ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αύξηση 26,2% για τις εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας στο 10μηνο

Η αξία ξεπέρασε τα 1,6 δισ. ευρώ, ενώ αύξηση 53% εμφάνισαν οι εξαγωγές βαμβακιού, λόγω και της ανόδου της τιμής του, και διαμορφώθηκαν στα 460 εκατ. ευρώ.

Σε πάνω από 1,6 δισ. ευρώ ανήλθαν στο 10μηνο φέτος οι εξαγωγές ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας της χώρας μας, «τρέχοντας» με θετικό ρυθμό 26,2% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής-Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).

Στο σύνολο του 2020 οι εξαγωγές του κλάδου ανήλθαν σε 1,27 δισ. ευρώ, σημειώνει ο ΣΕΠΕΕ, τονίζοντας ότι είναι διάχυτη η αισιοδοξία των εκπροσώπων του κλάδου ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας για τα φετινά μεγέθη συνολικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, στο δεκάμηνο φέτος ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε άνοδο 16,9% στην ένδυση και 9,3% στην κλωστοϋφαντουργία. Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 19,6% και ανήλθαν στα 780 εκατ. ευρώ και στην κλωστοϋφαντουργία, παρουσιάζοντας θετική μεταβολή 13,9%, διαμορφώθηκαν στα 370 εκατ. ευρώ.

Καθοριστικό ρόλο στη θετική πορεία του κλάδου ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας διαδραμάτισαν οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή του βαμβακιού. Αυτές κατέγραψαν άνοδο 53%, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του βαμβακιού και ανήλθαν σε 460 εκατ. ευρώ.

Αύξηση της τάξης του 10,7% παρουσίασαν στο δεκάμηνο φέτος και οι εισαγωγές ενδυμάτων και ειδών κλωστοϋφαντουργίας. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών κατά 20%, ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 7,8%.

Σημαντική άνοδο κατά 25,8% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων στην εγχώρια αγορά και σε αξία διαμορφώθηκαν σε 2 δισ. ευρώ, για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Ειδικότερα για τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, καταγράφηκε αύξηση των εξαγωγών κατά 23% στην αλυσίδα ένδυσης /κλωστοϋφαντουργίας, με τις λιανικές πωλήσεις να «τρέχουν» με ρυθμό 13,5%.

«Από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και μετά, παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη του κλάδου και σταδιακή επιστροφή σε επίπεδα που πλησιάζουν τα προ πανδημίας», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλό πλήγμα στην ελληνική οικονομία έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η Eurobank επισημαίνει τη μεγάλη αύξηση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο κατά 78%, την πτώση των δεικτών οικονομικού κλίματος, αλλά και τη συρρίκνωση παραγωγής στη μεταποίηση ύστερα από 6 τρίμηνα αύξησης.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2,5 δισ. ευρώ έφτασαν οι ελληνικές εξαγωγές στην Κύπρο το 2021

O γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece ανέφερε πως περισσότερες από 1.500 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο με τις προοπτικές διεύρυνσης να είναι μεγάλες.