ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Knight Frank: Επτά λόγοι για επένδυση στην ελληνική αγορά ακινήτων

Γραφείο στην Αθήνα άνοιξε η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank με στόχο την αγορά των γραφείων και τα logistics. Διαπιστώνει έντονο ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Επτά λόγους για επενδύσεις στην Ελλάδα «βλέπει» η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank που πρόσφατα άνοιξε γραφείο στην Αθήνα, με στόχο την αγορά των γραφείων και τα logistics. Μετά από τους πρώτους μήνες λειτουργίας, η Knight Frank παρατηρεί έντονο ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς επενδυτές και μεγαλύτερα ντιλ από ό,τι περίμενε στα logistics, σύμφωνα με πληροφορίες.

Εκτιμήσεις ότι πρόκειται να σημειωθεί ισχυρή ανάπτυξη στην αγορά των εμπορικών ακινήτων τα επόμενα 2-4 χρόνια, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Θεσσαλονίκη, έφεραν την εταιρεία με πάνω από 500 γραφεία παγκοσμίως στην Ελλάδα.

Μπορεί η ζήτηση για αποθήκες στην Ελλάδα να ενισχύεται από την στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά η στρατηγική θέση της χώρας και η χρήση του Πειραιά ως σημείο εισόδου της Ευρώπης προσφέρει πολύ ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις σε logistics από ξένους θεσμικούς επενδυτές, αυξάνοντας τις προοπτικές του χώρου.

Στον αντίποδα, στα γραφεία, υπάρχει ενδιαφέρον  από εταιρείες για νέους χώρους, ωστόσο, παρατηρείται και μια επιφυλακτικότητα ανάμεσα στους μισθωτές καθώς η αγορά θεωρείται  ότι "ευνοεί" τους ιδιοκτήτες.

Σε ανάλυση της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2021, ο Horatiu Florescou, πρόεδρος της Knight Frank Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα, τονίζει ότι ο αριθμός των νέων γραφείων θα υπολείπεται της ζήτησης, αυξάνοντας το αρχικό μίσθωμα στα prime assets σε προνομιακές τοποθεσίες. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται πάνω από 80.000 τ.μ σε νέα γραφεία, ενώ άνω των 200.000 τ.μ αναμένεται να παραδοθούν τα επόμενα χρόνια.

Η Knight Frank εντόπισε τους εξής 7 λόγους για επένδυση στην Ελλάδα:

  • Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.
  • Στρατηγική τοποθεσία. Δεν πρόκειται μόνο για έναν διάσημο προορισμό καθώς η Ελλάδα επωφελείται, επίσης, από μια στρατηγική τοποθεσία, που συνδέει επενδυτές, τουρίστες και κατοίκους με τον υπόλοιπο κόσμο. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης, με όλες τις χώρες της τελευταίας ηπείρου να απέχουν το πολύ τρεις ώρες.
  • Μέλος του Σένγκεν, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΠΟΕ. Η Ελλάδα είναι μέλος του Σένγκεν – της μεγαλύτερης ζώνης χωρίς βίζα στον κόσμο. Αποτελούμενη από 26 ευρωπαϊκές χώρες, όλα τα μέλη της έχουν καταργήσει τα εσωτερικά τους σύνορα για την ελεύθερη και απεριόριστη κυκλοφορία των ανθρώπων. Οι Έλληνες κάτοικοι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ζώνης και έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να ζήσουν σε άλλη χώρα Σένγκεν έως και τρεις μήνες ανά εξάμηνο. Η Ελλάδα είναι επίσης μέλος της ΕΕ, γεγονός που της επιτρέπει  να επωφελείται από έργα υποδομής και χρηματοδότηση της ΕΕ. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι επίσης μέλος του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου). Εν τω μεταξύ,  η ένταξή της στο ΝΑΤΟ προστατεύει τη χώρα και της επιτρέπει να συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.
  • Ελκυστικές ευκαιρίες για βίζα. Η βίζα διαμονής ανά επένδυση στην Ελλάδα, με την ονομασία Greece Golden Visa Programme, είναι ένα από τα πιο ελκυστικά προγράμματα διαμονής στην Ευρώπη. Απαιτεί μια επένδυση 250 χιλιάδων ευρώ σε ακίνητα, ένα ποσό που είναι το μισό της επένδυσης που απαιτείται σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία (και οι δύο απαιτούν 500 χιλιάδες ευρώ). Το πρόγραμμα προσφέρει στους επενδυτές και στα μέλη της οικογένειάς τους μια άμεση πενταετή διαμονή χωρίς ελάχιστες απαιτήσεις διαμονής, παράλληλα με δωρεάν ταξίδια στη Ζώνη Σένγκεν.
  • Πρωτοβουλίες για ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Πρώτον, αναστολή του ΦΠΑ στη μεταβίβαση νεόδμητων ακινήτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Αυτό γίνεται προκειμένου να ενθαρρυνθεί η κατασκευή ακινήτων και να υποστηριχθεί η αγορά ακινήτων. Δεύτερον, μείωση του Φόρου Εισοδήματος εταιρειών από 24% σε 22%. Τρίτον, τριετής αναστολή του φόρου υπεραξιών (15%), που ισχύει για φυσικά πρόσωπα σε περίπτωση πώλησης ακινήτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Και τέλος, η εισαγωγή πληθώρας νέων καθεστώτων εναλλακτικής φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
  • Υποσχόμενη αύξηση των τιμών κατοικιών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τιμών Κατοικιών, ο οποίος παρακολουθεί την κίνηση των τιμών κατοικιών σε περισσότερες από 55 χώρες, οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα κατέγραψαν ετήσια αύξηση 3,1% το έτος έως τον Μάρτιο του 2021, τοποθετώντας τη χώρα πάνω από την Ιταλία και την Ισπανία. Αν και το νέο μας γραφείο στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο σε επενδυτές εμπορικών ακινήτων, αυτή η πορεία αντικατοπτρίζει μια πολύ υποσχόμενη αγορά.
  • Ένας εδραιωμένος τουριστικός κλάδος. Μια απλή ματιά στις όμορφες πόλεις, τις παραλίες και τα βουνά της Ελλάδας είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς γιατί η χώρα είναι τόσο μαγνήτης για τους τουρίστες. Με μια πληθώρα επιλογών που ταιριάζουν σε κάθε ταξίδι, από την αρχαία ελληνική ιστορία μέχρι τη διάσημη φρέσκια και υγιεινή μεσογειακή κουζίνα, ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας της χώρας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαγνήτης» τα ακίνητα για logistics, σοβαρή έλλειψη χώρων για ενοικίαση

Παρά την άνοδο τιμών που ρίχνει τις αποδόσεις, οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν. Πολύ υψηλές οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης αποθηκευτικών χώρων, στην πρώτη θέση η περιοχή του Ασπρόπυργου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριγμοί στο πρόγραμμα για Χρυσή Βίζα από το νέο όριο των 800.000 ευρώ

Φρένο στις ξένες επενδύσεις φέρνουν οι αλλαγές στο ελάχιστο όριο επένδυσης που προωθεί η κυβέρνηση, αναφέρουν στελέχη της αγοράς. Σημειώνουν ότι η Χρυσή Βίζα έχει ελάχιστη συμβολή στην αύξηση τιμών κατοικιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» η αγορά των εμπορικών ακινήτων, βαρύ πλήγμα από τα επιτόκια

Δεν βλέπουν νέα deals στον ορίζοντα τα στελέχη της αγοράς, καθώς η άνοδος των τιμών ξεπερνά το 30% από το 2017 και έχει μειώσει τις αποδόσεις, ενώ ισχυρή πίεση ασκούν οι δέκα συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Όαση» η αγορά γραφείων της Αθήνας, εν μέσω πιέσεων στην Ευρώπη

Υψηλή απόδοση που φτάνει το 6% και πολύ χαμηλό ποσοστό άδειων γραφείων ξεχωρίζουν την αγορά της Αθήνας από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με την BNP Paribas Real Estate. «Βουτιά» επενδύσεων στην Ευρώπη.