ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

TΑΙΠΕΔ: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑD Holdings παίρνουν το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ

Αναμένεται η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή και για το διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή για τα μεταλλευτικά δικαιώματα. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε και επίσημα τη ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, την ανακήρυξη της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑD Holdings ως προτιμητέου επενδυτή για την εκμίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου «Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων» αποφάσισε το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Ειδικότερα, για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποφασίστηκε η ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του  μετοχικού κεφαλαίου του Ο.Λ.Α. Α.Ε.. Το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής  Πολιτικής, θα αναλάβει άμεσα όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω  ανάπτυξη του λιμανιού.  Μεταξύ των επενδύσεων που θα γίνουν είναι εργασίες για την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης του λιμανιού για να εξυπηρετεί περισσότερα πλοία, εκσυγχρονισμός των μηχανημάτων (γερανοί κ.α.) και  πρόσληψη προσωπικού. Θα εκπονηθεί  master plan όπως και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Για το διαγωνισμό της ΛΑΡΚΟ που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα για την εκμίσθωση του δημοσίου μεταλλείου Λάρυμνας και του  δημοσίου μεταλλείου Λουτσίου  ανεδείχθη προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG. Αναμένεται να γίνει κάτι αντίστοιχο και με το διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή για την πώληση μεταλλευτικών δικαιωμάτων. Εκει έχουν υποβάλει προσφορές η κοινοπραξία  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings και η ιρλανδική CMI. Ο Ειδικός Διαχειριστής δεν έχει αποφανθεί για τον προτιμητέο επενδυτή, αλλά αναμένεται να το πράξει εντός των ημερών. Αν επιλεγεί η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –AD Holding από τον Ειδικό Διαχειριστή, τότε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων περιέρχεται στην κοινοπραξία, ενώ αν επιλεγεί η CMI, τότε οι δύο ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν μια συνολική  προσφορά για όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ όπου και θα κερδίσει ο πλειοδότης (διαδικασία shoot out).

Σχετικά με τη Λουτρόπολη  Καμένων Βούρλων αποσφραγίστηκε η  οικονομική προσφορά που υπέβαλε στις 31 Οκτωβρίου το επενδυτικό  σχήμα που αποτελείται από την ένωση εταιρειών ΓΑΛΗΝΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και STARITEM INVESTMENTS PLC, για την αξιοποίηση με  μακροχρόνια εκμίσθωση διάρκειας 40 ετών του ακινήτου.

Αποσφραγίστηκε, επίσης, η αποτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή για την μισθωτική αξία του ακινήτου. Τα παραπάνω εξετάζονται από το ΤΑΙΠΕΔ και αναμένονται αποφάσεις σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Το ακίνητο, συνολικής έκτασης 474.524 τμ, περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου  «Γαλήνη» και το υδροθεραπευτήριο «Ιπποκράτης», τα οποία είναι εν λειτουργία, τα  χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα μνημεία, ξενοδοχεία «Ράδιον» και «Θρόνιον» και το επίσης  χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός», που είναι   εγκαταλελειμμένα. Εντός της έκτασης βρίσκεται η ιαματική πηγή «Γεωργαλά» που έχει αναγνωριστεί από τον Απρίλιο του 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο «θησαυρός» στα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ: Νικέλιο και κοβάλτιο για μπαταρίες

Μια επένδυση στην υδρομεταλλουργία, της τάξης των 200 εκατ. δολ., μπορεί να βάλει τη ΛΑΡΚΟ στο παγκόσμιο παιχνίδι του καθαρού νικελίου και κοβαλτίου για μπαταρίες αυτοκινήτων και να φέρει μεγάλα κέρδη στο μέλλον από τα ελληνικά κοιτάσματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διασώζεται η ΛΑΡΚΟ: Δύο διεκδικητές θα δώσουν αγώνα μέχρι τέλους

Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -AD Holding και οι Ιρλανδοί της CMI μέσα από τη διαδικασία των βελτιωτικών προσφορών θα «χτυπηθούν» για να αποκτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ. Απομακρύνεται το ενδεχόμενο άγονου διαγωνισμού και «ξαφνικού θανάτου».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ώρα της αλήθειας για τη ΛΑΡΚΟ: Επενδυτής ή... ξαφνικός θάνατος

Ανοίγουν σήμερα οι προσφορές των δύο ενδιαφερόμενων. ΤΑΙΠΕΔ και ειδικός εκκαθαριστής ξορκίζουν το ενδεχόμενο να κηρυχθούν άγονοι οι διαγωνισμοί και να οδηγηθεί σε πτώχευση μια βαριά βιομηχανία που αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΛΑΡΚΟ: Πωλήθηκαν τα τελευταία αποθέματα, «ανάσα» ρευστότητας 7 εκατ.

Συμφωνία για την πώληση της τελευταίας παραγωγής σιδηρονικελίου που βγήκε από το εργοστάσιο τον περασμένο Ιούλιο. Με τα έσοδα αυτά θα κρατηθεί στη «ζωή» μέχρι να βρεθεί επενδυτής. Στις 15 Οκτωβρίου ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με... «ξαφνικό θάνατο» η διαδικασία των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ

Προσφορές στο τέλος της εβδομάδας στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς για το εργοστάσιο και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Πώς θα διασφαλίζεται από τη διαδικασία ότι δεν θα υπάρξει... ισοπαλία.