ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
Φωτο: Shutterstock

Αναβαθμίζεται το Ηλεκτρονικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων, περνάει στο cloud

Η μεταφορά του πρόκειται να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα και οφέλη, καθώς και δυνατότητες για καλύτερες, ταχύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες προς τους συμμετέχοντες σε δημόσιους διαγωνισμούς, επιχειρήσεις και Αναθέτουσες Αρχές

Με σκοπό την αναδιάταξη και τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος «ΕΣΗΔΗΣ Προμήθειες και Υπηρεσίες», η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά στις απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης και μετεγκατάστασης του συστήματος στο Ενιαίο Κυβερνητικό Νέφος (G-Cloud).

Λόγω των εργασιών, το σύστημα «ΕΣΗΔΗΣ Προμήθειες και Υπηρεσίες» δεν θα είναι διαθέσιμο προσωρινά από την Τετάρτη 15-12-2021 και ώρα 00:00:01 πμ έως την Τρίτη 21-12-2021 και ώρα 8.00 πμ. Για το διάστημα αυτό, έχουν ήδη αποσταλεί προς τις αναθέτουσες αρχές και τους αναθέτοντες φορείς αναλυτικές οδηγίες για την εξέλιξη των ηλεκτρονικών διαγωνιστικών διαδικασιών τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το θεσμικό πλαίσιο. Η σχετική ανακοίνωση με τις οδηγίες είναι αναρτημένη και στη Διαδικτυακή Πύλη «Προμηθεύς» (www.promitheus.gov.gr).

Υπενθυμίζεται ότι το «ΕΣΗΔΗΣ Προμήθειες και Υπηρεσίες» αφορά στις ηλεκτρονικές διαγωνιστικές διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων για προμήθειες και γενικές υπηρεσίες και χρησιμοποιείται υποχρεωτικά, βάσει του σχετικού θεσμικού πλαισίου, από όλους τους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου για διαδικασίες προγραμματισμού, δημοσιότητας, ανάθεσης και εκτέλεσης Δημοσίων Συμβάσεων. Η μεταφορά του πρόκειται να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα και οφέλη, καθώς και δυνατότητες για καλύτερες, ταχύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες προς τους συμμετέχοντες σε δημόσιους διαγωνισμούς, επιχειρήσεις και Αναθέτουσες Αρχές.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Άμεση βελτίωση στην ταχύτητα απόκρισης του συστήματος
  • Διευκόλυνση των χρηστών από νέες διαλειτουργικότητες, αυτόματη δηλαδή επικοινωνία με εφαρμογές άλλων φορέων που φιλοξενούνται στο G-Cloud
  • Σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το ελληνικό Δημόσιο από την ενιαία συντήρηση και λειτουργία της υπολογιστικής υποδομής σε κοινές πλατφόρμες της ΓΓΠΣΔΔ
  • Μείωση του κόστους και του χρόνου συμμετοχής στους διαγωνισμούς για τις επιχειρήσεις

Σημειώνεται ότι κατά τη λειτουργία του συστήματος «ΕΣΗΔΗΣ Προμήθειες και Υπηρεσίες» το έτος 2020 διενεργήθηκαν περισσότερες από 8.400 διαγωνιστικές διαδικασίες συνολικής προϋπολογισθείσας αξίας 4,57 δισ. ευρώ και κατατέθηκαν περισσότερες από 23.700 προσφορές από περίπου 5.600 επιχειρήσεις, ενώ οι ενεργές Αναθέτουσες Αρχές ανέρχονταν σε 2.085.

Η μεταφορά του συστήματος στο G-Cloud αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σχεδιαζόμενη υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης λύσης ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (end-to-end e-Procurement) στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων, ενώ εντάσσεται στη συνολική στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό με στόχο σύγχρονες, αξιόπιστες και ασφαλείς υποδομές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

digital transformation-texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμβαση 55 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου

Το έργο που έχουν αναλάβει Uni Systems – PwC – Real Consulting θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας, καθώς θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο την ακριβή και εύλογη απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του Δημοσίου.
Neoi, Young, Tourismos, Taxidia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Refundit: Αναγκαία η ψηφιοποίηση των αφορολόγητων τουριστικών αγορών

Όπως αναφέρει η πλατφόρμα για αφορολογήτες αγορές ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υφιστάμενου καθεστώτος που υπάρχει στην Ελλάδα για τις tax free αγορές των τουριστών θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν το τουριστικό προφίλ της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδότηση 125 εκατ. από την ΕΤΕπ για ψηφιακά έργα στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα πέντε χρόνια, θα συμβάλει στο σχέδιο για τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό στο Ελληνικό Δημόσιο και την παροχή υπηρεσιών με στόχευση στην εξυπηρέτηση και τη θετική εμπειρία του πολίτη.