ΓΔ: 865.33 -0.20% Τζίρος: 13.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:48:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma
Φώτο: Shutterstock

«Τσουνάμι» αυξήσεων έως 200% στο ρεύμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Λογαριασμοί με υπέρογκες αυξήσεις φτάνουν στις επιχειρήσεις, ύστερα από ένα τετράμηνο κατακόρυφης ανόδου της τιμής χονδρικής που παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη. Μιλούν στο Business Daily τρεις εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης.

Ισχυρό... ηλεκτροσόκ δέχονται χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χαμηλής και μεσαίας τάσης, που λαμβάνουν λογαριασμούς ρεύματος με αυξήσεις που ξεπερνούν και το 100%, ύστερα από τη συμπλήρωση τεσσάρων συνεχών μηνών, από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο, όπου η τιμή χονδρικής παραμένει σε επίπεδο άνω των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας ξεπεράσει και τα 200 ευρώ τον Οκτώβριο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εταιρείας μεταποίησης στην επαρχία, με ετήσιο τζίρο 1,5 εκατ. ευρώ, που έλαβε τιμολόγιο ρεύματος με αύξηση 127%. Η εταιρεία, της οποίας το 30% του κόστους παραγωγής προέρχεται από την ενέργεια, έλαβε 50.000 ευρώ τιμολόγιο ρεύματος, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν στα 22.000.

Ακόμα χειρότερα, άλλη μεσαία εταιρεία έλαβε τιμολόγιο με χρέωση 88.000 ευρώ από 33.000 το ίδιο διάστημα την περασμένη χρονιά, με μια αύξηση κατά 166%. Αντίστοιχη εικόνα έδωσε και ο πρόεδρος της Βενέτης, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης που χαρακτηριστικά ανέφερε πως το ενεργειακό κόστος για τα καταστήματα της αλυσίδας έχει αυξηθεί κατά 200%.

Οι αυξήσεις αυτές αντανακλούν απόλυτα την εξέλιξη της τιμής χονδρικής, που ήταν πέρυσι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και φέτος έχει σημειώσει πρωτοφανή αύξηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το τετράμηνο Ιουλίου - Οκτωβρίου 2020 η μέση τιμή χονδρικής ήταν περίπου 55 ευρώ/mWh, ενώ φέτος έχει εκτιναχθεί στα 155 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 182%.

Για τιμολόγια που έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την περασμένη χρονιά κάνει λόγο στο Business Daily ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ, σημειώνοντας πως για ορισμένες επιχειρήσεις η συνέχιση αυτής της αύξησης των τιμών μπορεί να είναι αιτία ακόμη και για λουκέτα. Μάλιστα, φέρνει παράδειγμα αρτοποιείου που με την ίδια κατανάλωση, το ίδιο διάστημα την περασμένη χρονιά, φέτος έλαβε τη διπλάσια χρέωση. Η αύξηση στην ενέργεια επηρεάζει 7 στις 10 επιχειρήσεις, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιδοτήσεις από το κράτος η μεσαία και η υψηλή τάση. Ακόμα και για τις επιχειρήσεις της γειτονιάς, που είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή τάση και δικαιούνται την επιδότηση, το κόστος του ρεύματος αυξάνεται τουλάχιστον κατά 55%.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά από την Πολιτεία να λάβει έκτακτα μέτρα όπως επέκταση της έκπτωσης στο ρεύμα και μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ήδη, όπως λέει ο κ. Καββαθάς, η ΓΣΕΒΕΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με επιμελητήρια και κλαδικές ενώσεις και ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα και είναι θέμα χρόνου να αποφασιστεί κάποια συντονισμένη ενέργεια.

Μιλώντας στο Business Daily, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης τονίζει ότι η αύξηση των τιμών του ρεύματος αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους εμπόρους, λόγω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος σε μία στιγμή που η αγορά κινείται πτωτικά. Όπως σημειώνει, χρειάζεται απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της ανατίμησης από το κράτος. Όσον αφορά την επίδραση των αυξήσεων της τιμής του ρεύματος στις εμπορικές επιχειρήσεις, αναφέρει ότι αναμένει να δει σε τι ποσοστό αυτή θα φτάσει στα καταστήματα.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Κουράσης σημειώνει από την πλευρά του ότι, αν και ακόμα δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα στοιχεία για τον τομέα αυτόν του ενεργειακού κόστους στην Ομοσπονδία, υπάρχουν ήδη διαμαρτυρίες από πολλά μέλη της Ομοσπονδίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Μάλιστα, όπως υπενθύμισε, στην πρόσφατη απεργία της εστίασης την περασμένη Τρίτη, ένα από τα βασικά αιτήματα των επαγγελματιών του κλάδου ήταν και η επιδότηση από την Πολιτεία του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων. Όπως σημειώνει, οι επιχειρήσεις του κλάδου διανύουν εδώ και μήνες μία δύσκολη περίοδο για την επιβίωσή τους λόγω της υγειονομικής κρίσης που σε καμία περίπτωση δεν αφήνει περιθώρια να απορροφήσουν οι ίδιες την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Νέο ρεκόρ για την τιμή χονδρικής

