ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

ΛΑΡΚΟ: Πωλήθηκαν τα τελευταία αποθέματα, «ανάσα» ρευστότητας 7 εκατ.

Συμφωνία για την πώληση της τελευταίας παραγωγής σιδηρονικελίου που βγήκε από το εργοστάσιο τον περασμένο Ιούλιο. Με τα έσοδα αυτά θα κρατηθεί στη «ζωή» μέχρι να βρεθεί επενδυτής. Στις 15 Οκτωβρίου ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές.

Περίπου 7,3 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία της ΛΑΡΚΟ, μετά τη συμφωνία πώλησης της τελευταίας της παραγωγής που βγήκε από το εργοστάσιο τον περασμένο Ιούλιο. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία από τον Αύγουστο έχει σταματήσει τη λειτουργία της.

Πρόκειται για 250 τόνους σιδηρονικέλιο και 350 τόνους σκραπ σιδηρονικελίου. Ο αγοραστής είναι trader και η συμφωνία έγινε με όρους spot αγοράς με απευθείας συνεννόηση μαζί του. Η τιμή πώλησης του σιδηρονικελίου θα κυμανθεί κοντά στα 15.000 ευρώ ο τόνος και του σκραπ στα 10.000 ευρώ ο τόνος. Οι τιμές είναι «χτυπημένες», καθώς η ζήτηση για ανοξείδωτο χάλυβα που παράγεται από το σιδηρονικέλιο έχει περιοριστεί σημαντικά. Και αυτό γιατί οι χαλυβουργίες στην Ευρώπη λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους έχουν μειώσει δραστικά την παραγωγή τους και πωλούν μόνο τα αποθέματά τους. Και ο trader που θα αγοράσει την τελευταία παραγωγή της ΛΑΡΚΟ προφανώς θα την αποθεματοποιήσει, βγάζοντάς την στην αγορά όταν αυξηθούν οι τιμές του προϊόντος.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κεφαλαιακή ένεση των 7,3 εκατ. ευρώ μαζί με τα 7 εκατ. ευρώ που έχει λάβει ο εκκαθαριστής της εταιρείας από το υπουργείο Οικονομικών επαρκούν για τους μισθούς των εργαζομένων και για τις εργασίες συντήρησης που γίνονται μέχρι να αναδειχθεί πλειοδότης για το εργοστάσιο και τα ορυχεία.

Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών από τα δύο σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ήταν προγραμματισμένο για τις 3 Οκτωβρίου αλλά δόθηκε και άλλη παράταση έως τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των νομιμοποιητικών εγγράφων. Επίσης, από το ΤΑΙΠΕΔ ζητούν εγγυήσεις για την παραγωγή και για τις συμβάσεις μίσθωσης.

Υπενθυμίζεται πως για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας -διαγωνισμό που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ- έχει υποβάλει προσφορά μόνο η κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με την AD Holding. Για τον διαγωνισμό του εκκαθαριστή για την πώληση μεταλλευτικών δικαιωμάτων για 25 χρόνια, προσφορές υπέβαλαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ΑD Holding αλλά και η ιρλανδική Commodity & Mining Insight (CMI).

Ο διαγωνισμός, όπως έχει γράψει το BD, δεν προβλέπει ισοπαλία. Δηλαδή και οι δύο ενδιαφερόμενοι να πάρουν από μία δραστηριότητα. Στόχος είναι ένας επενδυτής να μισθώσει το εργοστάσιο και να αγοράσει τα μεταλλεία. Αυτό θα επιτευχθεί με τη μέθοδο του shoot-out, όπου μέσα από αλλεπάλληλες βελτιωτικές προσφορές θα ανακηρυχθεί ένας πλειοδότης. Αυτό προϋποθέτει η ιρλανδική εταιρεία να υποβάλει προσφορά και για τη μίσθωση του εργοστασίου.

Οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι στην εταιρεία απολύθηκαν από τον εκκαθαριστή λαμβάνοντας τις αποζημιώσεις τους και επαναπροσλήφθηκαν με δίμηνες συμβάσεις. Ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας –αν υπάρξει πλειοδότης- θα επιλέξει πόσους εργαζόμενους θα απασχολήσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ώρα της αλήθειας για τη ΛΑΡΚΟ: Επενδυτής ή... ξαφνικός θάνατος

Ανοίγουν σήμερα οι προσφορές των δύο ενδιαφερόμενων. ΤΑΙΠΕΔ και ειδικός εκκαθαριστής ξορκίζουν το ενδεχόμενο να κηρυχθούν άγονοι οι διαγωνισμοί και να οδηγηθεί σε πτώχευση μια βαριά βιομηχανία που αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο «θησαυρός» στα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ: Νικέλιο και κοβάλτιο για μπαταρίες

Μια επένδυση στην υδρομεταλλουργία, της τάξης των 200 εκατ. δολ., μπορεί να βάλει τη ΛΑΡΚΟ στο παγκόσμιο παιχνίδι του καθαρού νικελίου και κοβαλτίου για μπαταρίες αυτοκινήτων και να φέρει μεγάλα κέρδη στο μέλλον από τα ελληνικά κοιτάσματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διασώζεται η ΛΑΡΚΟ: Δύο διεκδικητές θα δώσουν αγώνα μέχρι τέλους

Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -AD Holding και οι Ιρλανδοί της CMI μέσα από τη διαδικασία των βελτιωτικών προσφορών θα «χτυπηθούν» για να αποκτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ. Απομακρύνεται το ενδεχόμενο άγονου διαγωνισμού και «ξαφνικού θανάτου».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με... «ξαφνικό θάνατο» η διαδικασία των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ

Προσφορές στο τέλος της εβδομάδας στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς για το εργοστάσιο και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Πώς θα διασφαλίζεται από τη διαδικασία ότι δεν θα υπάρξει... ισοπαλία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το δράμα της ΛΑΡΚΟ: Σβήνουν τα φουγάρα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι

Σταματά η παραγωγή στο τέλος Ιουλίου για να περιοριστούν τα κόστη λειτουργίας και να πληρωθούν οι μισθοί. Ο ειδικός διαχειριστής έχει λάβει από το κράτος μόλις 7 εκατ. ευρώ για όλες τις ανάγκες ως τα τέλη του 2022. Πώς προχωρά ο διαγωνισμός.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ώρα της αλήθειας για την Αττική Οδό: Προσδοκίες για τίμημα - ρεκόρ

Ανοίγουν σήμερα οι προσφορές των έξι διεκδικητών. Ενδεχομένως και σήμερα να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος της νέας 25ετούς σύμβασης παραχώρησης. Το τίμημα ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ.