ΓΔ: 1400.19 -0.84% Τζίρος: 47.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:26:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
rouxa, emporio
Πηγή : Shutterstock

Ο πληθωρισμός οδήγησε σε πτώση 15,1% των εξαγωγών ελληνικών ρούχων

Στο 1,43 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στο εννεάμηνο του 2023. Μειώθηκαν και οι εισαγωγές ένδυσης κατά 8,2%.

Σε αρνητικό έδαφος οδήγησε τα μεγέθη της ελληνικής ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας, στο εννεάμηνο του 2023, η μείωση της κατανάλωσης στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, εξαιτίας του πληθωρισμού. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), ο δείκτης παραγωγής σημείωσε μείωση 9,6% στην ένδυση και 2,8% στην κλωστοϋφαντουργία, ενώ οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση 15,1%.

Σε αξία, οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 1,43 δισ. ευρώ από 1,68 δισ. στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022. Η πτώση των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη στην ένδυση -κατά 22,7%- με αποτέλεσμα η αξία τους να υποχωρήσει στα 676 εκατ. ευρώ. Στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές επίσης μειώθηκαν, κατά 9,3%, και υποχώρησαν στα 403 εκατ. ευρώ. Μικρότερη μείωση, κατά 4%, σημείωσαν οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού, διαμορφούμενες σε 348 εκατ. ευρώ.

Στις εισαγωγές καταγράφηκε επίσης μείωση, κατά 8,2%, με αποτέλεσμα η αξία τους να διαμορφωθεί στα 1,9 δισ. ευρώ (η μείωση στα κλωστοϋφαντουργικά ανήλθε στο 6,6% και στα ενδύματα στο 8,1%). Στην εγχώρια αγορά πάντως, οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων κατέγραψαν άνοδο 11% στο εννεάμηνο και ανήλθαν σε αξία σε 2,05 δισ. ευρώ από 1,85 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Endysi, Rouxa, Lianiki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο 15 ετών ανήλθαν οι εξαγωγές των ελληνικών ρούχων

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών Ελευθέριος Κούρταλης, υπογράμμισε ότι η εκρηκτική άνοδος του ενεργειακού κόστους απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.
Endysi, Rouxa, Lianiki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τα 5 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές ένδυσης από την Μακεδονία

Σημαντική ήταν η στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον κλάδο ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας καθώς ενισχύθηκαν 36 επιχειρήσεις σε διεθνείς εκθέσεις του κλάδου, οδηγώντας στο να υπάρξουν νέες επικερδείς συμφωνίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά πτώσης οι εξαγωγές ενδυμάτων, ισχυρές πωλήσεις στο εσωτερικό

Κατά 16,6% αυξήθηκαν οι πωλήσεις του κλάδου ένδυσης στην Ελλάδα, αλλά υποχώρησαν κατά 10,2% το πρώτο εξάμηνο. Κάμψη της ζήτησης στην Ευρώπη και αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας πιέζουν τις εξαγωγές.