ΓΔ: 917.64 -0.23% Τζίρος: 46.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
Φωτο: Shutterstock

Αλλάζουν όλα στην αδειοδότηση ΑΠΕ: Η νέα διαδικασία fast track

Πώς τα επτά σημερινά βήματα για την αδειοδότηση γίνονται πέντε, τι αλλάζει στην αίτηση σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, πώς απλουστεύεται η επικαιροποίηση φακέλου. Ιδρύεται νέα υπηρεσία μίας στάσης.

Νέα πραγματικότητα επιχειρεί να δημιουργήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αγορά των Ανανεώσεων Πηγών Ενέργειας με τη β’ φάση της απλοποίησης της νομοθετικής διαδικασίας που θα μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο σε λιγότερο από δύο χρόνια επιταχύνοντας παράλληλα τον ρυθμό υλοποίησης νέων επενδύσεων ύψους 10 δισ. ευρώ και συνολικής ισχύος 12 GW.

Με το νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΝ, που σύμφωνα με πληροφορίες μετατίθεται για αρχές του 2022, τα στάδια αδειοδότησης περιορίζονται από 7 σε 5, ενώ τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβληθούν μειώνονται από 91 σε μόλις 54 με το σύνολο της διαδικασίας να διεκπεραιώνεται ψηφιακά.

Στόχος είναι η εγκατάσταση έργων συνολικής ισχύος 20.000 MW έως το 2030. Για να επιτευχθεί πρέπει να γίνουν άλματα, μιας και σήμερα σε λειτουργία υπάρχουν έργα με συνολική ισχύ 8.270 MW. Για να επιτύχει, μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια την υλοποίηση και λειτουργία νέων έργων 12.000 MW, η κυβέρνηση αλλάζει τα δεδομένα στην αδειοδότηση, ενοποιώντας τα απαραίτητα βήματα, μειώνοντας τα απαραίτητα βήματα.

Σήμερα τα στάδια της διαδικασίας είναι 7: Άδεια Παραγωγής από τη ΡΑΕ, ακολουθεί το δεύτερο στάδιο με τη Μη Δεσμευτική Προσφορά Σύνδεσης σε ΑΔΜΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ και την Έγκριση Περιβαλλοντικής Ορων από την Περιβαλλοντική Αρχή - Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες/ΥΠΕΝ και στα επόμενα 5 στάδια έχουμε την οριστική Προσφορά Σύνδεσης από ΑΔΜΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ, την άδεια Εγκατάστασης από τις  Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες/ΥΠΕΝ, τη Σύμβαση Σύνδεσης από ΑΔΜΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ, τη ΣύμβασηΛειτουργικής Ενίσχυσης από ΔΑΠΕΕΠ και τέλος την Άδεια Λειτουργίας από την Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες/ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα 5 βήματα που προβλέπονται στην απλοποιημένη διαδικασία, έχουμε πια την Βεβαίωση Παραγωγού από τη ΡΑΕ, την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικής Ορων από Περιβαλλοντική Αρχή - Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες/ΥΠΕΝ, την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης από ΑΔΜΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ, τη Σύμβαση Σύνδεσης Άδεια Εγκατάστασης από Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες/ΥΠΕΝ, τη Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης από ΔΑΠΕΕΠ και τέλος, την Άδεια Λειτουργίας από τις Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες/ΥΠΕΝ.

Με άλλα λόγια, οι απαιτούμενοι έλεγχοι διαχωρίζονται ανά στάδιο αδειοδότησης, ενώ η κάθε υπηρεσία ελέγχει αποκλειστικά τα θέματα αρμοδιότητας της. Από τις μεγάλες αλλαγές είναι και η εισαγωγή, σύμφωνα με πληροφορίες, φίλτρων και ορόσημων για την απόδειξη της φερεγγυότητας και του πραγματικού ενδιαφέροντος των επενδυτών, μειώνοντας παράλληλα τις προθεσμίες για ανταπόκριση στα σχετικά αιτήματα. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να ξεμπλοκάρει αφενός και να ξεκαθαρίσει αφετέρου τεράστιο όγκο αιτήσεων που παραμένουν υπό εξέταση, μπλοκάροντας τις διαδικασίες ελέγχου αλλά και την ίδια την υλοποίηση των επενδύσεων.

Σημαντική αλλαγή επίσης είναι και η υποβολή απευθείας αίτησης για οριστική προσφορά σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ –εάν πρόκειται για έργα έως 8 MW- ή στον ΑΔΜΗΕ. Πλέον, τις πρώτες 10 πρώτες μέρες κάθε μήνα, θα πρέπει να υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις, ενώ καταργείται η Μη Δεσμευτική Προσφορά Σύνδεσης και μειώνεται ο όγκος αιτημάτων στον Διαχειριστή με την υποχρέωση προσκόμισης της εγγυητικής επιστολής στο στάδιο της αίτησης για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα Αδειοδοτική Διαδικασία μειώνονται οι περιπτώσεις όπου απαιτείται τροποποίηση των αδειών και πλέον δίνεται η δυνατότητα Απλής Ενημέρωσης - Επικαιροποίησης των φακέλων των επενδυτών χωρίς να καθυστερεί την ανάπτυξη του έργου και να πρέπει να αδειοδοτηθεί όλο το έργο από την αρχή. Έως σήμερα, κατά  την διάρκεια της αδειοδότησης και  λόγω αλλαγής του σχεδιασμού του έργου, υπάρχει η ανάγκη για  τροποποίηση των αδειών δύο ή και τρεις φορές που συνεπάγεται την επανάληψη όλης της αδειοδοτικής διαδικασίας από την αρχή.

Επιπλέον, στο νέο αυτό σύστημα οι επενδυτές θα πρέπει μέσα σε ένα χρόνο από την έκδοση Οριστικής Προσφορά Σύνδεσης να υποβάλουν αίτημα για Άδειά Εγκατάστασης.

Τέλος, δημιουργείται πλέον ειδικής υπηρεσίας μίας στάσης στο ΥΠΕΝ, καθώς και Πληροφοριακό σύστημα ΑΠΕ για την παρακολούθηση της εξέλιξης των αδειοδοτικών διαδικασιών. Το σύστημα αυτό που θα συνδέεται με όλα τα επιμέρους πληροφοριακά συστήματα και τις βάσεις δεδομένων των αδειοδοτικών φορέων δηλαδή ΡΑΕ, Περιβαλλοντικές Διευθύνσεις, Αποκεντρώμενες Διοικήσεις, Διαχειριστές Συστήματος και Δικτύου, ΔΑΠΕΕΠ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Απογειώνονται» τα μικρά φωτοβολταϊκά: Επιδότηση έως 60% σε 100.000 νοικοκυριά

Ενεργοποιείται τα τρία μεγάλα προγράμματα που θα μετατρέψουν 100.000 νοικοκυριά και 150.000 επιχειρήσεις και αγρότες σε παραγωγούς ενέργειας. Τι προβλέπει η τροπολογία που ψηφίζεται στη Βουλή. Διασφαλίζεται χώρος για σύνδεση στο δίκτυο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για φωτοβολταϊκά... παντού και το πρόβλημα με το δίκτυο

Ποια προγράμματα για την υποστήριξη της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από ιδιώτες και επιχειρήσεις προωθεί η κυβέρνηση. Πώς απέτυχε το τελευταίο πρόγραμμα για τις στέγες. Μεγάλο εμπόδιο η περιορισμένη χωρητικότητα του δικτύου.
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βροχή» διαγωνισμών για Ανανεώσιμες, νέοι «πονοκέφαλοι» για τα αιολικά

Πέντε διαγωνισμοί προγραμματίζονται μέσα στο τρέχον έτος για έργα συνολικής ισχύος 1.900 μεγαβάτ. Αντιδράσεις από επενδυτές αιολικών στην απόφαση του ΥΠΕΝ για κοινούς διαγωνισμούς με τα φωτοβολταϊκά.
Energeia, Xrimatistirio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» λογαριασμών στο ρεύμα: Τι προβλέπει η νέα τροπολογία

Πώς θα επιδοτηθούν οι καταναλωτές από τα υπερέσοδα των παραγωγών. Δραστική απλοποίηση διαδικασιών για άδειες ΑΠΕ, μείωση χρόνου από 5 έτη σε 14 μήνες. Πλωτή δεξαμενή LNG και φωτοβολταϊκά στη θάλασσα.
terna energeiaki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» στην Τέρνα Ενεργειακή για το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης

Εγκρίθηκε με Υπουργική Απόφαση η ενίσχυση της μονάδας αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία με πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στα 250 εκατ. ο προϋπολογισμός. Η κατασκευή θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025.
solar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα πλωτά φωτοβολταϊκά, τι προβλέπει η ευνοϊκή ρύθμιση

Η κυβέρνηση επιδιώκει να στηθούν δέκα θαλάσσιοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί τα επόμενα χρόνια. Καθιερώνεται απαλλαγή από Βεβαίωση Παραγωγού, περιβαλλοντική αδειοδότηση και έκδοση οικοδομικής άδειας.