ΓΔ: 1473.53 1.47% Τζίρος: 179.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
internet-diadiktyo-fiber
Φώτο: Shutterstock

Υπερδιπλάσιο το κόστος για γρήγορο ίντερνετ στην Ελλάδα έναντι της ΕΕ

Το αργό ελληνικό ίντερνετ παραμένει από τα ακριβότερα της Ευρώπης, καθώς το κόστος των Ελλήνων για υψηλές ταχύτητες είναι έως και 141% υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Φωτιά» το κόστος μετάβασης στις υψηλές ταχύτητες.

Εξαιρετικά υψηλό είναι το κόστος που αναγκάζεται να πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής που θέλει να «τρέχει» με υψηλές ταχύτητες στο ίντερνετ, έναντι των υπόλοιπων ευρωπαίων. Την ίδια στιγμή που εντείνεται η συζήτηση για την διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων στη χώρα, οι Έλληνες χρήστες βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που πληρώνουν τις γρήγορες συνδέσεις έως και 141% έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου και παράλληλα αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να ανεβάσουν ταχύτητα.

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ίντερνετ παραμένει από τα πιο αργά δίκτυα παγκοσμίως και το γεγονός ότι το 2021 υπήρξε μείωση των τιμών από τους παρόχους, η Ελλάδα βρίσκεται στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στις ευρυζωνικές συνδέσεις, όπως αποδεικνύουν τα ευρωπαϊκά στοιχεία.

Τρίτη πιο ακριβή χώρα στις σταθερές συνδέσεις η Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση DESI της Κομισιόν για το 2021, η Ελλάδα μαζί με το Βέλγιο και την Κροατία αποτελούν την κορυφαία ευρωπαϊκή τριάδα στις πιο ακριβές συνδέσεις broadband, ενώ Ρουμανία, Λιθουανία, Πολωνία και Βουλγαρία έχουν τις χαμηλότερες τιμές.

Παράλληλα και η έκθεση της Eurostat που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο διαθέτοντας στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021, καταγράφει πως η Ελλάδα αποτελεί από τις πλέον ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη στις χρεώσεις ίντερνετ, ειδικά σε αυτές με ταχύτητες από 100 Mbps και πάνω. Η έκθεση σημειώνει πως στην Ελλάδα το 2021 υπήρξε μείωση τιμών στα πακέτα συνδέσεων με ίντερνετ έναντι του 2020, ωστόσο το κόστος για τους χρήστες 100-200Mbps σε 3Play πακέτα αυξήθηκε κατά 2%.

Ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων

Ενδεικτικό του υψηλού κόστους που πρέπει να πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές είναι το γεγονός πως οι τιμές των πιο φθηνών πακέτων συνδέσεων στην Ελλάδα φτάνουν να είναι σχεδόν οι τριπλάσιες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τις υπερυψηλές ταχύτητες.

Τα πιο φθηνά πακέτα συνδέσεων στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσια από τα ευρωπαϊκά

Είναι χαρακτηριστικό πως στις ταχύτητες 100-200 Mbps που αφορούν μόνο σύνδεση στο ίντερνετ, η φθηνότερη προσφορά είναι εκείνη του πακέτου του ΟΤΕ με κόστος 65,64 ευρώ που είναι 141% ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στα 27,23 ευρώ.

Επίσης, στις συνδέσεις 2Play με ταχύτητες 100-200 Mbps το πακέτο του ΟΤΕ είναι και πάλι το φθηνότερο στην Ελλάδα, με το κόστος να είναι στα 65,64 ευρώ. Ποσό σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στα 33,10 ευρώ (98% πιο ακριβό), ενώ η καθυστέρηση της χώρας στις υπερυψηλές ταχύτητες φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν προσφερόμενα πακέτα με ταχύτητες άνω των 200 Mbps όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αλλά και στο 3Play πακέτο η Ελλάδα είναι αρκετά πιο ακριβή στις υψηλές ταχύτητες 100-200 Mbps με το φθηνότερο πακέτο του ΟΤΕ στα 72,01 ευρώ να ξεπερνά κατά 76% τα 40,70 ευρώ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η Ελλάδα ανήκει στις σχετικά φθηνές χώρες στις συνδέσεις με ταχύτητα έως 12Mbps, είτε είναι μόνο ίντερνετ ή βρίσκεται σε πακέτο με τηλέφωνο και τηλεόραση καθώς και στο 3play πακέτο με ταχύτητα 30-100Mbps. Ωστόσο στην αμέσως επόμενη κατηγορία των ταχυτήτων έως 30Mbps και στο πακέτο 30-100 Mbps με σύνδεση τηλεφώνου η Ελλάδα βρίσκεται στις σχετικά ακριβές χώρες.

Ενώ ανήκει στις πιο ακριβές χώρες της ΕΕ στις ταχύτητες 30-100 Mbps και 100-200 Mbps όσον αφορά συνδέσεις που αφορούν μόνο ίντερνετ, καθώς και στα 2Play και 3Play πακέτα με ταχύτητες 100-200Mbps. Όπως επισημαίνει η Eurostat, η Ελλάδα και η Αυστρία τείνουν να έχουν ελκυστικές τιμές για τα χαμηλών ταχυτήτων πακέτα, αλλά βρίσκονται και στις πιο ακριβές χώρες για ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100 Mbps.

