ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πώς η Ελλάδα πλασάρεται στους κορυφαίους προορισμούς για το γκολφ

Νέα δυναμική στις επενδύσεις γύρω από το δημοφιλές άθλημα δίνει η ιδιωτικοποίηση του Golf - Βόρειο Αφάντου. Ποια είναι τα γήπεδα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, πώς άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο.

Σε κορυφαία θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά γήπεδα γκολφ προσβλέπει η ελληνική αγορά μετά από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ακινήτου Golf– Βόρειο Αφάντου από το ΤΑΙΠΕΔ στην M.A. Aggeliades Hellas.

Στην περιοχή της Μεσογείου, η Ισπανία και η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες που προσφέρουν τα περισσότερα γήπεδα γκολφ την στιγμή που μειώνονται οι αποδόσεις των εγκαταστάσεων του αθλήματος λόγω της αυξημένης προσφοράς.

Κατά συνέπεια τα golf resorts, δηλαδή ξενοδοχεία που προσφέρουν γήπεδα γκολφ μαζί με μια σειρά από άλλες δραστηριότητες, είναι οι πιο δημοφιλείς επενδυτικές επιλογές, τονίζουν ειδικοί. Πρόκειται για επενδύσεις που στοχεύουν, όχι μόνο στον επισκέπτη, αλλά και σε αυτούς που θέλουν να αγοράσουν μια κατοικία πολυτελείας δίπλα από το γήπεδο.

«Το γκολφ είναι ένα ασυνήθιστο περιουσιακό στοιχείο», τονίζουν ειδικοί της αγοράς. «Απαιτεί πολλά κεφαλαία. Πρέπει να συντηρείς τον πράσινο χλοοτάπητα, το σύστημα άρδευσης και υπάρχει υψηλό κόστος συντήρησης εξοπλισμού, ενώ χρειάζεται και ένα κτίριο που απαιτεί συνέχεια συντήρηση», προσθέτουν οι ίδιοι.

Τα τελευταία  χρόνια σημειώνεται κάμψη στον αριθμό των ατόμων που παίζουν γκολφ παγκοσμίως, καθώς είναι ένα άθλημα που απαιτεί πολλές ώρες συμμετοχής, ενώ αυξάνεται η ζήτηση για αθλήματα που ολοκληρώνονται σε λιγότερο χρόνο.

Ωστόσο, με την έλευση της πανδημίας, παρατηρείται μια στροφή πάλι στο γκολφ καθώς παίζεται σε έναν εξωτερικό χώρο, όπου οι παίκτες εύκολα κρατάνε τις αποστάσεις τους.

Το άθλημα υπολογίζεται ότι συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία περί τα 15,1 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ειδικά στην τουριστική οικονομία της Ευρώπης προσφέρει περί το 1,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Οι επενδύσεις και το νέο θεσμικό πλαίσιο

Στην Ελλάδα, το Costa Navarino έχει επενδύσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε εγκαταστάσεις γκολφ, ενώ άλλα αξιόλογα γήπεδα βρίσκονται, επίσης, στην Κέρκυρα (Corfu Golf Club), στη Χαλκιδική (Porto Carras Golf Club) και στη Χερσόνησο Κρήτης (The Crete Golf Club).

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Τουρισμού –υπό τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη- προχώρησε σε παρέμβαση στο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του γκολφ στην Ελλάδα,  ειδικά για τον εκσυγχρονισμό των προδιαγραφών κατασκευής νέων γηπέδων. Πρόκειται για τροποποίηση προϋπάρχουσας Υπουργικής Απόφασης του 2014, με την οποία πλέον δημιουργείται ένα πιο ευρύ, σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο αξιοποίησης του γκολφ ως πόρου για τον Ελληνικό Τουρισμό.

Με τις τροποποιημένες προδιαγραφές δημιουργούνται κίνητρα για νέους επενδυτές, χάρη στην απλοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών και στην εξάλειψη των γραφειοκρατικών προσκομμάτων.

Ταυτόχρονα, με τη βελτιωμένη Υπουργική Απόφαση, προβλέπεται αυξημένος βαθμός ελευθερίας ως προς τον τρόπο σχεδίασης των γηπέδων γκολφ, με την προϋπόθεση ότι οι εγκαταστάσεις προσαρμόζονται στις κατά τόπους γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες και, κυρίως, συμβάλλουν στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του εκάστοτε τοπίου.

Το Golf - Βόρειο Αφάντου

Την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε η συμφωνία για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής του ακινήτου Golf– Βόρειο Αφάντου με την καταβολή εφάπαξ του τιμήματος των 26,9 εκατ. ευρώ πλέον τόκων.

To Golf – Βόρειο Αφάντου είναι παραθαλάσσιο ακίνητο συνολικής έκτασης 1.328 στρεμμάτων. Στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) περιλαμβάνονται ζώνη τουρισμού – αναψυχής, με ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του ήδη λειτουργούντος γηπέδου γκόλφ, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης, ζώνη παραθεριστικού-τουριστικού χωριού, ζώνη προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xenodoxeia, Hotels, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρετός» επενδύσεων από ξένους ομίλους για ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Νέα κεφάλαια εισέρχονται σε ξενοδοχεία πόλης κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε resort σε Μύκονο, Κρήτη, Κέρκυρα και Ζάκυνθο. Ανακάμπτει ο τουρισμός, αλλά εκτιμάται ότι θα επανέλθει στα μεγέθη του 2019, το 2023.
Χάρης Θεοχάρης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλωματικό θρίλερ στον τουρισμό για την πράσινη λίστα της Βρετανίας

Εντείνει τις πιέσεις στο Λονδίνο η κυβέρνηση για να επιτραπούν τα ταξίδια στην Ελλάδα χωρίς μοριακά τεστ και καραντίνα. Δεν θα γίνουν αλλαγές για Ελλάδα και Ισπανία, γράφει ο βρετανικός Τύπος.
Mykonos, Cyclades
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύκονος: Αβεβαιότητα στον τουρισμό, λιτός προϋπολογισμός στο δήμο

Με μειωμένα βασικά έσοδα, αλλά με περιορισμένες περικοπές στις λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες υποδέχεται ο δήμος Μυκόνου ένα ακόμη δύσκολο έτος για τον τουρισμό. Επένδυση σε τεχνολογία virtual reality.