Εν τω μεταξύ, σπάει και άλλο ρεκόρ η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος για σήμερα, καθώς αυξήθηκε και πάλι, αυτή την φορά κατά 8,7%, στα 273 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πιάνοντας και πάλι την «κορυφή» ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές, κάτι που υποδηλώνει ότι υφίστανται σοβαρές στρεβλώσεις στο μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμών.

Η τιμή χονδρικής του ρεύματος στην Ευρώπη (για τις 18 Νοεμβρίου)

 

energylive

Υπενθυμίζεται ότι από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τις τιμές χονδρικής και την κατανάλωση ρεύματος στη χώρα φαίνεται ότι η οικονομία υφίσταται ένα σοβαρό ενεργειακό σοκ, καθώς:

  • Στο 10μηνο του 2021 η μέση τιμή στη χονδρική έχει εκτιναχθεί από τα 72,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα της αντίστοιχης περιόδου του 2019 στα 106,8 ευρώ, δηλαδή 47,7% υψηλότερα (η σύγκριση με το 2019 γίνεται επειδή ήταν το τελευταίο «κανονικό» έτος στην ενέργεια πριν τη διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία).
  • Έτσι, παρότι η κατανάλωση ρεύματος ήταν φέτος ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 2019 (στα 42,48 εκατ. μεγαβατώρες, από 42,9 το 2019), το κόστος του ρεύματος εκτινάχθηκε από τα 3,1 στα 4,53 δισ. ευρώ, μια αύξηση κατά 1,43 δισ. ευρώ ή κατά 46,1%. Σημειώνεται ότι αυτή η αύξηση πέρασε σχεδόν στο σύνολό της στους λογαριασμούς χαμηλής και μέσης τάσης, δηλαδή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, αφού ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες αναπροσαρμογής από τους προμηθευτές, μέσω των οποίων η αυξήσεις στην τιμή χονδρικής μεταφέρθηκαν στους καταναλωτές.
  • Δεν συνέβη, βεβαίως, το ίδιο το 2020, όταν οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία συμπίεσαν τη μέση τιμή χονδρικής στα 58 ευρώ/μεγαβατώρα. Οι καταναλωτές δεν είδαν σοβαρές μειώσεις λογαριασμών, αντίθετα οι προμηθευτές αξιοποίησαν τη μειωμένη τιμή χονδρικής για να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους τους στη λιανική. Ιδιαίτερα για τη ΔΕΗ αυτό είχε ευεργετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα και κατάφερε να περάσει από μεγάλες ζημιές σε μικρά κέρδη προ φόρων (67 εκατ. ευρώ) το 2020. Με βάση τις τιμές χονδρικής και την κατανάλωση ρεύματος του 2020, ο «εθνικός λογαριασμός» για το ρεύμα έπεσε το 2020 στα 2,84 δισ. ευρώ από τα 3,66 δισ. του 2019.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στην ακρίβεια της ενέργειας με τη διεύρυνση των επιδοτήσεων

Σήμερα οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς τον Μάιο και Ιούνιο, ενώ ακολουθούν σε δεύτερο χρόνο οι πρωτοβουλίες για πλαφόν. Έντονη πολιτική αντιπαράθεση για το ρεύμα.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ αντοχής στην αγορά του ρεύματος με 1.000 αποκοπές την ημέρα

Ανησυχητική αύξηση από τον Απρίλιο στον αριθμό των νοικοκυριών όπου κόβεται το ρεύμα με εντολές των παρόχων στον ΔΕΔΔΗΕ. Φόβοι ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο αρνητικού ρεκόρ του 2012. Πόσο μειώνουν τις επιβαρύνσεις οι επιδοτήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Καταναλωτές στα δικαστήρια για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Ενώσεις όπως το ΙΝΚΑ και η ΕΚΠΟΙΖΩ αμφισβητούν με συλλογικές αγωγές τη ρήτρα αναπροσαρμογής που «φουσκώνει» τους λογαριασμούς. Τι απαντούν οι εταιρείες προμήθειας. Στις 18 Μαΐου συζητείται η πρώτη αγωγή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 80% στην επιδότηση ρεύματος, 22 λεπτά το λίτρο για τη βενζίνη

Στα 72 ευρώ ανέρχεται η επιδότηση για το ρεύμα για οικιακά τιμολόγια, διπλασιάζεται στα 130 ευρώ η επιδότηση για τα επαγγελματικά και προβλέπεται επιπλέον 100 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης για πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.