ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, money, metrita, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Βαριές υποχρεώσεις πληρωμής φόρων ύψους 8,2 δισ. μέσα σε ένα δίμηνο

«Φορτωμένο» το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου για τους Έλληνες φορολογούμενους, καθώς θα πρέπει να πληρωθούν, μεταξύ άλλων, δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

«Φορολογικό κοστούμι» ύψους 8,279 δισ. ευρώ για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου έχει ράψει το υπουργείο Οικονομικών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αναμένοντας ότι οι εισπράξεις από φόρους και τέλη θα ανέλθουν στο τέλος του έτους στα 46,860 δισ. ευρώ από 38,581 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.

Τα περισσότερα από τα επιπλέον έσοδα θα προέλθουν από το ΦΠΑ λόγω και των ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες και ακολουθούν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.

Με βάση τα παραπάνω ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως την εκπνοή του έτους διαμορφώνεται ως εξής:

  • 2,720 δισ. ευρώ για ΦΠΑ για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών. Τα έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο θα φθάσουν στα 17,036 111 δισ. ευρώ έναντι 14,306 δισ. ευρώ που μπήκαν στα κρατικά ταμεία στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Είναι εμφανές ότι η προσδοκία για αυξημένα έσοδα από το ΦΠΑ στηρίζεται και στο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.  
  • 1,121 δισ. ευρώ για ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε υγρά καύσιμα και άλλα  ενεργειακά προϊόντα, καπνό, αλκοολούχα ποτά, αυτοκίνητα κλπ. Οι εισπράξεις του δημοσίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 6,540 δισ. ευρώ από 5,419 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο
  • 542 εκατ. ευρώ για πληρωμή δύο μηνιαίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν στα 2,514 δισ. ευρώ από 1,972 δισ. ευρώ που έχουν εισπραχθεί από τις αρχές του έτους έως τον Οκτώβριο
  • 1,203 δισ. ευρώ για καταβολή δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος καθώς οι εισπράξεις θα φθάσουν στα 9,653 δισ. ευρώ από 8,450 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν συνολικά 3,167 δισ. ευρώ από 2,514 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 653 εκ. ευρώ)
  • 1,1 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που θα πρέπει να πληρωθούν το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου

Το φορτίο είναι βαρύτερο για όσους έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλλουν τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο το ποσό της μηνιαίας δόσης που προβλέπει το πρόγραμμα διακανονισμού.

Από την πλευρά του το Δημόσιο έχει εκκρεμείς πληρωμές ύψους 15,254 δισ. ευρώ καθώς οι συνολικές δαπάνες που πρέπει να καταβάλλει έως το τέλος του έτους ανέρχονται σε 70,907 δισ. ευρώ έναντι 55,653 δισ. ευρώ που έχει πληρώσει στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

Ειδικότερα τα επιμέρους κονδύλια ανέρχονται σε 2,348 δισ. ευρώ για αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων (13,472 δισ. ευρώ από 11,124 δισ. ευρώ), σε 8,431 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση φορέων και οργανισμών της γενικής κυβέρνησης, επιδοτήσεις και αποζημιώσεις (37,605 δισ. ευρώ από 29,174 δισ. ευρώ) σε 256 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή τόκων του δημόσιου χρέους (4,801 δισ. ευρώ από 4,545 δισ. ευρώ) ενώ για επιστροφές εσόδων θα πρέπει να καταβληθούν 848 εκατ. ευρώ, καθώς το συνολικό ποσό αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4,660 δισ. ευρώ έναντι 3,812 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνονται τα «μπόνους» σε επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Μικρότερος χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, πιο γρήγορες επιστροφές φόρου και μεγαλύτερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 17 φορολογικές αλλαγές που έρχονται με νομοσχέδιο σκούπα του ΥΠΟΙΚ

Νέο καθεστώς για τις ρυθμίσεις οφειλών, έναρξη της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, κατάργηση του προστίμου 100 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις, μείωση στο μισό του συντελεστή για μερίσματα ναυτιλιακών εταιρειών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος ακατάσχετος λογαριασμός έρχεται με καθυστέρηση τεσσάρων ετών

Οι φορολογούμενοι θα «χτίζουν» αυξημένο ακατάσχετο βάσει ρύθμισης του 2019 που ενεργοποιείται τώρα. Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου, πώς θα γίνουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπάνε... κοντέρ τα φορολογικά έσοδα και φέρνουν νέα μέτρα στήριξης

Τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ ο «κουμπαράς» που δημιουργείται από τις υπερβάσεις στα έσοδα. «Κλειδωμένο» το επίδομα Πάσχα 250 ευρώ σε συνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ εξετάζονται και άλλες παρεμβάσεις.
patra_akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάφρυνση φόρων σε εκμισθωτές ακινήτων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Εξετάζεται επανασχεδιασμός από μηδενική βάση και καθιέρωση νέων και περισσότερων κλιμακίων και συντελεστών που θα καθιστούν προοδευτικότερη και δικαιότερη την κλίμακα και θα μειώνουν τα βάρη κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα.