ΓΔ: 859.38 -0.88% Τζίρος: 83.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ergasia-symfwnia-douleies
Φώτο: Shutterstock

Ισχυρές προοπτικές προσλήψεων στην ελληνική αγορά το α' τρίμηνο του 2022

Σύμφωνα με την έρευνα της Manpower Group, οι περισσότερες προσλήψεις στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην βιομηχανία/παραγωγή ενώ ισχυρές προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται επίσης και στις κατασκευές.

Σε θετική πορεία παραμένει η αγορά εργασίας στη χώρα, με τους Έλληνες εργοδότες να είναι αισιόδοξοι για τις προσλήψεις που θα υπάρξουν στο πρώτο τρίμηνο του 2022 καθώς αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός εργαζομένων στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

Σύμφωνα με έρευνα της Manpower Group, το 36% των εργοδοτών αναμένει  αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 24% να προβλέπει μείωση και το 38% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +16%. Οι προοπτικές προσλήψεων αυξάνονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σχεδιάζουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων σε 10 από τους 11 τομείς οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ μείωση αναμένεται σε έναν τομέα. Η βιομηχανία/παραγωγή είναι ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις κατά το προσεχές τρίμηνο, με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης στο +33%. Επίσης, ισχυρές προθέσεις προσλήψεων αναμένονται στον τομέα των κατασκευών και της εστίασης, ψυχαγωγίας & ξενοδοχείων, όπου οι προοπτικές ανέρχονται στο +28% και +22%, αντίστοιχα. Η πιο αδύναμη αγορά αναμένεται στον τομέα της εκπαίδευσης, υγείας και τις δημόσιες υπηρεσίες, με τις προοπτικές να είναι στο +2%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων θα πραγματοποιηθούν στους οργανισμούς μεγέθους 50-249 εργαζόμενους, με τις προοπτικές να αναμένονται στο +24%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη στην αγορά, σχολιάζει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η οικονομία αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% το 2022, ενώ οι δείκτες της ανεργίας μειώνονται. «Παρόλα αυτά, το φαινόμενο της έλλειψης ταλέντου εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους Έλληνες εργοδότες, για την οποία θα πρέπει επικεντρωθούν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής εντοπισμού, προσέλκυσης και διακράτησης των ταλέντων» σημειώνει.

Στο πλαίσιο της έρευνας, τέθηκαν επιπλέον ερωτήσεις σχετικά με τις προσδοκίες που έχουν οι οργανισμοί για τον εμβολιασμό, καθώς και για την επιστροφή των εργαζομένων στον χώρο εργασίας για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δύο τρίτα των εργοδοτών θα εφαρμόσουν μια αυστηρότερη στρατηγική εμβολιασμού για τους εργαζομένους τους, ώστε να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας, ενώ, στην Ελλάδα, καταγράφονται σχεδόν οι μισοί εργοδότες (49%). Ακολουθεί το 39% των Ελλήνων εργοδοτών το οποίο ενθαρρύνει και παρέχει κίνητρα στους εργαζομένους τους για τον εμβολιασμό, ενώ το 20% θα ακολουθήσει ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο, αφήνοντας ελεύθερη επιλογή στους εργαζόμενους.

Παγκοσμίως, τα ποσοστά ανέρχονται σε 33% και 15% αντίστοιχα. Όταν πρόκειται για σύγκριση κλάδων, η πρωτογενής παραγωγή με ποσοστό 70%, η βιομηχανία/παραγωγή (70%) και οι κατασκευές (61%), είναι πιο πιθανόν να εφαρμόσουν αυστηρότερο πλαίσιο εμβολιασμού. Το 46% των ελληνικών επιχειρήσεων μεγάλου μεγέθους θα ενθαρρύνει τον εμβολιασμό, τονίζοντας τα οφέλη, χωρίς να τον επιβάλει, προσφέροντας κίνητρα (π.χ. μπόνους μετρητών).

Επίσης, οι οργανισμοί αναμένουν τους εργαζομένους τους στην ειδικότητα των χρηματοοικονομικών και λογιστικής με ποσοστό 51% και της βιομηχανίας και της παραγωγής (29%) να ακολουθήσουν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας. Για την Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι στο 49% και στο 26%. Για τους ρόλους στη βιομηχανία/παραγωγή, το 58% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει την επιστροφή στον χώρο των επιχειρήσεων, το 51% για τους ρόλους της εξυπηρέτησης πελατών και το 49% για το Ανθρώπινο Δυναμικό (HR). Ρόλοι στην πληροφορική είναι πιο πιθανόν να εργάζονται απομακρυσμένα, με την επιλογή των εργοδοτών να διαμορφώνεται στο 15%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

εστίαση-σερβιτόρος-παροχή υπηρεσιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εστίαση οδήγησε σε ρεκόρ 20ετίας το ισοζύγιο απασχόλησης τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο οι προσλήψεις ανήλθαν σε 297.918 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 173.553, με τις καλύτερες επιδόσεις προσλήψεων να καταγράφονται στα επαγγέλματα των σερβιτόρων, μαγείρων και του ξενοδοχειακού κλάδου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να στηριχθούν 100.000 θέσεις εργασίας θέλει η εξορυκτική βιομηχανία

Η τρέχουσα κρίση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το θεμέλιο λίθο ενός κύκλου ευημερίας με ταχύτερη εφαρμογή της ψηφιακής οικονομίας και νέων μορφών εργασίας και παραγωγής στη χώρα μας.
biomixania-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Εξασθένησαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο και το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξασθενεί τις επιχειρηματικές προσδοκίες. Ενισχύθηκε κατά 5% η απασχόληση.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 34,6% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάρτιο 2022

Σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου, σημείωσε αύξηση 5,2%, έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021. Ο γενικός δείκτης δωδεκαμήνου κατέγραψε αύξηση 26,2%.