ΓΔ: 866.86 -0.02% Τζίρος: 9.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:24:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
revma
Πηγή: Shutterstock

Σε νευρική κρίση η τιμή του ρεύματος με διακύμανση 67% σε δύο ημέρες

Ελάχιστα κράτησε η «προσγείωση» της τιμής χονδρικής στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης και εκτινάχθηκε από τα 197 στα 328 ευρώ μέσα σε 48 ώρες. Η ευεργετική επίδραση των υδροηλεκτρικών και τα άλυτα προβλήματα στη χρήση τους.

«Τρελάθηκαν» οι τιμές χονδρικής του ρεύματος στην ελληνική αγορά, με διακυμάνσεις που δεν θα άντεχε ούτε ο πιο επιθετικός κερδοσκόπος ενός χρηματιστηρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για λίγο η χώρα μας έγινε η φθηνότερη στην Ευρώπη, καθώς μας έσωσε... η βροχή, που επέβαλε τη μεγάλη αύξηση της παραγωγής από υδροηλεκτρικά, ενώ μέσα σε δύο 24ωρα η τιμή χονδρικής εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 67%, για να γίνει η Ελλάδα και πάλι μία από τις ακριβότερες αγορές.

Ειδικότερα, αύξηση κατά 47,5% κατέγραψε η τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας σε μία ημέρα, που ξεπέρασε το όριο των 300 €/MWh αφήνοντας πίσω της τις δύο συνεχόμενες ημέρες που είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο σε όλη την Ευρώπη. Μπορεί τα υδροηλεκτρικά να έσωσαν την παρτίδα για τις δύο προηγούμενες ημέρες, ωστόσο η πτώση της συμμετοχής των αιολικών οδήγησε στην αύξηση των πιο ακριβών εισαγωγών, που με τη σειρά τους εκτόξευσαν τις τιμές. 

Ειδικότερα, η αγορά της επόμενης ημέρας διαμορφώθηκε στα 328,46 €/MWh, ακολουθώντας το ράλι των τιμών στην Ευρώπη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως φαίνεται στο γράφημα, την υψηλότερη τιμή σημείωσε η Ελβετία με 361,28 €/MWh ενώ Γαλλία και Ιταλία βρέθηκαν και πάλι σε υψηλά επίπεδα. 

energylive, ενέργεια, ρεύμα

 

Διαφορετική ήταν η εικόνα την προηγούμενη ημέρα με την ελληνική αγορά να σημειώνει τη μικρότερη τιμή στην Ευρώπη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Με τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, Γαλλία και της Ιταλία για παράδειγμα να σημειώνουν νέο ράλι, η Ελλάδα είχε τη φθηνότερη τιμή στα 222,75 €/MWh, κυρίως λόγω της αυξημένης συμμετοχής των ΑΠΕ αλλά και της ισχυρής παρουσίας των υδροηλεκτρικών στο ενεργειακό μείγμα.

Παρότι η Ελλάδα κατέγραψε άνοδο 12,9% συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα, παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερα από την υψηλότερη τιμή που χτύπησε η Γαλλία με 346,28 €/MWh. Τη Δευτέρα, η χώρα μας ήταν η μόνη κάτω από τα 200 ευρώ, στα 197,24€/MWh με πτώση κατά 22,6%

energeia

 

Η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ τις προηγούμενες ημέρες αλλά και η υψηλή συμμετοχή των υδροηλεκτρικών μονάδων στο ενεργειακό μείγμα κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές. Είναι ενδεικτικό ότι τα υδροηλεκτρικά κινήθηκαν στο 16,63%, προχθές στο 15,53% (με συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα να καλύπτουν ακόμα και το 30% του μείγματος), ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαν κινηθεί ακόμα υψηλότερα στο 16,5%. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά αυξημένο, καθώς το προηγούμενο διάστημα δεν ξεπερνούσε το 10%, ενώ όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα του ΑΔΜΗΕ, το 2021 η παραγωγή ρεύματος από υδροηλεκτρικά είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών, με εξαίρεση το 2013.

ydroilektrika

Ωστόσο, η παρουσία αυτή των υδροηλεκτρικών στο μείγμα είναι καθαρά συγκυριακή, ως αποτέλεσμα των βροχών το τελευταίο διάστημα που αύξησε τη στάθμη των αποθεμάτων νερού στους ταμιευτήρες και δημιουργεί την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί το νερό αυτό ώστε να μην απειληθεί η ασφάλεια των φραγμάτων. Παρά τη σημαντική πτώση της τιμής των τελευταίων ημερών, ούτε η «βροχή δεν είναι ικανή να μας σώσει» από το ράλι των τιμών, όπως δείχνει η εικόνα της αγοράς για τη σημερινή ημέρα. Η πτώση των αιολικών οδήγησε στην αύξηση τόσο της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων όσο και των εισαγωγών από τις διασυνδεδεμένες αγορές της Βουλγαρίας και της Ιταλίας, που ήταν πιο ακριβές, πιέζοντας προς τα πάνω και τις τιμές της προημερησίας αγοράς. 

Άλυτο το ζητήματα στην αγορά των υδροηλεκτρικών

Ανοιχτά παραμένουν ωστόσο εδώ και αρκετά χρόνια τα ζητήματα που αφορούν στη χρήση και λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων. Από την έναρξη λειτουργίας του target model στην ελληνική αγορά, έπαψε να υπολογίζεται σε καθημερινή βάση το μεταβλητό κόστος παραγωγής των υδροηλεκτρικών ενώ παραμένει άλυτο και το ζήτημα της ενημέρωσης αναφορικά με τις καθημερινές διαθέσιμες ποσότητες προς χρήση.

Τελευταία φορά με το ζήτημα είχε ασχοληθεί το 2018 ο ΑΔΜΗΕ παρουσιάζοντας προς διαβούλευση μία μεθοδολογία προσδιορισμού της διαθέσιμης ισχύος των υδροηλεκτρικών, πρόταση που δεν είχε βρει σύμφωνη ούτε την αγορά αλλά ούτε και τη Ρυθμιστική Αρχή. Στο παρελθόν, και ο Σύνδεσμος των ιδιωτικών εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΑΗ) είχε αναφερθεί στο ζήτημα. Ειδικότερα, σε σχετική επιστολή προς τη ΡΑΕ το 2018 είχε σημειώσει ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν τον Μάρτιο του 2016, στο πλαίσιο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας, να διερευνήσουν ποιοι επιπλέον περιορισμοί πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να εμποδίζεται το φαινόμενο οι υδροηλεκτρικές μονάδες να θέτουν de facto άνω όρια τιμής στην αγορά ενέργειας και εφεδρειών.

Με άλλα λόγια, οι ιδιώτες προμηθευτές βλέπουν ότι τα υδροηλεκτρικά μπορεί να προκαλέσουν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, λειτουργώντας σαν «κόφτης» των τιμών χονδρικής, ώστε να περιορίζονται σε επίπεδα που προκαλούν ζημιές στους παρόχους.

Το θέμα της χρήσης των υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ έγινε πρόσφατα ζήτημα αντιπαράθεση μεταξύ των παρόχων και της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά και τον ανταγωνισμό στην αγορά της λιανικής. Πρόσφατα, στη Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ για την καθιέρωση προτύπων για τους λογαριασμούς, πάροχοι είχαν αναφερθεί στην προνομιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στην υδροηλεκτρική παραγωγή, επισημαίνοντας ότι δυσχεραίνει την ανάπτυξη ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς δεν έχουν όλες οι εταιρείες πρόσβαση στα υδροηλεκτρικά για να μπορούν να προσφέρουν χαμηλές σταθερές τιμές, όπως η ΔΕΗ.

Πρόσφατα, η ΔΕΗ περιόρισε αυτή τη στρέβλωση, προχωρώντας από τις αρχές Δεκεμβρίου σε νέα τιμολόγηση των προϊόντων σταθερής χρέωσης, με αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας σχεδόν κατά 80%, από τα 0,11 στα 0,18 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στοπ» στις αυξήσεις του ρεύματος με επιβολή πλαφόν από τη ΡΑΕ

Σε ισχύ τίθεται άμεσα το ανώτατο όριο τιμών στην αγορά Εξισορρόπησης, όπου είχαν παρατηρηθεί μεγάλες στρεβλώσεις από τις αρχές Νοεμβρίου, με συνέπεια να περάσουν αυξήσεις και σε καταναλωτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: «Φτωχή» συγκομιδή εσόδων από το ειδικό τέλος στα υπερέσοδα

Ανοίγει τα χαρτιά του αύριο στη Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕ για τα υπερέσοδα της ενεργειακής κρίσης. Οι εισπράξεις του Δημοσίου από το ειδικό τέλος δεν αναμένεται να καλύψουν πάνω από 10% του κόστους των τελευταίων μέτρων στήριξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στην ακρίβεια της ενέργειας με τη διεύρυνση των επιδοτήσεων

Σήμερα οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς τον Μάιο και Ιούνιο, ενώ ακολουθούν σε δεύτερο χρόνο οι πρωτοβουλίες για πλαφόν. Έντονη πολιτική αντιπαράθεση για το ρεύμα.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγωγή κατά της ΔΕΗ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής κατέθεσε η ΕΚΠΟΙΖΩ

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής η χρέωση προμήθειας υπολογίζεται με βάση μία πολύπλοκη και δυσνόητη μεθοδολογία, ενώ αποκρύπτει κρίσιμα στοιχεία για τον υπολογισμό και τον έλεγχο των χρεώσεων.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ αντοχής στην αγορά του ρεύματος με 1.000 αποκοπές την ημέρα

Ανησυχητική αύξηση από τον Απρίλιο στον αριθμό των νοικοκυριών όπου κόβεται το ρεύμα με εντολές των παρόχων στον ΔΕΔΔΗΕ. Φόβοι ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο αρνητικού ρεκόρ του 2012. Πόσο μειώνουν τις επιβαρύνσεις οι επιδοτήσεις.
energeia-reuma-blackout
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεχνικοί ΔΕΗ: Έχουμε πάρει 26.500 εντολές διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος ξεπερνούν σε ύψος ένα μισθό ή μια σύνταξη και μετά όσους διακανονισμούς και να κάνει ο καταναλωτής είναι αδύνατον να τους πληρώσει, είπε ο πρόεδρος Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ.