ΓΔ: 832.21 -0.31% Τζίρος: 13.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:09:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Απολύονται οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ για να προχωρήσει ο διαγωνισμός

Η απόλυση του συνόλου των εργαζομένων ανακοινώθηκε χθες στα σωματεία σε συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας.

Πριν το τέλος του μήνα και πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές για τους διαγωνισμούς της ΛΑΡΚΟ θα απολυθούν οι εργαζόμενοι, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των δύο διαγωνισμών.

Σε συνάντηση χθες των σωματείων με τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απόλυση του συνόλου των εργαζομένων στην εταιρεία, τόσο στα μεταλλεία όσο και στο εργοστάσιο καθώς η χώρα δεσμεύεται από καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το κλείσιμο της εταιρείας. Με τις εξελίξεις αυτές, οι δεσμευτικές προσφορές θα μπορούν να έχουν υποβληθεί έως τα τέλη του Μαρτίου και για τους δυο διαγωνισμούς.

Ο Ειδικός Διαχειριστής θα πρέπει να ολοκληρώσει την απόλυση των περισσότερων από 1.000 εργαζομένων που έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου και στη συνέχεια να επαναπροσλάβει με καθεστώς ορισμένου χρόνου κάποιους από αυτούς ώστε να παραμείνει σε περιορισμένη λειτουργία η εταιρεία.

Σε ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων αναφέρεται ότι περί τις 300 οικογένειες θα πρέπει να αποχωρήσουν και από τους οικισμούς που διαμένουν. Η ανακοίνωση αναφέρεται στον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων του Ειδικού Διαχειριστή:

  1. Όλοι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν ταυτόχρονα και λάβουν αποζημίωση με τρόπο υπολογισμού το νόμο 4093/2012.
  2. Οι εργαζόμενοι 55 χρόνων και πάνω θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν τα 62 και συνταξιοδοτηθούν, χωρίς να διευκρινίζει το τόπο της εργασίας και το ύψος του μισθού.
  3. Ένα μέρος εργαζομένων που θα καθορίσει ο διαχειριστής το οποίο θα είναι αναγκαίο για να προχωρήσει η διαδικασία εν λειτουργία, θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις από τον διαχειριστή. Ωστόσο το σωματείο επισημαίνει ότι δεν έχουν προσδιοριστεί οι όροι της σύμβασης.
  4. Όταν αναλάβει ο επενδυτής θα προσλάβει όσους χρειάζεται και οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας, “γέφυρα”, δηλαδή προγράμματα ανεργίας.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε συνάντηση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ χθες με τους υπουργούς, Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Έντονες αντιδράσεις από εργαζόμενους, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Για κήρυξη πολέμου και σχέδιο - κρεμάλα που οδηγεί τους εργαζόμενους σε “ανεργία, εξαθλίωση, ξεσπιτωμαέκανε λόγο το σωματείο των εργαζομένων σε ανακοίνωσή του σημειώνοντας πως “πρόκειται για ικανοποίηση του παγίου αιτήματος των επενδυτών να απαλλαχθούν από τα ”βαρίδια” εργαζόμενους. Ταυτόχρονα ενημέρωσε πως αίτημα των επενδυτών είναι να αποχωρήσουμε από τους οικισμούς που διαμένουμε και πως παλεύει να τους πείσει να μπορούν να κατοικήσουν όσοι και αν και εφόσον απορροφηθούν με τον επενδυτή”.

Δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ “στο δίκαιο αγώνα για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων με καταβολή των οφειλομένων” θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και σημειώνει η ότι η κυβέρνηση «προκειμένου να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των επίδοξων αγοραστών της επιχείρησης, πετάει κυριολεκτικά στο δρόμο τους εργαζόμενους που έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια τη λειτουργία της εταιρείας σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες».

"Με την πρόταση αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπερνάει ακόμα και το χειρότερο εαυτό της σε κοινωνική αναλγησία" τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι κανένας σχεδιασμός για το μέλλον της εταιρείας δεν μπορεί να εννοηθεί, αν δεν συμπεριλαμβάνει τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή".

Η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει για το έγκλημα που πάει να διαπράξει και οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ να εισπράξουν την ενεργητική αλληλεγγύη όλων των άλλων εργαζομένων ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. “Η κήρυξη αυτού του πολέμου από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συμπαιγνία με τους επενδυτές τους περιβόητους, που θέλει να ξεπουλήσει τη ΛΑΡΚΟ για να την πάρουν «μπιτ παρά», δεν αφήνει περιθώρια άλλα από το να σημάνει συναγερμός σε όλη την εργατική τάξη της χώρας και όχι μόνο στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, με βασικό στόχο το έγκλημα αυτό να μην περάσει. Η κυβέρνηση της ΝΔ να πληρώσει ακριβά για το έγκλημα που πάει να διαπράξει!” τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και έκανε λόγο για προγράμματα ψίχουλα πείνας των 500 ευρώ που προβλέπονται για τους άνω των 55.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Οι υποψήφιοι για λιμάνια, αποθήκη αερίου και ΛΑΡΚΟ

Ποια επενδυτικά σχήματα περνάνε στην επόμενη φάση στους τέσσερις μεγάλους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, τη ΛΑΡΚΟ και την εγκατάσταση υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα.
marina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές για τον τουριστικό λιμένα Κέρκυρας

Στην αξιοποίηση της μαρίνας μεγάλων σκαφών αναψυχής (mega yachts) στην Κέρκυρα προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ στοχεύοντας στην ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων με σημαντικό τοπικό αποτύπωμα και την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης.
Xristos Staikouras, Yp. Oikonomikon, Vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Θέλουμε τη ΛΑΡΚΟ όρθια, προστατεύονται οι εργαζόμενοι

«Εργαζόμαστε για το σύνολο των εργαζομένων και επιδιώκουμε το καλύτερο, με πράξεις και όχι με λόγια», είπε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στα πυρά που δέχεται, για την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή για την εταιρεία.
marina kalamarias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Ακύρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας Αρετσούς

Μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση της μαρίνας Αρετσούς στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης.