ΓΔ: 950.43 -0.13% Τζίρος: 15.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:15:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Proypologismos, Budget
Φωτο: Shutterstock

Προϋπολογισμός: Ράλι... ανάπτυξης με ρυθμό 7,4% φέτος και 5,4% το 2022

Αναθεωρήσεις για ανάπτυξη και έλλειμμα στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. «Κλειστά χαρτιά» για το κοινωνικό μέρισμα, οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσα στον Δεκέμβριο.

Υψηλότερες ταχύτητες ανάπτυξης για φέτος και το 2022, βαρύτερο έλλειμμα, δραστικό περιορισμό των μέτρων στήριξης, μεγάλη πτώση του χρέους αλλά και ανοιχτά μέτωπα για την ακρίβεια, το «μέρισμα» και τον ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα έχει εκπλήξεις σε σχέση με το προσχέδιο.

Οι μόνες αλλαγές θα αφορούν στην ανάπτυξη, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο πήχης για το τρέχον έτος ανεβαίνει στο 7,4% έναντι 6,1% που προβλέπει το προσχέδιο και στο 5,4% από 4,5% για το επόμενο έτος.

Παράλληλα, το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά ESA εκτιμάται ότι θα «κλείσει» φέτος στο 8% του ΑΕΠ ή στα 14 δισ. ευρώ και με όρους ενισχυμένης εποπτείας στο 8,2% έναντι 7,4% και 7,7% αντίστοιχα που ήταν η πρόβλεψη στο προσχέδιο. Η αναθεώρηση του ελλείμματος που είναι απόρροια των πρόσθετων μέτρων για την αναπλήρωση των απωλειών στα εισοδήματα των νοικοκυριών από το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ανεβάζει το έλλειμμα του 2022 πάνω από 1% του ΑΕΠ. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 198% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021 για να υποχωρήσει το 2022 στα επίπεδα του 190%.

Στο σκέλος των εσόδων αναμένονται επιπλέον εισπράξεις 4,1 δισ. ευρώ από φόρους και 1 δισ. ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς αναμένεται αύξηση των εισοδημάτων και της απασχόλησης. Στη φορολογία οι βασικές πηγές αύξησης των εσόδων είναι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και ο ΦΠΑ. Αντίθετα στα ίδια επίπεδα με φέτος, στα 2,5 δισ. ευρώ, θα κινηθούν οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ δεδομένου ότι το πλεόνασμα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση της επιβάρυνσης στα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα

Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού θα συρρικνωθούν κατά 6 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της μαζικής απόσυρσης μέτρων στήριξης, με τον λογαριασμό να μειώνεται στα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ από 17 δισ. ευρώ φέτος. Το τελικό κείμενο θα ενσωματώνει το πακέτο των ελαφρύνσεων με την επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για το επόμενο έτος, την πτώση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους, τη μείωση του τέλους κινητής τηλεφωνίας και τις πρόσθετες εκπτώσεις φόρου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Ο προϋπολογισμός δεν θα δίνει στίγμα για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την καταιγίδα των ανατιμήσεων, αν και η συνεχής και με ραγδαία ταχύτητα διογκούμενη ακρίβεια προοιωνίζεται νέες παρεμβάσεις. Επίσης δεν θα ξεκαθαρίζει το τοπίο για το αν θα δοθεί, σε ποιους και πόσο μέρισμα με τη μορφή έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης μέσα στον Δεκέμβριο.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και μετά τις αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές, τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και το αυξημένο επίδομα θέρμανσης τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για την καταβολή μιας μικρής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, παραπέμποντας στον επόμενο μήνα για τις αποφάσεις.

Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού θα υπάρχει δυσμενές σενάριο για «φρενάρισμα» της ανάπτυξης λόγω των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και της πληθωριστικής έξαρσης, με τυχόν εμπόδια στην έγκαιρη υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και με το ενδεχόμενο εμφάνισης υστερήσεων ή «μόνιμων ουλών» στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας και στην αγορά εργασίας μετά τη λήξη των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» στις προβλέψεις για το ΑΕΠ: Μειώνονται στο 4,5% για το 2022

Από το 6,2% στο 4,5% αναθεωρεί το οικονομικό επιτελείο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2022, καθώς εκτιμάται ότι θα πέσει η ταχύτητα των επενδύσεων και των εξαγωγών. Στο 61,% ανεβαίνει η προβλέψει για το 2021.
budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιασμός για εισοδηματική ενίσχυση σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες

Συμπληρωματικές παρεμβάσεις, όπως μια έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσει η επιτάχυνση της ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερες και μικρότερες οι δόσεις για εξόφληση χρεών της πανδημίας

Έγκριση από τους Θεσμούς περιμένει η κυβέρνηση για να αυξηθούν οι δόσεις σε 60 - 72, ενώ θα αναβιώσουν ρυθμίσεις 100 - 120 δόσεων που χάθηκαν. Αυξήθηκαν κατά 3,4 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.