ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ergasia-symfwnia-douleies
Φώτο: Shutterstock

Ισχυρές προοπτικές προσλήψεων στην ελληνική αγορά το α' τρίμηνο του 2022

Σύμφωνα με την έρευνα της Manpower Group, οι περισσότερες προσλήψεις στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην βιομηχανία/παραγωγή ενώ ισχυρές προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται επίσης και στις κατασκευές.

Σε θετική πορεία παραμένει η αγορά εργασίας στη χώρα, με τους Έλληνες εργοδότες να είναι αισιόδοξοι για τις προσλήψεις που θα υπάρξουν στο πρώτο τρίμηνο του 2022 καθώς αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός εργαζομένων στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

Σύμφωνα με έρευνα της Manpower Group, το 36% των εργοδοτών αναμένει  αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 24% να προβλέπει μείωση και το 38% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +16%. Οι προοπτικές προσλήψεων αυξάνονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σχεδιάζουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων σε 10 από τους 11 τομείς οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ μείωση αναμένεται σε έναν τομέα. Η βιομηχανία/παραγωγή είναι ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις κατά το προσεχές τρίμηνο, με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης στο +33%. Επίσης, ισχυρές προθέσεις προσλήψεων αναμένονται στον τομέα των κατασκευών και της εστίασης, ψυχαγωγίας & ξενοδοχείων, όπου οι προοπτικές ανέρχονται στο +28% και +22%, αντίστοιχα. Η πιο αδύναμη αγορά αναμένεται στον τομέα της εκπαίδευσης, υγείας και τις δημόσιες υπηρεσίες, με τις προοπτικές να είναι στο +2%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων θα πραγματοποιηθούν στους οργανισμούς μεγέθους 50-249 εργαζόμενους, με τις προοπτικές να αναμένονται στο +24%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη στην αγορά, σχολιάζει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η οικονομία αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% το 2022, ενώ οι δείκτες της ανεργίας μειώνονται. «Παρόλα αυτά, το φαινόμενο της έλλειψης ταλέντου εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους Έλληνες εργοδότες, για την οποία θα πρέπει επικεντρωθούν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής εντοπισμού, προσέλκυσης και διακράτησης των ταλέντων» σημειώνει.

Στο πλαίσιο της έρευνας, τέθηκαν επιπλέον ερωτήσεις σχετικά με τις προσδοκίες που έχουν οι οργανισμοί για τον εμβολιασμό, καθώς και για την επιστροφή των εργαζομένων στον χώρο εργασίας για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δύο τρίτα των εργοδοτών θα εφαρμόσουν μια αυστηρότερη στρατηγική εμβολιασμού για τους εργαζομένους τους, ώστε να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας, ενώ, στην Ελλάδα, καταγράφονται σχεδόν οι μισοί εργοδότες (49%). Ακολουθεί το 39% των Ελλήνων εργοδοτών το οποίο ενθαρρύνει και παρέχει κίνητρα στους εργαζομένους τους για τον εμβολιασμό, ενώ το 20% θα ακολουθήσει ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο, αφήνοντας ελεύθερη επιλογή στους εργαζόμενους.

Παγκοσμίως, τα ποσοστά ανέρχονται σε 33% και 15% αντίστοιχα. Όταν πρόκειται για σύγκριση κλάδων, η πρωτογενής παραγωγή με ποσοστό 70%, η βιομηχανία/παραγωγή (70%) και οι κατασκευές (61%), είναι πιο πιθανόν να εφαρμόσουν αυστηρότερο πλαίσιο εμβολιασμού. Το 46% των ελληνικών επιχειρήσεων μεγάλου μεγέθους θα ενθαρρύνει τον εμβολιασμό, τονίζοντας τα οφέλη, χωρίς να τον επιβάλει, προσφέροντας κίνητρα (π.χ. μπόνους μετρητών).

Επίσης, οι οργανισμοί αναμένουν τους εργαζομένους τους στην ειδικότητα των χρηματοοικονομικών και λογιστικής με ποσοστό 51% και της βιομηχανίας και της παραγωγής (29%) να ακολουθήσουν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας. Για την Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι στο 49% και στο 26%. Για τους ρόλους στη βιομηχανία/παραγωγή, το 58% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει την επιστροφή στον χώρο των επιχειρήσεων, το 51% για τους ρόλους της εξυπηρέτησης πελατών και το 49% για το Ανθρώπινο Δυναμικό (HR). Ρόλοι στην πληροφορική είναι πιο πιθανόν να εργάζονται απομακρυσμένα, με την επιλογή των εργοδοτών να διαμορφώνεται στο 15%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Symfonia-Ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ δημιουργεί ευρωπαϊκή «δεξαμενή ταλέντων» από τρίτες χώρες

Θα δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα που θα αντιστοιχεί τα προφίλ των ατόμων που αναζητούν εργασία από χώρες εκτός της ΕΕ με τις κενές θέσεις εργασίας που αναζητούν εργοδότες εντός της ΕΕ.
ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση της πιλοτικής εφαρμογής ψηφιακής κάρτας ζητούν οι επιχειρήσεις

Στην επιστολή που έστειλαν οι εμποριοβιομήχανοι σημειώνουν πως η παράταση θεωρείται επιβεβλημένη, ώστε να υπάρξει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να ενημερωθούν για το νέο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με σημαντικά προβλήματα βρίσκεται αντιμέτωπη η βιομηχανία της Ηπείρου

Οι επιχειρηματίες της Ηπείρου συναντήθηκαν με την ηγεσία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος τονίζοντας πως τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν για τη βιομηχανία πρέπει να λυθούν άμεσα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσεύρετοι οι εργαζόμενοι στην Πληροφορική παρά τις θετικές προοπτικές

Σύμφωνα με έρευνα της Manpower η μεγαλύτερη πρόκληση των Ελλήνων εργοδοτών στον κλάδο της Πληροφορικής είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο για να προχωρήσουν σε επανεκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Emirates: Αναζητεί προσωπικό στην Ελλάδα και οργανώνει Open Day

Η αεροπορική εταιρεία αναζητά άτομα που ενδιαφέρονται για την παροχή απλών, αλλά εξατομικευμένων και ανώτατου επιπέδου, υπηρεσιών φιλοξενίας. Πού θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα τα Open Days και τί πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι.
εστίαση-σερβιτόρος-παροχή υπηρεσιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εστίαση οδήγησε σε ρεκόρ 20ετίας το ισοζύγιο απασχόλησης τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο οι προσλήψεις ανήλθαν σε 297.918 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 173.553, με τις καλύτερες επιδόσεις προσλήψεων να καταγράφονται στα επαγγέλματα των σερβιτόρων, μαγείρων και του ξενοδοχειακού κλάδου.