ΓΔ: 956.28 0.73% Τζίρος: 50.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνικό Χρηματιστήριο

Θα παραγράφονται εντός πενταετίας τα χρηματιστηριακά κακουργήματα

Σφοδρές αντιδράσεις της διοίκησης του ΧΑ και των εργαζομένων στην Επ. Κεφαλαιαγοράς προκαλεί διάταξη νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών που μειώνει από δέκα σε πέντε τα έτη τον χρόνο παραγραφής χρηματιστηριακών αδικημάτων.

Να μειώσει τον χρόνο παραγραφής των χρηματιστηριακών αδικημάτων στην πενταετία επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών με το σχέδιο νόμου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που έθεσε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή, το οποίο προκαλεί σφοδρή αντίδραση όχι μόνο του Συλλόγου Εργαζομένου της Επιτροπής, οι οποίοι επισημαίνουν τον κίνδυνο ατιμωρησίας για κακουργήματα, αλλά και της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που υπέβαλε εκτενείς παρατηρήσεις στη διαβούλευση και ζητεί αναδιατύπωση της διάταξης.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του σχεδίου νόμου που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, «οι παραβάσεις της νομοθεσίας, που ισχύει για την κεφαλαιαγορά και η σχετική αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβολή κυρώσεων υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή». Στην προτεινόμενη ρύθμιση δεν γίνεται διάκριση των χρηματιστηριακών αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος, τα οποία υπόκεινται, σύμφωνα με την ποινική νομοθεσία, σε δεκαετή παραγραφή».

Η προτεινόμενη ρύθμιση, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε ατιμωρησία, καθώς είναι γνωστό ότι η Επιτροπή αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης και κατά κανόνα οι έρευνές της για χρηματιστηριακά αδικήματα έχουν μακρά διάρκεια, κάτι που σημαίνει ότι η συντόμευση του χρόνου παραγραφής πιθανόν να αφήσει ατιμώρητους τελικά παραβάτες που μπορεί να βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες».

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, «η πρόβλεψη παραγραφής μετά την παρέλευση 5ετίας από την διάπραξη της παράβασης, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους, αφού η φύση των εποπτευόμενων αντικειμένων σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Ε.Κ. θα οδηγήσει στην ατιμωρησία και συνακόλουθη υποβάθμιση του εποπτικού έργου και της διεθνούς αξιολόγησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς».

Στην ίδια κατεύθυνση, όμως, κινείται και ο σχολιασμός των διατάξεων του νομοσχεδίου από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία επισημαίνει τον κίνδυνο σύντμησης της προθεσμίας παραγραφής κακουργημάτων και προτείνει αναμόρφωση της διατύπωσης του σχετικού άρθρου του σχεδίου νόμου, κατά τρόπον ώστε να αποσαφηνίζεται ότι η συντόμευση παραγραφής καλύπτει μόνο την αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβολή κυρώσεων και όχι τη συνολική ποινική αντιμετώπιση των χρηματιστηριακών αδικημάτων.

Ειδικότερα, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου αναφέρει τα ακόλουθα σχετικά με το άρθρο 8: «Στο διοικητικό δίκαιο η παραγραφή συνδέεται συνήθως με τη δυνατότητα/δικαίωμα της διοίκησης για επιβολή κυρώσεων και όχι με  αυτήν καθαυτή την παράβαση της νομοθεσίας (π.χ. φορολογικό δίκαιο).

Καθώς πολλές από τις παραβιάσεις της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς οδηγούν σε κυρώσεις τόσο διοικητικής όσο και ποινικής φύσης, μία τέτοια αναφορά μπορεί να οδηγήσει σε σύντμηση της παραγραφής των κακουργημάτων που είναι μεγαλύτερη της πενταετίας. Προτείνεται η αναδιατύπωση της πρώτης παραγράφου ως εξής:"Η αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης διατάξεων της νομοθεσίας που ισχύει για την κεφαλαιαγορά υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή"».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείδωσε» η επενδυτική βαθμίδα, νέο τοπίο για ομόλογα και μετοχές

Οριστική η επιστροφή στο investment grade μέσα στο 2022 μετά την αναβάθμιση προοπτικών από τον οίκο Fitch. Τα οφέλη από την ΕΚΤ και είσοδος ομολόγων και μετοχών σε «λίμνες» επενδυτικών κεφαλαίων πολλών τρισεκατομμυρίων.
Skylakakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης: Τι άλλαξε για τη συμμετοχή των τραπεζών

Καταργείται με απόφαση Σκυλακάκη η υποχρέωση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τουλάχιστον κατά 30% τα επενδυτικά σχέδια που θα υποστηριχθούν με τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε ένα μήνα οι προσκλήσεις στους επενδυτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεγονός τα πρώτα «κουρέματα» δανείων με... κομπιούτερ έως και 80%

Λειτούργησε ο εξωδικαστικός μηχανισμός για ρύθμιση χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο με αλγόριθμο και έγιναν οι πρώτες 24 ρυθμίσεις που είναι οριστικές. Οκτώ παραδείγματα διευθέτησης με τον αυτόματο μηχανισμό.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Οξύ κοινωνικό πρόβλημα ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός

«Η έλλειψη γνώσεων επί του πολυσύνθετου χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημίες σε πολίτες και οικονομίες των χωρών», επεσήμανε ο υπ. Οικονομικών σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται ευχάριστες εκπλήξεις με το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Νέα ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη του 2021 θα ανοίξει χώρο για ελαφρύνσεις και παροχές. Προτεραιότητα στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων, συνταξιούχων.