ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Διασώζεται η ΛΑΡΚΟ: Δύο διεκδικητές θα δώσουν αγώνα μέχρι τέλους

Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -AD Holding και οι Ιρλανδοί της CMI μέσα από τη διαδικασία των βελτιωτικών προσφορών θα «χτυπηθούν» για να αποκτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ. Απομακρύνεται το ενδεχόμενο άγονου διαγωνισμού και «ξαφνικού θανάτου».

Το «παρών» έδωσαν δύο διεκδικητές στους παράλληλους διαγωνισμούς για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ και, έτσι, αποφεύγεται ο «ξαφνικός θάνατος» της κρατικής βιομηχανίας σιδηρονικελίου. Η τυπική ανακήρυξη των προτιμητέων επενδυτών στους δύο διαγωνισμούς για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ από ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικό Διαχειριστή  θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας του shoot out ώστε οι δύο ενδιαφερόμενοι να βελτιώσουν τις προσφορές τους και να «πετάξουν» έξω από τη διεκδίκηση της εταιρείας τον ανταγωνιστή τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holding προσέφερε αθροιστικά για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ (μίσθωση εργοστασίου) και το διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή (πώληση μεταλλευτικών δικαιωμάτων) το ποσό των 5 εκατ. ευρώ. Η ιρλανδική εταρεία Commodity & Mining Insight (CMI) είχε υποβάλει προσφορά μόνο για τα μεταλλευτικά δικαιώματα, η οποία κινείται γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ και είναι καλύτερη από την προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –AD Holding.

Το TAIΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής θα ενημερώσουν τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος οι οποίοι θα εγκρίνουν τους προτιμητέους επενδυτές και τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία των βελτιωτικών προσφορών από τους δύο διεκδικητές, ώστε να ανακηρυχθεί ένας πλειοδότης για τη ΛΑΡΚΟ που θα αναλάβει το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων.

Αυτό βεβαίως προϋποθέτει την υποβολή οικονομικής προσφοράς των Ιρλανδών και στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το μίσθωμα του εργοστασίου, κάτι που θα πράξει η εταιρεία όπως έχει διαρρεύσει. Ουσιαστικά από την άλλη εβδομάδα ξεκινάει για τους δύο διεκδικητές της βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου ένα παιχνίδι τακτικής μέσω των βελτιωτικών προσφορών.

Βοηθάει και τους δύο το γεγονός ότι έχουν ένα σημείο αναφοράς για τον αντίπαλό τους. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –AD Holding γνωρίζει ότι οι Ιρλανδοί δίνουν 1,5 εκατ. για τα μεταλλευτικά δικαιώματα και οι Ιρλανδοί είδαν ότι αθροιστικά για το μίσθωμα του εργοστασίου και τα μεταλλευτικά δικαιώματα η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holding προσφέρει 5 εκατ. ευρώ.

Θετικό είναι και το γεγονός ότι, εφόσον οι Ιρλανδοί υποβάλουν προσφορά και για το μίσθωμα του εργοστασίου, όλα δείχνουν ότι η διαδικασία πώλησης της ΛΑΡΚΟ δεν θα ναυαγήσει όπως στο παρελθόν και σύντομα θα περάσει σε ιδιώτες με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού να σταματήσουν να πληρώνουν τα ελλείμματα της ΛΑΡΚΟ που σε ετήσια βάση προσεγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός εξελίσσεται σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον δεν βοηθά. Λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι πελάτες της ΛΑΡΚΟ, που είναι οι βιομηχανίες ανοξείδωτου χάλυβα, έχουν μειώσει την παραγωγή, ή έχουν βάλει προσωρινό λουκέτο. Εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης και των χαμηλών τιμών του σιδηρονικελίου που παράγει η ΛΑΡΚΟ, η εταιρεία παραμένει κλειστή από το τέλος Ιουλίου γιατί τα λειτουργικά της έξοδα ήταν μεγαλύτερα από τα έσοδά της. Σοβαρό ζήτημα για την επαναλειτουργία θα αποτελέσει και η τιμή του ρεύματος, που είναι αυτή την περίοδο εξαιρετικά υψηλή.

Οι 940 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί από τον ειδικό εκκαθαριστή, έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους και έχουν επαναπροσληφθεί από τον εκκαθαριστή με τρίμηνες συμβάσεις μέχρι να αναδειχθεί νέος ιδιοκτήτης για την εταιρεία, ο οποίος και θα επιλέξει με πόσους εργαζόμενους θα λειτουργήσει τη ΛΑΡΚΟ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο «θησαυρός» στα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ: Νικέλιο και κοβάλτιο για μπαταρίες

Μια επένδυση στην υδρομεταλλουργία, της τάξης των 200 εκατ. δολ., μπορεί να βάλει τη ΛΑΡΚΟ στο παγκόσμιο παιχνίδι του καθαρού νικελίου και κοβαλτίου για μπαταρίες αυτοκινήτων και να φέρει μεγάλα κέρδη στο μέλλον από τα ελληνικά κοιτάσματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ώρα της αλήθειας για τη ΛΑΡΚΟ: Επενδυτής ή... ξαφνικός θάνατος

Ανοίγουν σήμερα οι προσφορές των δύο ενδιαφερόμενων. ΤΑΙΠΕΔ και ειδικός εκκαθαριστής ξορκίζουν το ενδεχόμενο να κηρυχθούν άγονοι οι διαγωνισμοί και να οδηγηθεί σε πτώχευση μια βαριά βιομηχανία που αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΛΑΡΚΟ: Πωλήθηκαν τα τελευταία αποθέματα, «ανάσα» ρευστότητας 7 εκατ.

Συμφωνία για την πώληση της τελευταίας παραγωγής σιδηρονικελίου που βγήκε από το εργοστάσιο τον περασμένο Ιούλιο. Με τα έσοδα αυτά θα κρατηθεί στη «ζωή» μέχρι να βρεθεί επενδυτής. Στις 15 Οκτωβρίου ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με... «ξαφνικό θάνατο» η διαδικασία των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ

Προσφορές στο τέλος της εβδομάδας στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς για το εργοστάσιο και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Πώς θα διασφαλίζεται από τη διαδικασία ότι δεν θα υπάρξει... ισοπαλία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το δράμα της ΛΑΡΚΟ: Σβήνουν τα φουγάρα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι

Σταματά η παραγωγή στο τέλος Ιουλίου για να περιοριστούν τα κόστη λειτουργίας και να πληρωθούν οι μισθοί. Ο ειδικός διαχειριστής έχει λάβει από το κράτος μόλις 7 εκατ. ευρώ για όλες τις ανάγκες ως τα τέλη του 2022. Πώς προχωρά ο διαγωνισμός.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ώρα της αλήθειας για την Αττική Οδό: Προσδοκίες για τίμημα - ρεκόρ

Ανοίγουν σήμερα οι προσφορές των έξι διεκδικητών. Ενδεχομένως και σήμερα να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος της νέας 25ετούς σύμβασης παραχώρησης. Το τίμημα ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ.