ΓΔ: 913.36 -0.16% Τζίρος: 73.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Akinita, Real Estate
Φωτο: Shutterstock

«Ανάσα» ως τα τέλη Ιανουαρίου για μεταβιβάσεις με τις παλιές αντικειμενικές τιμές

Το τελευταίο διάστημα σε συμβολαιογραφεία, εφορίες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία επικρατεί το αδιαχώρητο καθώς οι φορολογούμενοι «τρέχουν» για να κλείσουν τις υποθέσεις τους και να υπογράψουν συμβόλαιο έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Παράταση έως το τέλος Ιανουαρίου για την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές θα προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών.

Με την παράταση θα δοθεί χρονική ανάσα στους φορολογούμενους που δεν προλαβαίνουν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους ακόμα και πάνω από 150% λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως και 250% σε πάνω από 7.000 περιοχές από την 1η Ιανουαρίου.

Το τελευταίο διάστημα σε συμβολαιογραφεία, εφορίες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία επικρατεί το αδιαχώρητο καθώς οι φορολογούμενοι «τρέχουν» για να κλείσουν τις υποθέσεις τους και να υπογράψουν συμβόλαιο έως το τέλος Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει την πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών.

Οι συμβολαιογράφοι κάνουν λόγο για... μποτιλιάρισμα στις συναλλαγές όσο πλησιάζουμε στο τέλος του έτους και συμβουλεύουν τους ενδιαφερόμενους να μην κινηθούν την τελευταία στιγμή. Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουν όσοι ενδιαφέρονται για κάποια μεταβίβαση ακινήτου, είναι να ανατρέξουν στους πίνακες τιμών ζώνης, για να διαπιστώσουν αν το ακίνητο βρίσκεται σε κάποια από τις 7.500 ζώνες όπου έχουν αυξηθεί οι αντικειμενικές τιμές, ή σε μία από τις 2860 ζώνες όπου μειώθηκαν.

Στην πρώτη περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισπεύσουν τις ενέργειές τους για να γίνει η μεταβίβαση πριν το τέλος του έτους και να αποφύγουν φόρους μεταβίβασης που «δαγκώνουν», με αυξήσεις έως 250%. Αυτό ισχύει κυρίως για όσους ενδιαφέρονται για ακίνητα σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, όπου οι φόροι μεταβίβασης θα έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Στη δεύτερη περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναβάλουν τη συναλλαγή τους για να επωφεληθούν από τη μείωση της τιμής ζώνης.

Στις περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, ο φόρος μεταβίβασης, με συντελεστή 3%, εκτινάσσεται στα ύψη και παράλληλα μεγάλες αυξήσεις στο φόρο μεταβίβασης θα υπάρξουν στην Αττική, ενώ σε ακριβά προάστια θα έχουμε ελαφρύνσεις.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο σενάρια παράτασης για μεταβίβαση ακινήτων με παλιές αντικειμενικές

Μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων δεν έχουν επιτρέψει σε χιλιάδες φορολογούμενους να ολοκληρώσουν μεταβιβάσεις χωρίς την αύξηση φόρου που προκαλούν οι νέες αντικειμενικές τιμές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τονωτική ένεση στην αγορά ακινήτων: «Παγώνει» ο ΦΠΑ ως το τέλος 2024

Για δύο ακόμη χρόνια σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών να παρατείνει το ευνοϊκό καθεστώς, την ώρα που παρατηρείται ισχυρή ανάκαμψη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας. Παράταση για τις μεταβιβάσεις με τις παλιές αντικειμενικές τιμές.
Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σχέδιο για να δοθούν σε ιδιώτες καταπατημένα ακίνητα του κράτους

Όσοι έχουν καταπατήσει ακίνητα του Δημοσίου θα έχουν την ευκαιρία να πληρώσουν για να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας. Νομοθετική ρύθμιση προαναγγέλλει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων, έρχεται νέο ηλεκτρονικό σύστημα

Με το νέο πληροφοριακό σύστημα όλες οι μεταβολές στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες. Πρώτη επιλογή για τον ΕΝΦΙΑ είναι η μείωση συντελεστών, τονίζει ο Απ. Βεσυρόπουλος.