ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: sooc

Κ. Φραγκογιάννης: Αλματώδης η ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για την ανάπτυξη του υποθαλάσσιου, υψηλής ταχύτητας, καλωδίου μεταφοράς δεδομένων που θα εδραιώσει την Ελλάδα ως πύλη μεταφοράς δεδομένων.

Την αλματώδη ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης συνολικά και της Οικονομικής Διπλωματίας ειδικότερα, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στην παρέμβασή του στο διεθνές συνέδριο Global Innovation Summit, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Τόνισε, δε, ότι πολύ σύντομα, η Ελλάδα θα είναι μια από τις λίγες χώρες εκτός Βόρειας Αμερικής που θα φιλοξενεί και τις τρεις κορυφαίες, παγκοσμίως, εταιρίες υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, γεγονός που θα ωφελήσει και τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Το διεθνές συνέριο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Global Innovation Summit διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας (CompeteGr), με τη συμμετοχή επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορέων έρευνας και καινοτομίας από 34 χώρες, καθώς και με τη συμμετοχή πολλών αξιωματούχων της κυβέρνησης.

Συμμετέχοντας σε πάνελ στην ενότητα με θέμα: «Building competitiveness - from the Region to the Globe» ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί κύριος ψηφιακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Επ'αυτού εξήρε τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την ανάπτυξη του υποθαλάσσιου, υψηλής ταχύτητας, καλωδίου μεταφοράς δεδομένων - του East to Med Data Corridor - το οποίο θα εδραιώσει τη θέση της Ελλάδας ως πύλης μεταφοράς δεδομένων προς την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας, επισήμανε ότι στο φετινό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας περιλαμβάνονται 58 διμερείς πρωτοβουλίες με τις γειτονικές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και 119 δράσεις με χώρες εταίρους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Και τόνισε ότι μεγάλος αριθμός από τις πρωτοβουλίες αυτές σχετίζονται με την τεχνολογία και την καινοτομία. Περιέγραψε, επίσης τη συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών - μέσω του Εθνικού οργανισμού προώθησης εμπορίου και επενδύσεων, του Enterprise Greece - στο πρόγραμμα Gazelle της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Φραγκογιάννης εξέφρασε την πίστη και την εμπιστοσύνη του στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και δη στις νεότερες γενιές, και εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων της περιοχής για την ανάπτυξη κοινών καινοτόμων εγχειρημάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kainotomia, innovation
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ο ιδιωτικός τομέας στη χώρα μας παρέχει στήριξη στην καινοτομία

Στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας η αξία του ελληνικού συστήματος καινοτομίας έχει πολλαπλασιαστεί καταγράφοντας μια πορεία από το ένα δισ. ευρώ περίπου το 2017 σε πάνω από 8 δισ. ευρώ το 2022.
odisseas raptis
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στα Τρίκαλα το πρώτο Κέντρο Επιτήρησης Έξυπνης πόλης της χώρας μας

To Κέντρο Λειτουργίας Έξυπνης πόλης αποτελεί τον εγκέφαλο μιας σύγχρονης και ψηφιακής πόλης, ενσωματώνοντας και διασυνδέοντας πληροφορίες και διαδικασίες από διαφορετικά συστήματα.
semi-conductors-chips-technology
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα να μπει στην αγορά των ημιαγωγών

Το Ευρωπαϊκό Chips Act αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ευρώπη ώστε να προλάβει το τραίνο της καινοτομίας και να ηγηθεί στην παγκόσμια αγορά, και η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στο σχέδιο αυτό.
technology park crete
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H συμβολή του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης στην καινοτομία

Η δημιουργία του υπήρξε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και αποτελεί μια από τις δομές προώθησης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φραγκογιάννης: «Στο τραπέζι» απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Σαν Φρανσίσκο

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε, στην «πολύ μεγάλη ελληνική κοινότητα από περήφανους Έλληνες που διαπρέπουν τόσο επιστημονικά όσο και επιχειρηματικά και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις μικρές ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις».