ΓΔ: 897.55 0.66% Τζίρος: 86.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η ολική επαναφορά του ελληνικού ενδύματος

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Μεγάλη αύξηση των εξαγωγών ύστερα από το μεγάλο πλήγμα της περιόδου 2012 - 2015. Οι επιχειρήσεις αφήνουν το φασόν και στρέφονται στη δημιουργία ελληνικών brands.

Δυναμική ανάκαμψη καταγράφεται την τελευταία τριετία στον παραδοσιακό κλάδο της παραγωγής ενδυμάτων και της κλωστοϋφαντουργίας, με τις εξαγωγές να αυξάνονται θεαματικά συμπαρασύροντας και την απασχόληση. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών κατά 35%, σε συνέχεια της διετίας 2017/18, όπου οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 25%.

Όπως σημειώνει ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος, κ. Θεόφιλος Ασλανίδης, ο παραδοσιακός κλάδος του ενδύματος βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, καθώς έχει δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία τριετία. «Μετά από το μεγάλο πλήγμα της περιόδου 2012-2015, οι επιχειρήσεις που επέζησαν αναδιοργανώθηκαν, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις εξαγωγές και στον οικονομικό εξορθολογισμό.

Ως αποτέλεσμα, ο κλάδος απομακρύνεται από την κατηγορία του φασόν, επενδύοντας στην δημιουργία αυτόνομων ελληνικών brands. Πλέον, οι εξαγωγές επώνυμων ενδυμάτων αποτελούν το 50% του συνόλου, αποδεικνύοντας στην πράξη την δυναμική της δημιουργικότητας στον χώρο της μόδας», επισημαίνει ο κ. Ασλανίδης.

Στα πλαίσια των θετικών αυτών αποτελεσμάτων, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες συνάντηση μεταξύ του προέδρου του ΣΕΠΕΕ, κ. Βασίλη Μασσέλου, και του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Παπαθανάση, παρουσία και του κ. Ασλανίδη, με αντικείμενο την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Πολιτείας ώστε οι καταγραφόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης να ενταθούν.

Ειδικότερα, κατατέθηκε στον υφυπουργό επικαιροποιημένο πρόγραμμα υποστήριξης των δημιουργικών βιομηχανιών, με έμφαση τις εξαγωγές, την καινοτομία και τον ανθρώπινο παράγοντα. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν τρόποι περιορισμού του παραεμπορίου και συμφωνήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα προώθησης ελληνικών ενδυμάτων στην αγορά του Καναδά η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον μετά την απελευθέρωση των δασμών με την Ε.Ε.

Ο Καναδάς αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για την εγχώρια βιομηχανία, δεδομένου ότι υπάχει μεγάλη ελληνική παρουσία και σημαντική ζήτηση. Αποτελεί δε την ιδανική εναλλακτική ώστε οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και να αντισταθμίσουν τις απώλειες που προέρχονται από την επιβολή δασμών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γνώστης της αγοράς και με μακρά θητεία στον Καναδά, ο κ. Παπαθανάσης είναι ο ιδανικός συνομιλητής στην παρούσα φάση για τις επιχειρήσεις του κλάδου που επιθυμούν να αποκομίσουν οφέλη από την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θα χρειαστεί 400.000 καταρτισμένους νέους η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης

Μεγάλες ανάγκες μέσα στην επόμενη δεκαετία για καταρτισμένο προσωπικό στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας. Αρχίζει πανευρωπαϊκή εκστρατεία με σύνθημα «Open Your Mind».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς σώθηκε η παρτίδα το α' τρίμηνο στο δίκτυο του ομίλου Φουρλή

Τα καταστήματα IKEA και Intersport έπιασαν το 90% των περυσινών πωλήσεων, ενώ η κερδοφορία του ομίλου θα είναι καλύτερη από την περσινή. Στην Ελλάδα, μέσα σε 13 ημέρες τον Ιανουάριο καλύφθηκε σχεδόν ολόκληρος ο τζίρος του α' τριμήνου 2020.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευκαιρία παραγωγικής αναγέννησης της ελληνικής βιομηχανίας ένδυσης

Μεγάλοι όμιλοι μεταφέρουν την παραγωγή από την Ασία στην Ευρώπη και οι ελληνικές μονάδες διατηρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα ποιοτικά ενδύματα, ενώ ενεργοποιείται το υποστηρικτικό πρόγραμμα Blueprint.