ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, money, metrita, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Κατάργηση της εισφοράς 0,6% στα επιχειρηματικά δάνεια ζητά το ΒΕΘ

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του στον υπ. Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα και τον υπ. Ανάπτυξης, κ. Αδ. Γεωργιάδη, υποστηρίζει ότι πρόκειται για έμμεσο φόρο.

Την κατάργηση της εισφοράς 0,6% του Ν.128/75 στα δάνεια που χορηγούνται από τα τραπεζικά ιδρύματα στις επιχειρήσεις, ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρει το ΒΕΘ «η κατάργηση της εν λόγω εισφοράς αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς πέραν της επιβάρυνσης του ήδη υψηλού κόστους δανειοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, λειτουργεί και σε βάρος της ανταγωνιστικότητας τους αλλά και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας».

«Όπως είναι γνωστό, με τις διατάξεις του νόμου 128/75, επιβαρύνονται όλα τα επιχειρηματικά δάνεια που χορηγούνται από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις με ποσοστό 0,60%. Η επιβάρυνση αυτή, επί της ουσίας, λειτουργεί ως έμμεσος φόρος, εισπράττεται από τις τράπεζες, αποδίδεται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος στο ελληνικό δημόσιο και αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού» αναφέρει το ΒΕΘ στην επιστολή του.

«Η προαναφερόμενη εισφορά είχε θεσπιστεί το 1975 με απώτερο στόχο την δημιουργία ενός αποθέματος για την ενίσχυση (επιδότηση) των επιτοκίων των δανείων των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Γενικότερα θεσπίστηκε ως ένα μέτρο ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών.

Έκτοτε, παρότι με βάση το ισχύον κοινοτικό δίκαιο δεν είναι επιτρεπτή η πριμοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων με τέτοιους τρόπους, εντούτοις η εν λόγω εισφορά όχι μόνο δεν έχει καταργηθεί αλλά παραμένει αναλλοίωτη επιβαρύνοντας συνολικά όλες τις επιχειρήσεις επί των υπολοίπων των πάσης φύσεως χορηγηθέντων δανείων και πιστώσεων.

Ζητούμενο επίσης αποτελεί αν και κατά πόσο, παρότι η επιβάρυνση επιβλήθηκε στις τράπεζες, αυτή μετακυλήστηκε στους δανειολήπτες: καθότι σύμφωνα με το γράμμα του νόμου» (παρ.3 του άρθρου 1 του νόμου 128/75) τα πιστωτικά ιδρύματα και όχι ο δανειοδοτούμενος βαρύνονται με την προαναφερόμενη εισφορά.

Με βάση τα προαναφερόμενα ζητούμε την κατάργηση της εισφοράς 0,6% του Ν.128/75, η οποία πέραν της επιβάρυνσης του ήδη υψηλού κόστους δανειοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, λειτουργεί και σε βάρος της ανταγωνιστικότητας τους αλλά και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας μας» καταλήγει η επιστολή.

Σημειώνεται ότι σε ανάλογη πρόταση προς την κυβέρνηση είχαν προχωρήσει και οι τράπεζες, οι οποίες είχαν ως στόχο να παραμείνει σε όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα το επιτόκιο των δανείων που θα δοθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι η φιλοσοφία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι, μέσω των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων, να προσφερθούν στις επιχειρήσεις εξαιρετικά χαμηλότοκα δάνεια για την υλοποίηση επενδύσεων. Με τη βοήθεια του Ταμείου μια πολύ μεγάλη επιχείρηση, με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, θα μπορούσε να δανειοδοτηθεί με επιτόκιο ακόμα και 1%, ωστόσο, το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 1,6%, δηλαδή κατά 60% υψηλότερο, λόγω της επιβολής της εισφοράς του 0,6% υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Επιπρόσθετα την εισφορά του Ν. 178/75 μπορούν να αποφύγουν μόνο Ανώνυμες Εταιρείες, που έχουν το μέγεθος και τη δυνατότητα έκδοσης ομολογιακού δανείου. Όλα τα ομολογιακά δάνεια, είτε είναι εισηγμένα είτε όχι, εξαιρούνται της εισφοράς του 0,6% κάτι που εξηγεί και τη μαζική στροφή των μεγάλων επιχειρήσεων προς ομολογιακές εκδόσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fatsea-intrum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Φατσέα (Intrum): Σημαντικό εργαλείο για τα NPEs ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Η General Manager, Retail, SB & Agri Recovery της Ιntrum Hellas τόνισε πως για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει οι servicers θα πρέπει να λειτουργήσουν όλοι οι μηχανισμοί όπως η «δεύτερη ευκαιρία» και οι πλειστηριασμοί αλλά και η αγορά ακινήτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλύτερα και από το 2019 αναμένονται φέτος τα μεγέθη της κρουαζιέρας για την Ελλάδα

Η γενικότερη ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού το 2022, φαίνεται να οδηγεί σε αποτελέσματα καλύτερα και από τα αντίστοιχα του 2019, με τον τομέα της κρουαζιέρας να πρωτοστατεί και την τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη να ξεπερνάει τις προσδοκίες.
Κρουαζιερόπλοιο, κρουαζιέρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: «Έδεσε» στο λιμάνι της πόλης το Celestyal Crystal

Για δεύτερη φορά μέσα στο έτος, κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο «Celestyal Crystal», επιβεβαιώνοντας την γενναία τόνωση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα για το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γεωργακόπουλος: Επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ στην αγορά NPEs

Ο Μanaging Director της Intrum Ελλάδος σημείωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον από funds για την ελληνική αγορά και ότι επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ αναμένεται να υπάρξουν σε ακίνητα που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Κρουαζιερόπλοιο, κρουαζιέρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικές τάσεις για το 2022 καταγράφει ο κλάδος της κρουαζιέρας

Ενθαρρυντικά νέα από τον χώρο του ελληνικού τουρισμού καθώς αυξάνονται με έντονους ρυθμούς οι επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προοπτική η τάση αυτή να διατηρηθεί ως το τέλος του έτους.