ΓΔ: 951.65 0.74% Τζίρος: 38.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
syskeyes-energeiaki katanalosi
Φώτο: Shutterstock

Με γενναία επιδότηση το νέο πρόγραμμα για απόσυρση οικιακών συσκευών

Με τη συνταγή που εφαρμόστηκε στο «Εξοικονομώ» και οδήγησε σε ποσοστά επιδότησης έως 75% για τους οικονομικά ασθενέστερους θα υλοποιηθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 η αντικατάσταση παλιών οικιακών συσκευών.

Τη σκυτάλη από το «Εξοικονομώ» φαίνεται πως θα πάρει το νέο πρόγραμμα για εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά μέσω της αντικατάστασης παλιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.

Μετά την εξαγγελία, την περασμένη εβδομάδα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται, με στόχο όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό, ακολούθησε πλήθος ερωτημάτων αναφορικά με το πότε και πώς θα τρέξει το νέο πρόγραμμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας προσδιόρισε τοn χρόνο έναρξης του προγράμματος μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σημειώνοντας ακόμα ότι έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του φιλόδοξου αυτού προγράμματος. Ανοιχτό υπάρχει ακόμα και το σενάριο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το πρόγραμμα αυτό να ξεκινήσει και αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι αιτήσεις για το σε εξέλιξη «Εξοικονομώ», κάτι που θα έφερνε την έναρξη μέσα στην άνοιξη, ενώ θα γίνει σε συνεργασία με την αγορά.

Στους στόχους του ΥΠΕΝ είναι να συνεχιστεί με νέες περιόδους αιτήσεων και στη συνέχεια το πρόγραμμα, ενώ όποτε προκύπτουν κονδύλια θα αυξάνεται και η χρηματοδότησή του. Στόχος είναι όλα τα σπίτια «να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες, ώστε να μειώσουμε και κόστος ρεύματος και να βοηθήσουμε το περιβάλλον και να έχουν μια πολύ καλύτερη οικοσκευή», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές, ωστόσο στόχος είναι να υπάρξει ευρύ φάσμα δικαιούχων με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε νοικοκυριού και κίνητρα που θα συνδέονται με την απόσυρση των παλαιών συσκευών. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας, θα υπάρχει επιπλέον μοριοδότηση στα ευάλωτα νοικοκυριά. Τα σενάρια θέλουν η μοριοδότηση αυτή να κινείται πάνω στα εισοδηματικά κριτήρια που είδαμε και στο πλαίσιο του Εξοικονομώ, δηλαδή συνεκτιμώντας την οικονομική κατάσταση, το οικογενειακό εισόδημα και την προβλεπόμενη εξοικονόμηση ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι στο «Εξοικονομώ» τα ποσοστά επιδότησης φθάνουν το 75% για τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά και υποχωρούν στο 40% για τους «έχοντες», δηλαδή όσους δηλώνουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Τα ποσοστά των επιδοτήσεων στο «Εξοικονομώ»

exoikonomo_pososta_epidotisis

Ασάφεια υπάρχει αναφορικά με τις προτεραιότητες που θα καθοριστούν στη διαδικασία αντικατάστασης των συσκευών. Ψηλά στην ατζέντα της αλλαγής των συσκευών φαίνεται πως θα είναι τα κλιματιστικά, που μπορούν να καλύπτουν έως και το 25% του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο το καλοκαίρι για την ψύξη των κατοικιών, όσο και τους χειμερινούς μήνες για τη θέρμανση, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αναγκάζονται να καταφύγουν σε τέτοιες λύσεις εδώ και αρκετά χρόνια, μιας και είναι πολλές οι πολυκατοικίες που πάψει προ πολλού να λειτουργούν την κεντρική θέρμανση ή τη χρησιμοποιούν εξαιρετικά περιορισμένα. Στόχος είναι η αντικατάσταση και των λοιπών ενεργοβόρων συσκευών που δουλεύουν συχνά μέσα στα σπίτια και καταναλώνουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας, όπως τα ψυγεία, οι κουζίνες και τα πλυντήρια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεμογεννήτριες, τέλος σε έξι βουνά με απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος

Το ΥΠΕΝ παρουσίασε τη νέα πρωτοβουλία «Απάτητα Βουνά» που απαγορεύει τη διάνοιξη νέων δρόμων και τις παρεμβάσεις που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον σε έξι βουνά της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απρίλιο η απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Το σχέδιο για τις επιδοτήσεις

Οι ευάλωτοι θα λάβουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις, σύμφωνα με την φόρμουλα που εφαρμόστηκε και στο Εξοικονομώ. Στην πρώτη γραμμή για απόσυρση τα παλιά κλιματιστικά. Έως 600 ευρώ ανά συσκευή η επιδότηση στην Κύπρο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Καλά, αλλά όχι αρκετά τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος και ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων αποτιμούν στο Business Daily τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στέγης θα αρχίσει από τον Φεβρουάριο

Αναμένεται άμεσα η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, σταθερή η τιμή πώλησης του ρεύματος για συμβάσεις 20ετίας. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν μόνο φυσικά πρόσωπα. Πόσο μειώνει τον λογαριασμό ρεύματος το net metering.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο τοπίο στην επιδότηση ρεύματος: Θα καλύψει 70-80% των καταναλωτών

Τέλος στις επιδοτήσεις για όλους από τον Ιανουάριο με «εντολή» της Κομισιόν. Φόρμουλα για να επιδοτηθούν, εκτός από τους ευάλωτους, και τα περισσότερα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης αναζητεί η κυβέρνηση.