ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forologia, foroi, logistes, oikonomia
Φώτο: Shutterstock

Πώς θα πιάνει η εφορία επιχειρήσεις που παραποιούν κέρδη και έσοδα

Πλήρη πρόσβαση στο Γ.ΕΜ.Η. αποκτά η ΑΑΔΕ για να εντοπίζει επιχειρήσεις που «ξεχνούν» να υποβάλλουν δηλώσεις, αποκρύπτουν εισοδήματα ή αφήνουν απλήρωτους φόρους παρότι έχουν δυνατότητα να πληρώσουν.

Δύο νέα όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής αποκτά η ΑΑΔΕ μέσω της διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Με την ολοκλήρωση της πρόσβασης της ΑΑΔΕ στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.ΕΜ.Η.) θα υπάρχει αυτόματη ενημέρωση των φορολογικών υπηρεσιών για τις μεταβολές στην κατάσταση κάθε επιχείρησης (έναρξη εργασιών, διακοπή, λήξη, μετοχικές αλλαγές, κλπ).

Έτσι οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για την οικονομική και διοικητική ταυτότητα, το είδος της δραστηριότητας και την λειτουργία των επιχειρήσεων και με τη διασταύρωση τους με τα στοιχεία του φορολογικού μητρώου και θα μπορούν με αυτοματοποιημένες διαδικασίες να ελέγχουν αν το προφίλ στην εφορία ανταποκρίνεται στη πραγματική οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων.

Με αυτό το τρόπο θα εντοπίζονται περιπτώσεις:

  • Μη υποβολής φορολογικών δηλώσεων από επιχειρήσεις με έναρξη δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ έχουν αποκαλύψει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που, ενώ είχαν εγγραφεί στο ΓΕΜΗ, «ξέχασαν» να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.
  • Παραποίησης στοιχείων για τα κέρδη και τα έσοδα για μη καταβολή του φόρου εισοδήματος και μη απόδοση του ΦΠΑ
  • Εικονικών εταιρειών.

Επίσης, με την άντληση στοιχείων από το ΓΕΜΗ η φορολογική διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει περιπτώσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που παρά τη μεγάλη οικονομική επιφάνεια αφήνουν απλήρωτους φόρους και μέσω του συστήματος Eispraxis να εξαπολύει κυνηγητό για την είσπραξη τους με την ενεργοποίηση κατασχέσεων και πλειστηριασμών κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων αναγκαστικής.

Το άλλο όπλο για το χτύπημα της φοροδιαφυγής και της απάτης κυρίως στον ΦΠΑ είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία.

Αρμόδια στελέχη παραπέμπουν στο παράδειγμα της Ιταλίας, όπου η ηλεκτρονική τιμολόγηση έχει συμβάλει σημαντικά στη φορολογική συμμόρφωση με πρόσθετα έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ. Με βάση τα δεδομένα του myDATΑ η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει με ακρίβεια τον τζίρο των επιχειρήσεων και συνεπώς τον φόρο εισοδήματος που πρέπει να καταβάλλει η επιχείρηση καθώς και το ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσει στο Δημόσιο.

Παράλληλα, θα περιοριστεί δραστικά το φαινόμενο των πλαστών και εικονικών τιμολογίων που αποτελεί μία από τις βασικές εστίες φοροδιαφυγής και απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα κρατικά ταμεία όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ.

Η υποχρεωτική χρήση της πλατφόρμας MyDATA, οδηγεί στην κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών, καθώς όλα τα δεδομένα των τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ σε πρώτο χρόνο αυτόματα. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί και διαβιβάζουν δεδομένα επιχειρήσεις από όλο το φάσμα του επιχειρείν, κάθε μεγέθους και αντικειμένου.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα, επιχειρήσεις από περισσότερους από 500 επαγγελματικούς κλάδους είναι εγγεγραμμένες και κάνουν χρήση της πλατφόρμας, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται καθημερινά, ενώ ήδη έχουν ήδη εκδοθεί και διαβιβαστεί στο MyDATA, περισσότερα από 100 εκατομμύρια τιμολόγια και αποδείξεις, που αντιστοιχούν σε τζίρο 45 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάχνουν μέτρα για να κοπούν τα επιδόματα σε δήθεν φτωχούς επαγγελματίες

Έξι στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και είναι δικαιούχοι δεκάδων επιδομάτων. Στόχος του ΥΠΟΙΚ να έλθουν στο φως κρυμμένα εισοδήματα για να κοπούν οι ενισχύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι για «μαύρο» χρήμα σε 40.000 αγορές ακινήτων με μετρητά

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας, με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις για να διαπιστώσουν αν δικαιολογούνται οι αγορές με βάση τα εισοδήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικός φάκελος για όλους: Τι αλλάζει με το νέο σύστημα TAXIS

Έργο προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ ο εκσυγχρονισμός του TAXIS. Θα υπάρχει πλήρης καταγραφή του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ των φορολογούμενων με τη δημιουργία ψηφιακού φακέλου για όλους.