ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πιλοτική δίκη στο ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Τις διεκδικήσεις εκατομμυρίων συνταξιούχων για αναδρομική πληρωμή συντάξεων 10 μηνών θα κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε πιλοτική δίκη, βάσει σχετικού αιτήματος του ΕΦΚΑ.

Σε πιλοτική δίκη πρόκειται να κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την αναδρομικότητα στις διεκδικήσεις εκατομμυρίων συνταξιούχων. Το σχετικό αίτημα του ΕΦΚΑ, που αφορά την περίπτωση 45 συνταξιούχων, που έχουν καταθέσει αγωγή, έγινε δεκτό από το ανώτατο δικαστήριο και, έτσι, εκεί θα κριθεί οριστικά αν υπάρχει και ποιο είναι το χρονικό διάστημα που διεκδικούνται αναδρομικά ποσά.

Το ΣτΕ παραδέχεται ότι ανέρχονται σε περίπου 6.000 οι συνταξιούχοι που έχουν προβεί σε ανάλογες διεκδικήσεις, οι περισσότεροι με ομαδικές αγωγές.

Όμως μένει να αποσαφηνιστεί, εάν ο νόμος Κατρούγκαλου καλύπτει και το προγενέστερο διάστημα από την έναρξη ισχύος του και, ειδικότερα, την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015, έως τον Μάιο του 2016. Πρόκειται για το περίφημο «δεκάμηνο» που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα εάν προκύπτει αναδρομική καταβολή προς τους συνταξιούχους ή όχι.

Ουσιαστικά, τα πάντα θα κριθούν από το εάν θα γίνει αποδεκτό το κρίσιμο άρθρο 14 του συγκεκριμένου νόμου ή όχι. Στο άρθρο αυτό τονίζεται ότι «μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 οι συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2014, σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες διατάξεις».

Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί, εάν για το διάστημα αυτό θα πρέπει να γίνει αναδρομική καταβολή ποσών ή όχι. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, συμπεριέλαβε και το συγκεκριμένο άρθρο. Ο στόχος ήταν, να καλυφθεί νομοθετικά όλη η περίοδος των περικοπών, μαζί με εκείνη που μεσολάβησε μέχρι να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων, παλαιών και νέων. Στην περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει θετικά την εν λόγω διάταξη, τότε οι συνταξιούχοι θα χάσουν το δικαίωμα σε αναδρομικά ποσά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Τέλος Σεπτεμβρίου οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ύστερα από την επίσκεψη του στο υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσε πως οι δικαιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας στο τέλος του Σεπτεμβρίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σκλαβενίτης: Ομαδική ασφάλεια ζωής και υγείας για τους εργαζομένους του

Μία ακόμα παροχή προσφέρουν στους 24.000 εργαζομένους τους οι Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης οι οποίες θα παρέχουν από την 1η Νοεμβρίου πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης ζωής και υγείας.
ste, symvoulio tis epikrateias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣτΕ: Eπιδίκασε αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις για ζημιές από διαδηλώσεις

Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ επισημαίνει: «Η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βιαία επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων».
ste, symvoulio tis epikrateias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΣτΕ απέρριψε αιτήματα μη συμμετοχής ιδιωτών στην απονομή συντάξεων

Στις αποφάσεις αναφέρεται ότι «λόγοι δημοσίου συμφέροντος συνιστάμενοι στην ανάγκη αντιμετώπισης της καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων, κωλύουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής».