ΓΔ: 866.93 0.88% Τζίρος: 41.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:57:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostas Skrekas, Kivernisi
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Στήριξη στα νοικοκυριά από την ενεργειακή κρίση όσο χρειαστεί

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε σε συνέντευξή του ότι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει, παρά την πρόσφατη υποχώρηση, πότε θα υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Για όσο διάστημα χρειαστεί θα διατηρεί η στήριξη των νοικοκυριών για το υψηλό κόστος ενέργειας, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την τηλεόραση της ΕΡΤ. 

«Υπάρχει χρονοκαθυστέρηση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο  και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αν αυτή η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα κρατήσει ή θα αποκλιμακωθεί σε λίγες εβδομάδες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε τα νοικοκυριά», σημείωσε ο κ. Σκρέκας

Όπως επεσήμανε το επίδομα θέρμανσης έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έχει να κάνει με τα έσοδα του κράτους, ενώ προσέθεσε ότι από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση ξεκίνησε τις επιδοτήσεις ώστε να απορροφηθεί το μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης.

«Βλέπουμε αποκλιμάκωση, αλλά παραμένει 3-4 φορές επάνω η τιμή του φυσικού αερίου με 60 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ενώ ήταν 100 πριν από ένα μήνα και στο 20, δηλαδή στο 1/3, στην αρχή του έτους. Αυτό είναι το πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αν θα διατηρηθεί ή θα αποκλιμακωθεί»  τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

«Είμαστε μικρή χώρα στην κατανάλωση φυσικού αερίου και καυσίμων. Οπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός επεκτείνεται η στήριξη από τα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι για στήριξη  για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε.

Ερώτημα τηλεθεατή ήταν «γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα οι προνοητικοί να φουλάρουν όταν η τιμή είναι χαμηλή δηλαδή τον περασμένο Μάιο, ενώ η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης ανοίγει τον Οκτώβριο». «Το βοήθημα έχει να κάνει με το ύψος της τιμής που δεν είναι προβλέψιμη από τον περασμένο χρόνο για καμία κυβέρνηση. Όλοι ήταν απροετοίμαστοι στις αυξήσεις», απάντησε ο Κώστας Σκρέκας.

Για τον ειδικό φόρο καυσίμων, ο υπουργός ανέφερε ότι έχει να κάνει με τα έσοδα του κράτους, είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών ενώ τα μακροικονομικά μεγέθη, ο προϋπολογισμός, έχει προσφέρει στήριξη επί δύο χρόνια. «Καταλαβαίνετε ότι είναι περιορισμένα πλέον τα μέσα που έχουμε, αλλά κρατάμε τα σπίτια ζεστά επιδοτώντας και την ηλεκτρική ενέργεια ώστε η ελληνική οικογένεια να ανταπεξέλθει στη μεγαλύτερη ίσως ενεργειακή κρίση στον πλανήτη από το 1974 και μετά». Τέλος ο Κώστας Σκρέκας απάντησε σε σχετικό ερώτημα τηλεθεατή, ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί παράταση για την έκδοση πιστοποίησης συντήρησης για ανελκυστήρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο οι ανακοινώσεις Σκρέκα για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση αναμένεται να κυμανθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά του Ιανουαρίου, καθώς αντίστοιχα μικρή αποκλιμάκωση σημειώθηκε και στις χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Ζητά συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση κατά της ενεργειακής κρίσης

Με πρωτοβουλία της Γαλλίας, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας, υπέβαλαν κοινή πρόταση για μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης από ανατιμήσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας δήλωσε: «με την πρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, στηρίζουμε έμπρακτα τους Ευρωπαίους πολίτες και δημιουργούμε έναν ισχυρό μηχανισμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας».
Amuras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αν οι διεθνείς τιμές ενέργειας παραμείνουν ψηλά, θα παραταθούν τα μέτρα

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυράς, σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, υπογράμμισε πως θα υπάρξει σχεδόν ολοκληρωτική εξομάλυνση των διεθνών ανατιμήσεων, ενώ για τους ιδιώτες παρόχους θα υπάρχει απορρόφηση τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων.