ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εκτός ευρωπαϊκών στόχων η Ελλάδα για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα

Μελέτη για λογαριασμό της Κομισιόν διαπιστώνει μικρές πιθανότητες επίτευξης των στόχων ως το 2025. Αρκετά εκτεταμένη κάλυψη με γρήγορα δίκτυα, αλλά χαμηλός ο αριθμός των συνδέσεων και οι ταχύτητες.

Λίγες πιθανότητες έχει η Ελλάδα να πετύχει μέχρι το 2025 τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ταχύτητα και την ποιότητα των δικτύων σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες μαζί με τον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας (DESI) των κρατών – μελών.

Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν και την ανάγκη σοβαρής κρατικής στήριξης σε νέα σχέδια τηλεπικοινωνιακών υποδομών που αποτυπώνεται και στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο 2021 – 2027, το οποίο παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο υπουργείο θεωρούν πως ο ανανεωμένος σχεδιασμός έρχεται να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό ώστε να μη μείνει πολύ πίσω η χώρα μας.

Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε από την γερμανική Atene KOM, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η χώρα μας έχει περιορισμένες πιθανότητες να πετύχει τους στόχους για ευρυζωνικές συνδέσεις 1 Gbps στους κύριους φορείς της οικονομίας (υπουργεία, μεγάλες επιχειρήσεις, κ.α.) μέχρι το 2025.

Αντίστοιχα λίγες είναι και οι πιθανότητες για πρόσβαση όλων των πολιτών σε ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικών ινών ή κινητής τηλεφωνίας με ταχύτητα 100 Mbps που μπορεί να αναβαθμιστεί σε 1 Gbps. Ειδικά για τον τελευταίο στόχο πέντε κράτη – μέλη έχουν λίγες πιθανότητες, ενώ τα υπόλοιπα 23 έχουν αρκετές ή πολλές πιθανότητες να τον επιτύχουν.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα κράτη – μέλη που, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, συγκεντρώνουν λίγες πιθανότητες να διαθέτουν μέχρι το 2025 αδιάλειπτη κάλυψη δικτύου 5G σε όλες τις αστικές περιοχές και στο βασικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Η γερμανική εταιρεία επισημαίνει πως η χώρα μας είναι μία από τις ελάχιστες στην Ε.Ε. όπου υπάρχει (μικρή) διαφορά κάλυψης μεταξύ αστικών περιοχών και υπαίθρου στα σημερινά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (4G).  Μόνο σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Σλοβακία η διαφορά μεταξύ της συνολικής κάλυψης των δικτύων 4G και της κάλυψης στην ύπαιθρο είναι άνω του 3%.

Το κυριότερο πρόβλημα που εντοπίζει η έκθεση για την επίτευξη του στόχου για ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες 1 Gbps είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ στην κάλυψη των δικτύων νέας γενιάς (τεχνολογίας VDSL) και της συνδρομητικής βάσης που έχουν αποκτήσει μέχρι τώρα. Τα νέα δίκτυα καλύπτουν το 80,6% της χώρας και το αντίστοιχο ποσοστό ευρυζωνικών συνδέσεων με βάση αυτά τα δίκτυα είναι στο 17,7% (στοιχεία 2019).

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η πολύ χαμηλή διείσδυση των δικτύων οπτικών ινών, που στα τέλη του 2019 έφτανε μόλις στο 7% των νοικοκυριών. Μπορεί σήμερα οι εταιρείες να δηλώνουν πως τα δίκτυα «καλύπτουν» κάποιες περιοχές, αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες αναβαθμίσεις στις καμπίνες ώστε να παρέχουν υπηρεσίες με ταχύτητες 1 Gbps στους πελάτες. Γι’ αυτό και βλέπουμε να παρέχουν συνδέσεις οπτικών ινών με ταχύτητες μόνο 100 και 200 Mbps…

Αν και η εικόνα έχει αλλάξει προς το καλύτερο, η έκθεση τονίζει πως οι ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 100 Mbps ήταν μόλις το 0,8% των συνολικών ευρυζωνικών συνδέσεων πριν από ένα χρόνο. Ως πρόβλημα θεωρείται, επίσης, το γεγονός πως οι συνδέσεις παραμένουν «σχετικά ακριβές» σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.  Οι Γερμανοί παραδέχονται πάντως πως το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας, με τα πολλά νησιά, δεν επιτρέπει την εύκολη ανάπτυξη των δικτύων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μάχη... καλώδιων στη Μεσόγειο και το deal Grid Telecom - Islalink

Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών θα συνεργαστεί με την ισπανική Islalink για την επέκταση κρίσιμων ευρυζωνικών υποδομών. Ποια είναι τα μεγάλα έργα στα υποβρύχια καλώδια της Αν. Μεσογείου.
xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρύπα» 251 εκατ. στην έκδοση συντάξεων, σε ιδιώτες μάνατζερ περνά ο ΕΦΚΑ

Μεγάλη υστέρηση διαπιστώνουν οι Θεσμοί στις δεσμεύσεις για έκδοση συντάξεων, με στασιμότητα στους αριθμούς. Φέρνει μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα και 600 άτομα προσωπικό το υπουργείο Εργασίας στον ΕΦΚΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kόπηκε με κυβερνητική παρέμβαση η.... φόρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Αφαιρέθηκε από νομοσχέδιο διάταξη που θα επέτρεπε στην Επιτροπή να διευρύνει το εποπτικό της πεδίο στα «οικοσυστήματα» επιχειρήσεων. Φήμες ακόμη και για παραίτηση του Ιωάννη Λιανού.