ΓΔ: 858.8 0.89% Τζίρος: 57.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:31:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σημαντική αύξηση κατά 16,5% της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κλάδος μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση, ενώ ο κλάδος εξόρυξης μεταλλευμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση  κατά τον Οκτώβριο 2021.

Αύξηση 16,5% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Οκτώβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020, έναντι μείωσης 3,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2020 με το 2019.

Η αύξηση της Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 16,5% τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020, προήλθε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ από την αύξηση κατά 30,8% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Άνοδο 14,7% κατέγραψε και ο δείκτης μεταποίησης εξαιτίας κυρίως των μεταβολών των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, κατασκευής ειδών ένδυσης, ποτοποιίας, κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων.

Μειώθηκε ωστόσο κατά 2,1% του δείκτη παροχής νερού και 4% μειώθηκε ο δείκτης ορυχείων-λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη - άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, εξόρυξης μεταλλευμάτων. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 2,7%. Όπως αναφέρει, η αύξηση του Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο προήλθε από την αύξηση κατά 6,5% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, κατά 1,8% του δείκτη μεταποίησης και 0,2% του δείκτη ορυχείων – λατομείων. Παράλληλα μειώθηκε κατά 0,8% ο δείκτης παροχής νερού.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον  αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 10,2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 10,2% στο δεκάμηνο του 2021 προήλθε από την αύξηση κατά 17,5% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και 9% του δείκτη μεταποίησης. Άνοδο 3,7% κατέγραψε ο δείκτης ορυχείων-λατομείων και 0,7% ο δείκτης παροχής νερού.

Ο δείκτης του κλάδου μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων σημείωσε τη μεγαλύτερη  ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου εξόρυξης μεταλλευμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση  κατά τον Οκτώβριο 2021 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2021. Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Οκτωβρίου 2021 με τους  αντίστοιχους δείκτες του Οκτωβρίου 2020, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στους κλάδους  εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων  εξόρυξης.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 34,6% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάρτιο 2022

Σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου, σημείωσε αύξηση 5,2%, έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021. Ο γενικός δείκτης δωδεκαμήνου κατέγραψε αύξηση 26,2%.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχυμένη κατά 7,9% ήταν η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης του κλάδου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022. Την μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση σημείωσε ο κλάδος κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων.