ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ρεύμα: Επιδότηση 42 ευρώ σε όλους, «κόβεται» η δεύτερη κατοικία

Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η μέση επιδότηση φθάνει στα 54 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται στα 65 ευρώ και αφορά τον Ιανουάριο. Στα 395 εκατ. το συνολικό ύψος των μέτρων.

Διατηρεί τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος η κυβέρνηση, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι θα γίνονταν με εισοδηματικά κριτήρια, με το συνολικό ύψους της νέας στήριξης να φθάνει στα 395 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκας. 

«Στεκόμαστε πλάι σε κάθε οικογένεια και επιχείρηση με στόχο να μη μείνει κανένας απροστάτευτος», ανέφερε ο κ. Σκρέκας τονίζοντας ότι το Φεβρουάριο τα μέτρα θα επανεξεταστούν και η επιδότηση θα επανακαθοριστεί ανάλογα με τις τιμές που θα ισχύουν

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού ή παρόχου. Το μέτρο αφορά πάνω από 4 εκατ. παροχές. Η ενίσχυση θα είναι κλιμακωτή. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί το 80% της αύξησης με 160 ευρώ/MWh, ενώ από 151 έως 300 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί το 60% της αύξησης με 120 ευρώ/MWh. Έτσι η μέση μηνιαία ενίσχυση θα ανέλθει σε 42 ευρώ.

Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου (ΚΟΤ) η επιδότηση θα φτάσει τα 180/MWh και η μέση μηνιαία ενίσχυση θα ανέλθει σε 54 ευρώ. Η συνολική αξία των επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά για το μήνα Ιανουάριο θα ανέλθει σε 157 εκατ. ευρώ.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές, για πρώτη φορά τον Ιανουάριο θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα οι μη οικιακοί, αγροτικοί, επαγγελματικοί, εμπορικοί  και βιομηχανικοί καταναλωτές ανεξαρτήτως δικτύου (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση) με το 50% του αυξημένου κόστους για όλη τη μηνιαία κατανάλωση, ή αλλιώς με 65 ευρώ/MWh. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 133 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ισχύει η αναστολή της καταβολής των ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης. Για τον Φεβρουάριο εξετάζεται η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά κλάδο ανάλογα με τη βαρύτητα του κόστους ρεύματος.

Για το φυσικό αέριο θα επιδοτηθούν οι οικιακοί καταναλωτές με 20 ευρώ/ θερμική μεγαβατώρα. Το μέτρο αφορά σε 540 χιλιάδες καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους κατανάλωσης. Επιπλέον η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παράσχει έκπτωση 20 ευρώ/θερμική μεταβατώρα για όλη την κατανάλωση. Το συνολικό ύψος του μέτρου για τον Ιανουάριο φτάνει τα 54 εκατ. ευρώ. Για τους μη οικιακούς εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές για τον Ιανουάριο η επιδότηση θα ανέλθει στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Το σύνολο της ενίσχυσης ανέρχεται σε 51 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει τις παραπάνω προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει λάβει την έγκρισή της, με τον υπουργό να ευχαριστεί και την αντιπρόεδρό της κ. Μ. Βεστάγκερ για την «ταχύτατη ανταπόκριση».

Πάντως ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και συνεχίζουν να ασκούν πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία και πιέσεις στα νοικοκυριά. Για το Δεκέμβριο η χονδρική τιμή του ρεύματος έφτασε τα 235 ευρώ/MWh έναντι 229 ευρώ/MWh το Νοέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο βρίσκεται μέχρι στιγμής στα 176 ευρώ/MWh τιμή 3 φορές υψηλότερη από πέρυσι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

logariasmos_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνει η επιδότηση των λογαριασμων ρεύματος των νοικοκυριών

Η επιδότηση θα είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (που αντιστοιχεί στη μέση κατανάλωση των νοικοκυριών), ενώ αν χρειαστεί θα επεκταθεί και στο 2022.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής τα τιμολόγια ρεύματος ως τις 31 Δεκεμβρίου

Επίσης παρατείνεται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 ο μηχανισμός επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022 και ήδη έχει αποδώσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έως σήμερα.
energeia-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» στα 15 ευρώ/MWh η επιδότηση ρεύματος για Μάιο και Ιούνιο

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ύψος των επιδοτήσεων θα ισχύσει και τον Ιούνιο ώστε να μην υπάρξει κενό κάλυψης των πολιτών στην περίπτωση διπλής εκλογικής αναμέτρησης.