισιόν, ενώ η τιμή στην Ελλάδα, σταθμισμένη με βάση το εισόδημα των καταναλωτών, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απρίλιο η απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Το σχέδιο για τις επιδοτήσεις

Οι ευάλωτοι θα λάβουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις, σύμφωνα με την φόρμουλα που εφαρμόστηκε και στο Εξοικονομώ. Στην πρώτη γραμμή για απόσυρση τα παλιά κλιματιστικά. Έως 600 ευρώ ανά συσκευή η επιδότηση στην Κύπρο.