ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:33:08
Ιωάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - ΕΒΕΑ

Μπρατάκος: Πρέπει να ανοίξουν τα εργαλεία χρηματοδότησης των ΜμΕ

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν μακριά από τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς αυτή τη στιγμή έχει αντικατασταθεί ο παραδοσιακός τραπεζίτης από συγκεκριμένους δείκτες, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η ανάγκη επιτάχυνσης της αναμόρφωσης και ψηφιοποίησης του συστήματος απονομής δικαιοσύνης αποτέλεσε το θέμα στο οποίο τοποθετήθηκε, σε πάνελ στο οποίο συμμετείχε, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος, στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου του ΣΕΠΕ για την ψηφιακή οικονομία "Digital Economy Forum 2021: "Digitalization, no longer a choice but a necessity".

Ερωτηθείς για την παρούσα κατάσταση αναφορικά με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ο κ. Μπρατάκος δήλωσε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν και τόσο ανταγωνιστική ψηφιακά. Στον δείκτη ψηφιακής σύγκλισης των τελευταίων ετών, ήταν στις τελευταίες συνήθως 3 θέσεις, μόνο μπροστά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Όμως η πανδημία και τα ψηφιακά άλματα που έχει φέρει η μεταρρυθμιστική λογική των τελευταίων δύο ετών, ανάγκασε και τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την ψηφιακή τους ικανότητα, κάνοντας σημαντικές επενδύσεις στο κομμάτι που έχει να κάνει με τον ψηφιακό τους εκσυγχρονισμό. Ακόμα και μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου έχουν κάνει βήματα με επενδύσεις για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. «Θα πρέπει να κατασκευαστούν σύγχρονα δίκτυα, τα οποία θα επιτρέψουν τη διευρυμένη χρήση της τεχνολογίας. Να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες υποδομές, ώστε να αξιοποιηθούν νέες δυνατότητες. Σε επίπεδο θεσμών, είναι αναγκαία η αναμόρφωση και η ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Σήμερα, κεφάλαια που αποτελούν το διακύβευμα μίας διένεξης, κινδυνεύουν να παραμείνουν αδρανοποιημένα έως και 5 χρόνια. Κάτι τέτοιο προκαλεί δισταγμούς, τόσο στον εγχώριο, όσο και στον ξένο επενδυτή. Πρέπει, λοιπόν, το σύστημα να ενισχυθεί με έμψυχο δυναμικό και άυλους πόρους και να θωρακιστεί θεσμικά».

Ο κ. Μπρατάκος τόνισε επίσης τη σημασία της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ως βασικό εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους. «Πρέπει να ανοίξουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και κυρίως το κομμάτι που έχει να κάνει με τον δανεισμό από τις τράπεζες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν μακριά από τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς αυτή τη στιγμή έχει αντικατασταθεί ο παραδοσιακός τραπεζίτης, που έκανε τον έλεγχο των βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων, έκανε έλεγχο του κλάδου και της αγοράς και έχει αντικατασταθεί από συγκεκριμένους δείκτες». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στήριξη επιχειρήσεων - Μπρατάκος: Ανάγκη για περισσότερο πλούτο

Ο Κ. Πιερρακάκης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα στήριξης των επιχειρήσεων, εντός των ορίων της οικονομίας, σε συνεδρίαση του ΕΒΕΑ. Ο Γ. Μπρατάκος ζήτησε σαφές σχέδιο για ενίσχυση παραγωγής και πλούτου.
Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοφία Εφραίμογλου: Η πολυμορφία στις ηγεσίες φέρνει καλύτερες αποφάσεις

Η Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου υπογράμμισε ότι η διαφορετικότητα στις ηγετικές ομάδες ενισχύει την αποτελεσματικότητα, τη διαχείριση ρίσκου και την ανταγωνιστικότητα, διευρύνοντας την οπτική και τις λύσεις σε κάθε επιχειρηματική απόφαση.
Γιάννης Μπρατάκος χαμογελά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Μπρατάκος: Νέο συμβόλαιο ανάπτυξης μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

Με την ομιλία του προέδρου ΕΒΕΑ, Γ. Μπρατάκου, εγκαινιάστηκε το περίπτερο του ΕΒΕΑ στη ΔΕΘ, με βασικό θέμα το «Νέο παραγωγικό συμβόλαιο» για τη χώρα μετά το Ταμείο Ανάκαμψης και τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών.
Σύνοδος Emerging Managers
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ στη 90ή ΔΕΘ: Στρατηγική ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας έως 2040

Το ΕΒΕΑ στη ΔΕΘ 2026 αναδεικνύει τις προτεραιότητες για την επιχειρηματικότητα, συζητώντας το νέο παραγωγικό μοντέλο και τη βιώσιμη στρατηγική μέχρι το 2040 με τη συμμετοχή εκπροσώπων κυβέρνησης, φορέων και αγοράς.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο η στήριξη ΜμΕ και μεσαίας τάξης σε συνάντηση Θεοδωρικάκου-Μπρατάκου

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος παρουσίασε στον Υπουργό Ανάπτυξης προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων, τονίζοντας την ανάγκη για σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, ενίσχυση ΜμΕ και βελτίωση πρόσβασης σε χρηματοδότηση.