ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada
Φωτο: Shutterstock

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος παρά την αύξηση του ρεύματος κατά 49,8%

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης του οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις 113,4 μονάδες ενώ ανέκαμψε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Προβληματισμός για τις αυξήσεις του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήπια βελτίωση σημείωσε το οικονομικό κλίμα στη χώρα τον Νοέμβριο, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να σημειώνει άνοδο, αντλώντας ώθηση από όλους τους παράγοντες, αλλά κυρίως της πρόθεσης για μείζονες αγορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το ΙΟΒΕ στο «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» που έδωσε στη δημοσιότητα, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική πορεία καθώς ενισχύονται τα οικονομικά μεγέθη ενώ υποχώρησε τον Σεπτέμβριο η ανεργία.

Ειδικότερα, ο δείκτης του οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις 113,4 μονάδες, έναντι 112,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 91,2 μονάδων πριν ένα χρόνο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέκαμψε επίσης, με τον δείκτη να ενισχύεται τον Νοέμβριο στις -40,2 μονάδες από -44,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα ενώ βρίσκεται υψηλότερα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα που ήταν στις -48,3 μονάδες.

Το ΑΕΠ το γ' τρίμηνο του 2021 σημείωσε ισχυρή άνοδο κατά 13,4% κατόπιν ανάκαμψης 16,6% στο προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά όπως αναφέρει το δελτίου του ΙΟΒΕ στο φετινό εννεάμηνο ο ρυθμός ανάκαμψης έχει φτάσει στο 8,9%, ενώ η αύξηση στο γ΄ τρίμηνο ήταν η ισχυρότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν στο 3,9%.

Συνεχίστηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,5% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Σημαντική άνοδος 16% (y-o-y) στην Ελλάδα. Ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας στην Ελλάδα ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 30,4% το γ' τρίμηνο του 2021 ενώ στην ΕΕ ήταν στο 12,9%. Σημειώθηκε επίσης άνοδος της δραστηριότητας για όλους τους τομείς το γ΄ τριμήνου του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν και η μεταποίηση ήταν στους τομείς με την ισχυρότερη άνοδο που έφτασε το 31,3%.

Ωστόσο το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας συνέχισε να αυξάνεται τον Οκτώβριο κατά 49,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφει και το φυσικό αέριο.

Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 48,6% στο γ' τρίμηνο του 2021, ενώ άνοδο 84,6% σημείωσαν και οι εξαγωγές υπηρεσίες, ενώ οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν εκ νέου κατά 9,2%. Τον Σεπτέμβριο υπήρξε σημαντική άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας κατά 21,2% σε ετήσια βάση και το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ που ήταν την περυσινή χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biomixania-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Εξασθένησαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο και το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξασθενεί τις επιχειρηματικές προσδοκίες. Ενισχύθηκε κατά 5% η απασχόληση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόβει ρυθμούς η βιομηχανική παραγωγή, υψηλό κόστος του φυσικού αερίου

Υποχώρησε σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή, ενώ πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη στην Ευρώπη ήταν η αύξηση σε 12μηνη βάση. Υψηλό τίμημα πληρώνει η βιομηχανία για το ράλι της τιμής του αερίου.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζήτημα βιωσιμότητας θέτει η βιομηχανία, ζητάει παρέμβαση για το ρεύμα

Για αδικαιολόγητες αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος κάνουν λόγω εκπρόσωποι συνδέσμων της βιομηχανίας ζητώντας άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για να αποφευχθούν νέα λουκέτα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΒΕ: Αυξημένο έως και 40% το κόστος της βιομηχανικής παραγωγής λόγω ενέργειας

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΒΕ εννέα στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 88%) έχουν δει αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%, ενώ εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.