ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο; Shutterstock

Διακεκριμένοι Έλληνες νομικοί στη διαμόρφωση της εποπτείας των αγορών της ΕΕ

Πρόκειται για το καθηγητή Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών Χρήστο Γκόρτσο ο οποίος είναι τακτικό μέλος ενώ στους αναπληρωτές περιλαμβάνεται ο καθηγητής Δικαίου των κεφαλαιαγορών Κωνσταντίνος Σεργάκις.

Δυο διακεκριμένοι Έλληνες νομικοί μετέχουν στο Συμβούλιο Προσφυγών μετά την πρόσφατα αλλαγή της σύνθεσή τους.

Οι τρεις κεντρικές ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, η Τραπεζική -  European Banking Authority, των Κεφαλαιαγορών - European Markets and Securities Authority και των Ασφαλιστικών και Συνταξιοδοτικών Οργανισμών - European Insurance and Occupational Pensions Authority διαμόρφωσαν νέα  σύνθεση του Συμβουλίου Προσφυγών.

Το Συμβούλιο Προσφυγών αποτελείται αυτή στη στιγμή από πέντε τακτικά μέλη ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται ο καθηγητής Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών, Χρήστος Γκόρτσος. Στους αναπληρωτές περιλαμβάνεται ένας ακόμα διακεκριμένος έλληνας  νομικός,  ο καθηγητής Δικαίου των κεφαλαιαγορών και εταιρικής διακυβέρνησης του  Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, Κωνσταντίνος Σεργάκις.

Το Συμβούλιο Προσφυγών είναι αρμόδιο να αποφασίζει σχετικά με προσφυγές που ασκούνται κατά αποφάσεων των Αρχών. Οι αποφάσεις του είναι δυνατόν να προσβληθούν και αυτές ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαδικασία επιλογής είναι αρκετά αυστηρή δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει πρόσκληση για αιτήσεις και κάνει την πρώτη συνέντευξη εφόσον ο υποψήφιος πληροί καταρχήν  τα κριτήρια. Στη συνέχεια ενημερώνει για τις υποψηφιότητες που προκρίνονται  τις τρεις ευρωπαϊκές αρχές οι οποίες με τη σειρά τους επιλέγουν 4 μέλη η κάθε μια.

Το Συμβούλιο Προσφυγών αποτελείται από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με αποδεδειγμένο ιστορικό  γνώσεων και επαγγελματικής πείρας στους τομείς των τραπεζικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, των επαγγελματικών συντάξεων, των κινητών αξιών και αγορών ή άλλων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Παράλληλα ερμηνεύουν κανονιστικές ρυθμίσεις της Επιτροπής ή και του Ευρωκοινοβουλίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο 5,5 εκατ. στην Ελλάδα λόγω ΛΑΡΚΟ από το Δικαστήριο της ΕΕ

Αιτία το ότι η χώρα δεν ανέκτησε τις κρατικές ενισχύσεις που είχε χορηγήσει, ενώ το Δικαστήριο της ΕΕ επιβάλλει και χρηματική ποινή ύψους άνω των 4,3 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης στην εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αίτημα για κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δικαστές και δημόσιο

«Η έξοδος της Ελλάδας από τις δεσμεύσεις των μνημονίων αίρει τη δικαιολογητική βάση ενός ειδικού φόρου που είχε εξ αρχής στενό χρονικό ορίζοντα και επιβλήθηκε λόγω έκτακτων καταστάσεων» τονίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
eshop, e-commerce, online agores, ilektroniko emporio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ποιοι είναι οι νέοι κανόνες ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Από την 1η Ιουλίου 2021 θα εισαχθούν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χρεώνεται ο ΦΠΑ στις διαδικτυακές πωλήσεις, είτε οι καταναλωτές αγοράζουν από εμπόρους εντός είτε εκτός της ΕΕ.
Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Αντλήθηκαν 20 δισ. ευρώ μέσω του 10ετούς ομολόγου

Έως το τέλος του 2021, η Επιτροπή αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισ. ευρώ σε ομόλογα, τα οποία θα συμπληρωθούν με βραχυπρόθεσμα γραμμάτια της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο χρηματοδότησης που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπλόκο» των δικηγόρων στους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας των ευάλωτων

Τη θέσπιση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων δια νόμου ζητά η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. «Απροστάτευτοι μένουν οι ευάλωτοι δανειολήπτες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.