ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:27:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, money, metrita, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Βαριές υποχρεώσεις πληρωμής φόρων ύψους 8,2 δισ. μέσα σε ένα δίμηνο

«Φορτωμένο» το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου για τους Έλληνες φορολογούμενους, καθώς θα πρέπει να πληρωθούν, μεταξύ άλλων, δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

«Φορολογικό κοστούμι» ύψους 8,279 δισ. ευρώ για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου έχει ράψει το υπουργείο Οικονομικών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αναμένοντας ότι οι εισπράξεις από φόρους και τέλη θα ανέλθουν στο τέλος του έτους στα 46,860 δισ. ευρώ από 38,581 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.

Τα περισσότερα από τα επιπλέον έσοδα θα προέλθουν από το ΦΠΑ λόγω και των ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες και ακολουθούν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.

Με βάση τα παραπάνω ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως την εκπνοή του έτους διαμορφώνεται ως εξής:

  • 2,720 δισ. ευρώ για ΦΠΑ για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών. Τα έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο θα φθάσουν στα 17,036 111 δισ. ευρώ έναντι 14,306 δισ. ευρώ που μπήκαν στα κρατικά ταμεία στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Είναι εμφανές ότι η προσδοκία για αυξημένα έσοδα από το ΦΠΑ στηρίζεται και στο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.  
  • 1,121 δισ. ευρώ για ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε υγρά καύσιμα και άλλα  ενεργειακά προϊόντα, καπνό, αλκοολούχα ποτά, αυτοκίνητα κλπ. Οι εισπράξεις του δημοσίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 6,540 δισ. ευρώ από 5,419 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο
  • 542 εκατ. ευρώ για πληρωμή δύο μηνιαίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν στα 2,514 δισ. ευρώ από 1,972 δισ. ευρώ που έχουν εισπραχθεί από τις αρχές του έτους έως τον Οκτώβριο
  • 1,203 δισ. ευρώ για καταβολή δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος καθώς οι εισπράξεις θα φθάσουν στα 9,653 δισ. ευρώ από 8,450 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν συνολικά 3,167 δισ. ευρώ από 2,514 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 653 εκ. ευρώ)
  • 1,1 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που θα πρέπει να πληρωθούν το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου

Το φορτίο είναι βαρύτερο για όσους έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλλουν τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο το ποσό της μηνιαίας δόσης που προβλέπει το πρόγραμμα διακανονισμού.

Από την πλευρά του το Δημόσιο έχει εκκρεμείς πληρωμές ύψους 15,254 δισ. ευρώ καθώς οι συνολικές δαπάνες που πρέπει να καταβάλλει έως το τέλος του έτους ανέρχονται σε 70,907 δισ. ευρώ έναντι 55,653 δισ. ευρώ που έχει πληρώσει στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

Ειδικότερα τα επιμέρους κονδύλια ανέρχονται σε 2,348 δισ. ευρώ για αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων (13,472 δισ. ευρώ από 11,124 δισ. ευρώ), σε 8,431 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση φορέων και οργανισμών της γενικής κυβέρνησης, επιδοτήσεις και αποζημιώσεις (37,605 δισ. ευρώ από 29,174 δισ. ευρώ) σε 256 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή τόκων του δημόσιου χρέους (4,801 δισ. ευρώ από 4,545 δισ. ευρώ) ενώ για επιστροφές εσόδων θα πρέπει να καταβληθούν 848 εκατ. ευρώ, καθώς το συνολικό ποσό αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4,660 δισ. ευρώ έναντι 3,812 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες αποδείξεις θα δίνουν την έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ

Το υπουργείο Οικονομικών προσθέτει και άλλα επαγγέλματα υψηλού κίνδυνου για φοροδιαφυγή. Ηλεκτρονικές αποδείξεις από τους επαγγελματίες αυτής της κατηγορίες θα ανοίγουν το δρόμο για έκπτωση φόρου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων, έρχεται νέο ηλεκτρονικό σύστημα

Με το νέο πληροφοριακό σύστημα όλες οι μεταβολές στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες. Πρώτη επιλογή για τον ΕΝΦΙΑ είναι η μείωση συντελεστών, τονίζει ο Απ. Βεσυρόπουλος.
XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν κατασχέσεις μισθών - ακινήτων για τα χρέη προς τους δήμους

Με κατασχέσεις μισθών και ακινήτων μέσω της ΑΑΔΕ θα αρχίσουν να εισπράττονται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη στους δήμους που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Το νέο σχέδιο παρουσίασε ο Θ. Σκυλακάκης.
katatheseis, Apotamieysi, Xrima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επείγοντα μέτρα για ρεύμα και θέρμανση: Πόσο αυξάνονται οι επιδοτήσεις

Με την τιμή του ρεύματος πάνω από τα 200 ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει αύξηση 40% - 50% στο επίδομα για όλους τους καταναλωτές. Έως 30% η αύξηση στα εισοδηματικά όρια για το επίδομα θέρμανσης.