ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Έρχονται νέα κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη

Ευρύ πλαίσιο κινήτρων στο οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας θα καθιερώσει η κυβέρνηση, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ακολουθεί νέα πολιτική για την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) καθώς και για την προσέλκυση ξένων επενδυτών που θα ιδρύσουν κέντρα καινοτομίας στην Ελλάδα, όπως έπραξε πρόσφατα ο πολυεθνικός όμιλος Cisco, προωθεί η κυβέρνηση, όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Δήμας.

Ο κ. Δήμας απάντησε, κατά τη διάρκεια του χθεσινού Digital Economy Forum που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), σε παρατήρηση του διευθύνοντος συμβούλου της Deloitte, Δημήτρη Κουτσόπουλου για τα περιορισμένα κίνητρα που δίνει η χώρα μας στην ενίσχυση του R&D. 

Ο κ. Κουτσόπουλος υποστήριξε πως το φορολογικό όφελος για μια επιχείρηση είναι της τάξης του 8,7%, επί των δαπανών σε έρευνα και ανάπτυξη, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι στο 20%. Εκτός από το περιορισμένο όφελος σε σύγκριση με την Ε.Ε. στην Ελλάδα καταγράφονται και μεγάλες καθυστερήσεις μέχρι να πάρει η επιχείρηση τη φορολογική ελάφρυνση που προβλέπει ο νόμος.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης μίλησε για ευρύτερο πλαίσιο κινήτρων «που θα δώσουμε στο οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας». Όπως είπε, η αρχή γίνεται με τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα εγγραφούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε «να μπορέσουμε να υπολογίσουμε το εύρος του οικοσυστήματος και να δώσουμε τα κατάλληλα φορολογικά ή εργασιακά κίνητρα». 

Στην επένδυση της Deloitte στην Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία κέντρου υποστήριξης των διεθνών δραστηριοτήτων του συμβουλευτικού / ελεγκτικού ομίλου αναφέρθηκε ο κ. Κουτσόπουλος. Είπε πως στόχος είναι να απασχολεί 500 εργαζόμενους και να είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Βόρεια Ελλάδα. Την Θεσσαλονίκη προτίμησε και η Cisco, με τον κ. Νίκο Χρυσό που διευθύνει τα κέντρα καινοτομίας της Cisco σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ρωσία, να επισημαίνει τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της πόλης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Η Cisco λειτουργεί ήδη κέντρα καινοτομίας σε Βερολίνο, Λονδίνο, Παρίσι, Μάντσεστερ, Κωνσταντινούπολη και Ντουμπάϊ, ενώ στην Θεσσαλονίκη δημιουργεί αρχικά ένα μικρό μηχανισμό που μπορεί, όμως, να μεγαλώσει. «Εταιρείες όπως η Cisco είναι σημαντικό να τις δει η κυβέρνηση ως συνεργάτη και όχι ως πάροχο προϊόντων. Επειδή ούτε εμείς βλέπουμε τη χώρα μόνο σαν πελάτη, τη βλέπουμε σαν συνεργάτη. Τα κέντρα καινοτομίας δίνουν την ευκαιρία να συναντηθούμε έξω από μία συγκεκριμένη αγορά, από ένα συγκεκριμένο έργο και να συνεργαστούμε σε πολλά επίπεδα» τόνισε ο κ. Χρυσός.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης τόνισε πως για να καλυφθούν οι απαιτήσεις των επενδυτών για «one stop shop» που θα παρακολουθεί την προσπάθειά τους από την αρχή μέχρι το τέλος, «συγκεντρώνουμε στο υπουργείο όλους τους φορείς που έχουν σχέση με την εξωστρέφεια κάτω από μια στέγη, με στόχο να υπάρχει μια δυνατή, ενιαία, φωνή που υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια. Σήμερα υπάρχει ένα γραφείο που θα μείνει με τον επενδυτή μέχρι να τελειώσει η προσπάθειά του».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην καμπάνια «Repositioning Greece» η οποία, όπως είπε, έχει στόχο να ξεπεραστούν τα στερεότυπα σε σχέση με την Ελλάδα. Τέλος, είπε πως από την Βοστώνη ξεκινά πιλοτικά η θέση τη «επιστημονικού ακολούθου», διπλωματικού υπαλλήλου που θα έχει ως αντικείμενο τη σύνδεση των επιστημονικών κοινοτήτων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Θετική η 11η αξιολόγηση με εύσημα για μεταρρυθμίσεις, «κόκκινα» δάνεια

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να συνεισφέρουν στο ΑΕΠ από 2,1% έως και 3,3% μέχρι και το 2026, με βασικό «αγκάθι» για την οικονομία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
greece-economy-february-2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η πανδημία θα κρίνουν το ρυθμό ανάκαμψης

Σε ανάλυσή της η Alpha Bank σημειώνει ότι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου έως και τον Οκτώβριο αλλά και η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να οδηγήσει τον ρυθμό ανάκαμψης στο 6% για το σύνολο του 2021.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης η οικονομία, τι δείχνουν οι δείκτες Google

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δημιουργούν θετικές προσδοκίες για το ΑΕΠ, ενώ οι δείκτες κοινωνικής κινητικότητας της Google επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα μετά τους περιορισμούς.
Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανέκαμψε η οικονομία και κάλυψε ήδη το 82% των απωλειών της πανδημίας

Τρία διαδοχικά τρίμηνα ανόδου του ΑΕΠ επέτρεψαν να καλυφθούν σε μεγάλο μεγάλο βαθμό οι απώλειες από τη «βουτιά» του δεύτερου τριμήνου 2020. Χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης ο πληθωρισμός για 48 μήνες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αιμορραγία» εσόδων στη ναυτιλία, απώλειες 2,1 δισ. για την οικονομία

Μειωμένα κατά 1,3 δισ. ήταν το γ' τρίμηνο τα έσοδα από τον τομέα μεταφορών και κατά 2,1 δισ. την περίοδο Μαρτίου - Σεπτεμβρίου λόγω των πιέσεων που προκάλεσε η πανδημία, ασκώντας ισχυρή πίεση στο ΑΕΠ.