ΓΔ: 891.41 0.46% Τζίρος: 82.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπερψηφίσθηκε η τροπολογία για επιπλέον χρηματοδότηση του Πολεμικού Ναυτικού

Αφορά στη χρηματοδότηση του προγράμματος ναυπήγησης της πυραυλακάτου στα ναυπηγεία Ελευσίνας και την ολοκλήρωση πρόσθετων εργασιών των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Υπερψηφίσθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας που αφορούσε στην επιπλέον χρηματοδότηση:

  • του προγράμματος ναυπήγησης της πυραυλακάτου (ΤΠΚ) υπ' αριθμόν 7 στα ναυπηγεία Ελευσίνας με ποσό έως 3,375 εκατ. ευρώ, από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικό σκέλος) του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και
  • για την ολοκλήρωση πρόσθετων εργασιών των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με ποσό έως 10,3 εκατ. ευρώ, από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η σχετική τροπολογία είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λοιπές διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης» που ψηφίσθηκε στη Βουλή.

Με την τροπολογία παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η ισχύς των υπογραφεισών/συναφθεισών ατομικών δηλώσεων αποδοχής ενασχόλησης μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και των εργαζομένων στα δυο ναυπηγεία. Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής :

"Όσον αφορά στα Ναυπηγεία Ελευσίνος, η σύμβαση αυτή παρατείνεται για τρεις επιπλέον μήνες (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021), ώστε και η «ΤΠΚ Νο.7» να αποδοθεί το συντομότερο δυνατόν στο Πολεμικό Ναυτικό. Εκτιμούμε αυτό θα γίνει μέσα στο επόμενο έτος. Η πορεία των εργασιών είναι σχετικά αργή, αλλά βάσιμα θεωρούμε ότι μέσα στο επόμενο έτος θα παραδοθεί και η τελευταία πυραυλάκατος, από αυτές που είχαν ανατεθεί ως προς τη ναυπήγηση τους στα Ναυπηγεία Ελευσίνος.

Το ίδιο έχει να κάνει και με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ως γνωστόν, το προσωπικό τους υποστηρίζει τις εργασίες συντήρησης στα τέσσερα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Έχει αποκτήσει αυτή τη τεχνογνωσία εδώ και αρκετά χρόνια, κάνει καλά τη δουλειά του, και ως εκ τούτου θεωρούμε σκόπιμο να παραταθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, η σύμβαση αυτή, διά της τροπολογίας που εισάγουμε, δεδομένου ότι μέχρι τότε εκτιμούμε ότι θα έχουν επιλυθεί και οι νομικές εκκρεμότητες και θα έχει εγκατασταθεί ο επενδυτής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ώστε να περάσουμε στη νέα φάση, στη νέα εποχή λειτουργίας αυτών των ναυπηγείων".

Καταλήγοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: "Επαναλαμβάνω την εκτίμησή μας και τη βάσιμη ελπίδα μας, ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να περάσουμε από το Σώμα μία τέτοια τροπολογία. Χρηματοδοτήθηκε μέχρι τώρα η συνέχιση του εργασιακού βίου των εργαζομένων και στα δύο ναυπηγεία, ει δυνατόν αυτό προσπαθήσαμε να συνδυαστεί και με την παραγωγή ναυπηγικού έργου, με τα προβλήματα που υπάρχουν. Θεωρώ όμως, ότι εφόσον ευοδωθούν και οι δύο αυτές προσπάθειες και εγκατασταθούν επενδυτές στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, η κατάσταση θα μεταβληθεί προς το καλύτερο πάρα πολύ γρήγορα και στην ουσία από το επόμενο έτος, και τα δύο αυτά ναυπηγεία θα λειτουργούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Θα είναι μία νέα εποχή με ό,τι ωφέλιμο αυτό συνεπάγεται για την εθνική αμυντική μας βιομηχανία και τις δυνατότητες υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού". 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Ανοίγει θέσεις εργασίας η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ σημείωσε ότι το σχέδιο εξυγίανσης περιλαμβάνει ανάληψη χρεών περίπου 220 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αποπληρωθούν σταδιακά με επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας και δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας.
elefsina_naypigeio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Άμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων για τη διάσωσή τους

Το σχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων ακολουθεί ακριβώς τα βήματα του παρομοίου σχεδίου που είχε εκπονηθεί και έχει ήδη ολοκληρωθεί για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου.
adonis-georgiadis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει διαβεβαιώσει και τον Μάρτιο τους εργαζομένους ότι τα ναυπηγεία Ελευσίνας δεν πρόκειται να κλείσουν. Αύριο συζητείται στη Βουλή και το νομοσχέδιο για την Προστασία του Καταναλωτή.
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή του Δήμου Χαϊδαρίου

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τονίζοντας ότι συμφωνεί με την πραγματοποίηση της ιδιωτικής επένδυσης και τη συνέχιση της λειτουργίας του Ναυπηγείων.