ΓΔ: 913.36 -0.16% Τζίρος: 73.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΥΠΕΝ

Αλ. Σδούκου: Το 2022 ξεκινά ο ενεργειακός συμψηφισμός για τη βιομηχανία

Όπως τόνισε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων υλών η χρηματοδότηση του εγχειρήματος θα γίνει με κεφάλαια που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέσα στο 2022 θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση από το Tαμείο Aνάκαμψης για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού στην βιομηχανία, ανέφερε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας για το ενεργειακό κόστος.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας το οποίο έχει εκτοξευτεί λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού οι βιομηχανίες θα μπορούν να καλύπτουν μέρος των ενεργειακών τους αναγκών με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να πωλούν το όποιο πλεόνασμα στο δίκτυο. Στο πακέτο μέτρων για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας περιλαμβάνονται ακόμη η αναστολή των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας μέχρι το Μάρτιο, η αύξηση των πόρων για τις βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από τρίτες χώρες λόγω της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής («διαρροή άνθρακα»), η παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας που έχει τεθεί στην ΕΕ, κ.α.

Η κα Σδούκου χαρακτήρισε δικαιολογημένη την γκρίνια από νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αύξηση του ενεργειακού κόστους καθώς όπως είπε οι τιμές διαμορφώνονται σε πρωτόγνωρα επίπεδα που δημιουργούν ανάγκη για δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, Αντώνης Κοντολέων, τόνισε ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία έχει τετραπλασιαστεί, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 20 έως 40 % ανάλογα με τον κλάδο. Ο κ. Κοντολέων εκτίμησε ότι η κρίση δεν θα είναι παροδική και ότι στην καλύτερη περίπτωση οι τιμές θα αποκλιμακωθούν τον Απρίλιο χωρίς να αποκλείεται νέα άνοδος στη συνέχεια. Σημείωσε ακόμη ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική βιομηχανία είναι δυσμενέστερες επειδή όπως είπε δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην χονδρική αγορά σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαΐκής Ένωσης.

Ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Μυτιληναίος Νίκος Κεραμίδας επεσήμανε την ανάγκη η ευρωπαΐκή πολιτική να μην είναι μονοδιάστατη ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά να λαμβάνει υπόψη και τις επιπτώσεις στο κόστος, την επάρκεια ενέργειας και την αυτάρκεια της ευρωπαϊκής ένωσης σε βιομηχανικά προϊόντα. Όπως είπε με τις παρούσες συνθήκες η ευρωπαΐκή πολιτική επιδεινώνει την κλιματική κρίση καθώς η παραγωγή μεταφέρεται από την Ευρώπη σε τρίτες χώρες όπου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι πολλαπλάσιες. Τόνισε δε ότι πλειάδα μονάδων μεταλλουργίας στην Ευρώπη έχουν οδηγηθεί σε διακοπή λειτουργίας καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει καταστήσει ασύμφορη την παραγωγή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΒΑΠ: Επτά προτάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς (ΣΒΑΠ), κ. Δ. Μαθιός, τόνισε σε συνάντηση με τον υπ. Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκα, ότι αρκετές επιχειρήσεις αναγκάζονται να «παγώσουν» τη λειτουργία τους.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος παρά την αύξηση του ρεύματος κατά 49,8%

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης του οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις 113,4 μονάδες ενώ ανέκαμψε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Προβληματισμός για τις αυξήσεις του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: 2,8 δισ. ευρώ για 48 έργα χορηγεί το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο υφυπουργός Οικονομικών μιλώντας για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι «θα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα, γιατί είναι τεράστια τα ποσά, όπως και αυτά που κινητοποιούνται».
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΧΒ: Η ενεργειακή κρίση απειλεί την ελληνική χημική βιομηχανία

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών τονίζει ότι οι εξαγωγές τους απειλούνται, την ίδια στιγμή που η χημική βιομηχανία κατατάσσεται στους κλάδους με τις μεγαλύτερες εξαγωγές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγκαία τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας για το υψηλό ενεργειακό κόστος

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), τονίζει ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχει προειδοποίησει ότι οι παραγωγοί ενέργειας μετακυλούν το αυξημένο κόστος στη βιομηχανία.