Όπως αναφέρει, Λιθουανία και Ρουμανία έχουν τις πιο ελκυστικές τιμές στην ΕΕ για σταθερές συνδέσεις, με Βουλγαρία, Λετονία και Σλοβακία να ακολουθούν ενώ Πολωνία, Ουγγαρία, Γαλλία και Ισπανία έχουν τις χαμηλότερες τιμές ειδικά στα 3Play πακέτα.

Πανάκριβη η μετάβαση στις υψηλές ταχύτητες

Παράλληλα, και παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει έντονη κινητικότητα για να ανεβούν ταχύτητες οι καταναλωτές, η μετάβαση στις υψηλές ταχύτητες αποδεικνύεται πανάκριβη για τους Έλληνες να πληρώνουν έως και 8 περισσότερα χρήματα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους (με εξαίρεση την Εσθονία) για να ανέβουν από την κατηγορία 12-30Mbps σε 30-100Mbps.

Στις ακριβότερες χώρες η Ελλάδα στην μετάβαση σε ταχύτητες άνω των 100 Mbps

Στις πιο ακριβές χώρες πανευρωπαϊκά βρίσκεται η Ελλάδα και όταν ο χρήστης θέλει να αναβαθμίσει την ταχύτητά του από 30-100Mbps στα 100Mbps-200Mbps. Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat, οι καταναλωτές σε Ελλάδα, Αυστρία και Βέλγιο βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλά κόστη για την μετάβαση τους σε υψηλές ταχύτητες με το ποσό που πληρώνουν να είναι αρκετά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πολύ χαμηλά η διείσδυση της οπτικής ίνας στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή που το 70% των νοικοκυριών στην ΕΕ μπορεί να επωφεληθεί από σταθερή συνδεσιμότητα δικτύου πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) με δυνατότητα προσφοράς ταχυτήτων gigabit και η κάλυψη δικτύου FTTP να έχει φτάσει το 50% έχοντας διπλασιαστεί την τελευταία πενταετία, στην Ελλάδα μόλις 1 στα 5 νοικοκυριά μπορεί να έχει πρόσβαση στα δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα που πήγε στο 20% από 10% το 2020.

Η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Ισπανία, η Λετονία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία είναι τα πιο προηγμένα κράτη μέλη όσον αφορά τη συνολική κάλυψη σταθερού VHCN (όλα με κάλυψη άνω του 90% των νοικοκυριών).

 Η έκθεση αναγνωρίζει ότι «η Ελλάδα βελτίωσε τις επιδόσεις της αναφορικά με τη συνδεσιμότητα». Ειδικότερα, «σχετικά με τα σταθερά δίκτυα, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την κάλυψη των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων (VHCN) και ταχείας ευρυζωνικότητας (NGA), φτάνοντας το ποσοστό του 92%, το οποίο είναι πάνω από τον ενωσιακό μέσο όρο».

Παράλληλα επισημαίνει πως απαιτείται περισσότερη πρόοδος, ιδίως όσον αφορά τη διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, η οποία παραμένει πολύ χαμηλή (9%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι στο 41% και την περαιτέρω βελτίωση της κάλυψης 5G (66%), ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε υψίρρυθμη συνδεσιμότητα σε ολόκληρη τη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

papastergiou, παπαστεργιου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «γκρεμιστούν» οι χρεώσεις για γρήγορο ίντερνετ με οπτική ίνα

Σε τιμές... χαλκού για συνδέσεις οπτικής ίνας οδηγούν οι επιδοτήσεις 180 εκατ. και ο ανταγωνισμός στη χονδρική με την είσοδο της ΔΕΗ. Παπαστεργίου στο BD: «Θέλουμε οι πάροχοι να βοηθήσουν στην απορρόφηση των vouchers».
optiki ina-fiber-internet-broadband
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες για τα δίκτυα οπτικής ίνας

Ύστερα από χρόνια στασιμότητας στις επενδύσεις τα δίκτυα, οι πάροχοι σπεύδουν να διαθέσουν εκατοντάδες εκατομμύρια για νέες συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, καθώς επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρός πόλεμος τιμών στην κινητή τηλεφωνία: Τι προσφέρουν οι εταιρείες

Κατεβαίνουν κι άλλο οι τιμές στα οικογενειακά πακέτα με νέες προσφορές από τη Nova. Συμβόλαια unlimited κάτω από τα 20 ευρώ τον μήνα. Τι δηλώνουν στο BD από τον ΟΤΕ. Όλες οι προσφορές από τους παρόχους.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βροχή» παραπόνων από καταναλωτές για τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών

Απογοητευμένοι οι καταναλωτές από την ποιότητα των δικτύων. Καταγγέλλουν συχνές αποσυνδέσεις και χαμηλότερες ταχύτητες από αυτές που πληρώνουν. Παραπονούνται και για αθέμιτες πρακτικές από τους παρόχους.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι παίρνουν δάνεια μισού δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις οπτικές ίνες

ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Fiber είναι οι νέοι παίκτες της οπτικής ίνας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με ΟΤΕ και Nova να συνεχίζουν τα επενδυτικά τους πλάνα. Τι θα φέρουν οι νέοι παίκτες της αγοράς.