ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forologia, foroi, logistes, oikonomia
Φώτο: Shutterstock

Πώς θα πιάνει η εφορία επιχειρήσεις που παραποιούν κέρδη και έσοδα

Πλήρη πρόσβαση στο Γ.ΕΜ.Η. αποκτά η ΑΑΔΕ για να εντοπίζει επιχειρήσεις που «ξεχνούν» να υποβάλλουν δηλώσεις, αποκρύπτουν εισοδήματα ή αφήνουν απλήρωτους φόρους παρότι έχουν δυνατότητα να πληρώσουν.

Δύο νέα όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής αποκτά η ΑΑΔΕ μέσω της διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Με την ολοκλήρωση της πρόσβασης της ΑΑΔΕ στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.ΕΜ.Η.) θα υπάρχει αυτόματη ενημέρωση των φορολογικών υπηρεσιών για τις μεταβολές στην κατάσταση κάθε επιχείρησης (έναρξη εργασιών, διακοπή, λήξη, μετοχικές αλλαγές, κλπ).

Έτσι οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για την οικονομική και διοικητική ταυτότητα, το είδος της δραστηριότητας και την λειτουργία των επιχειρήσεων και με τη διασταύρωση τους με τα στοιχεία του φορολογικού μητρώου και θα μπορούν με αυτοματοποιημένες διαδικασίες να ελέγχουν αν το προφίλ στην εφορία ανταποκρίνεται στη πραγματική οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων.

Με αυτό το τρόπο θα εντοπίζονται περιπτώσεις:

  • Μη υποβολής φορολογικών δηλώσεων από επιχειρήσεις με έναρξη δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ έχουν αποκαλύψει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που, ενώ είχαν εγγραφεί στο ΓΕΜΗ, «ξέχασαν» να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.
  • Παραποίησης στοιχείων για τα κέρδη και τα έσοδα για μη καταβολή του φόρου εισοδήματος και μη απόδοση του ΦΠΑ
  • Εικονικών εταιρειών.

Επίσης, με την άντληση στοιχείων από το ΓΕΜΗ η φορολογική διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει περιπτώσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που παρά τη μεγάλη οικονομική επιφάνεια αφήνουν απλήρωτους φόρους και μέσω του συστήματος Eispraxis να εξαπολύει κυνηγητό για την είσπραξη τους με την ενεργοποίηση κατασχέσεων και πλειστηριασμών κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων αναγκαστικής.

Το άλλο όπλο για το χτύπημα της φοροδιαφυγής και της απάτης κυρίως στον ΦΠΑ είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία.

Αρμόδια στελέχη παραπέμπουν στο παράδειγμα της Ιταλίας, όπου η ηλεκτρονική τιμολόγηση έχει συμβάλει σημαντικά στη φορολογική συμμόρφωση με πρόσθετα έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ. Με βάση τα δεδομένα του myDATΑ η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει με ακρίβεια τον τζίρο των επιχειρήσεων και συνεπώς τον φόρο εισοδήματος που πρέπει να καταβάλλει η επιχείρηση καθώς και το ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσει στο Δημόσιο.

Παράλληλα, θα περιοριστεί δραστικά το φαινόμενο των πλαστών και εικονικών τιμολογίων που αποτελεί μία από τις βασικές εστίες φοροδιαφυγής και απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα κρατικά ταμεία όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ.

Η υποχρεωτική χρήση της πλατφόρμας MyDATA, οδηγεί στην κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών, καθώς όλα τα δεδομένα των τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ σε πρώτο χρόνο αυτόματα. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί και διαβιβάζουν δεδομένα επιχειρήσεις από όλο το φάσμα του επιχειρείν, κάθε μεγέθους και αντικειμένου.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα, επιχειρήσεις από περισσότερους από 500 επαγγελματικούς κλάδους είναι εγγεγραμμένες και κάνουν χρήση της πλατφόρμας, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται καθημερινά, ενώ ήδη έχουν ήδη εκδοθεί και διαβιβαστεί στο MyDATA, περισσότερα από 100 εκατομμύρια τιμολόγια και αποδείξεις, που αντιστοιχούν σε τζίρο 45 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν σαρωτικοί έλεγχοι της εφορίας σε τουριστικούς προορισμούς

Σε ποιες περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση στρέφονται οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Έρχονται πρόστιμα για φοροδιαφυγή και λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν συστηματικά αποδείξεις ή παρεμποδίζουν τους ελέγχους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» απλήρωτων φόρων κατά 2,5 δισ. έφερε το κύμα ακρίβειας

Η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέα γενιά «κόκκινων» οφειλών στην εφορία. Εξαντλούνται τα περιθώρια του υπ. Οικονομικών για νέες ρυθμίσεις και διακανονισμούς.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενικό φόρο ή επιστροφή έχουν τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους

Τα μηδενικά και πιστωτικά εκκαθαριστικά θα είναι αισθητά περισσότερα από τα χρεωστικά, ξεπερνώντας το 70% του συνόλου, καθώς μεγάλος αριθμός φορολογούμενων υπέστη μείωση εισοδήματος.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα φορο-δηλώσεων, τι ισχύει για αποδείξεις, τεκμήρια

Καταργούνται οι εκπτώσεις και απαλλαγές από τις αποδείξεις και τα τεκμήρια που εφαρμόστηκαν στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για εργαζόμενους και επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία.