ΓΔ: 915.3 -2.88% Τζίρος: 74.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:44:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ψηφιακά ώριμες οι μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της Prosvasis

Το 75% των ερωτώμενων επιχειρήσεων θεωρούν την online διαχείριση τραπεζικών συναλλαγών, τη διασύνδεση με το λογιστή και την αυτοματοποίηση των καθημερινών εργασιών απαραίτητες διαδικασίες, κατά 87%, 80% και 79% αντίστοιχα.

Σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής τους δραστηριότητας θεωρούν οι επιχειρήσεις την ψηφιοποίηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Prosvasis, μέλος του Ομίλου εταιρειών SOFTONE, σε συνεργασία με τη FocusBari.

Κύριος στόχος της έρευνας, ήταν η χαρτογράφηση των αναγκών και των πεποιθήσεων που έχουν οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις, αναφορικά με τη σημαντικότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού της καθημερινής τους λειτουργίας. Η υποχρεωτική για όλους πλέον, από 1η Νοεμβρίου, ηλεκτρονική τιμολόγηση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών από την πολιτεία, διαμορφώνουν νέες απαιτήσεις λειτουργίας για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 75% των ερωτώμενων επιχειρήσεων, θεωρούν την ψηφιοποίηση πολύ σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής δραστηριότητας, με την online διαχείριση τραπεζικών συναλλαγών, τη διασύνδεση με το λογιστή και την αυτοματοποίηση των καθημερινών εργασιών, να θεωρούνται ως απαραίτητες διαδικασίες, κατά 87%, 80% και 79% αντίστοιχα. Επιπλέον, όπως προκύπτει από την έρευνα:

  • Το 64% δηλώνουν αποκλειστικά υπεύθυνοι για την επιλογή εφαρμογών που υποστηρίζουν τον μετασχηματισμό της καθημερινής τους λειτουργίας.
  • Το 70% θεωρεί την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και την αυτόματη ενημέρωση των βιβλίων της ΑΑΔΕ, σημαντικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εργασίας τους.
  • Διστακτικοί παραμένουν ελεύθεροι επαγγελματίες / ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και όσοι απασχολούνται σε συνεργεία, μεταφορές, καταλύματα, επισκευές και αγροτικές δραστηριότητες.
  • Λιγότερες από 2 στις 5 επιχειρήσεις διαθέτουν λογισμικό που να επιτρέπει την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων, με το 48% των ερωτηθέντων να έχουν μέτριο έως και αρκετά μεγάλο προβληματισμό ως προς αυτό το κομμάτι.
  • Η παρακολούθηση των καθημερινών εργασιών και της πορείας της επιχείρησής αποτελούν τους βασικούς προβληματισμούς όσον αφορά τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η καθημερινή υποστήριξη από εξειδικευμένες λύσεις λογισμικού, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή μετάβαση επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς την νέα ψηφιακή εποχή. Εφαρμογές όπως το Prosvasis GO, αυτοματοποιούν πλήρως τη διαδικασία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης καθώς και τη διασύνδεση με την πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και τους λογιστές. Με εξειδικευμένη λειτουργικότητα, και δυνατότητα χρήσης από οπουδήποτε και μέσω οποιασδήποτε συσκευής, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μπορούν να οργανώσουν και να διαχειριστούν πλήρως το σύνολο των εργασιών τους, βελτιστοποιώντας την ποιότητα και την απόδοση της καθημερινής τους δραστηριότητας, εύκολα και απλά.

Πρωταγωνιστώντας στις εξελίξεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, η Prosvasis παρέχει σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις το Prosvasis GO, μία σύγχρονη και ολοκληρωμένη λύση λογισμικού, που τους βοηθούν να αλλάξουν τον τρόπο που κάνουν τη δουλειά τους, περνώντας εύκολα χωρίς καμία πολυπλοκότητα στην νέα ψηφιακή εποχή.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 300 υπεύθυνοι ή συνυπεύθυνοι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα: ελεύθεροι επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις και εταιρίες με έως 9 εργαζομένους, επιλεγμένοι κλάδοι με συγκεκριμένη νομική μορφή, καθώς και επιχειρήσεις που εκδίδουν 50 ή περισσότερα τιμολόγια τον χρόνο. Το 73% των ερωτηθέντων έχουν έδρα στην Αττική και το 27% στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατά 39% πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις και κατά 61% για μικρές επιχειρήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες επενδύσεις και ψηφιοποίηση των ΜμΕ δίνουν ώθηση στην παραγωγικότητα

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank παρατηρείται σημαντική αύξηση επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό και τεχνολογία, αναθέρμανση των άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και γρήγορη ψηφιοποίηση λειτουργιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
giourelis-ypertameio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην εποχή των ανοιχτών δεδομένων περνάει το Υπερταμείο με το νέο hub

Το νέο Open Data & Open API Hub, των θυγατρικών και συμμετοχών του Υπερταμείου αποτελεί την έναρξη μιας σειράς πρωτοβουλιών με σκοπό την ανταλλαγή γνώσης μέσω ανοιχτών δεδομένων, συμβάλλοντας καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή η τροπολογία για επιδότηση του ρεύματος σε επιχειρήσεις

Προβλέπεται η διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ποιούς καταναλωτές περιλαμβάνει. Στη δημοσιότητα η επωνυμία επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.