ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Με... «ξαφνικό θάνατο» η διαδικασία των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ

Προσφορές στο τέλος της εβδομάδας στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς για το εργοστάσιο και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Πώς θα διασφαλίζεται από τη διαδικασία ότι δεν θα υπάρξει... ισοπαλία.

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές των διεκδικητών για το εργοστάσιο και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Προς το παρόν εξετάζονται τα νομιμοποιητικά έγγραφα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι είναι κοινοπραξίες με πολλές εταιρείες από πίσω τους.

Για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας -διαγωνισμό που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ- έχει υποβάλει προσφορά μόνο η κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με την AD Holding. Για τον διαγωνισμό του εκκαθαριστή για την πώληση μεταλλευτικών δικαιωμάτων για 25 χρόνια, προσφορές υπέβαλαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ΑD Holding αλλά και η ιρλανδική Commodity & Mining Insight (CMI).

Και το ερώτημα που γεννάται είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που το μίσθωμα που θα προτείνει η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –AD Holding για το εργοστάσιο κριθεί συμφέρον από το ΤΑΙΠΕΔ και κερδίσει το σχετικό διαγωνισμό, αλλά από την άλλη πλευρά η CMI δώσει καλύτερο τίμημα στον εκκαθαριστή και κερδίσει το μεταλλεία. Θα μπορέσει αυτό το σχήμα να λειτουργήσει;

Τι προβλέπει η διαδικασία του shootout

Ο διαγωνισμός τα έχει προβλέψει όλα, για αυτό και θα ακολουθηθεί η διαδικασία του shootout. Δηλαδή θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να μην υπάρξει…ισοπαλία. Κάτι σαν τον «ξαφνικό θάνατο» στο ποδόσφαιρο.

Για παράδειγμα, στο διαγωνισμό του εκκαθαριστή θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι έτσι και αλλιώς να βελτιώσουν τις αρχικές προσφορές τους. Στόχος είναι ένας ενδιαφερόμενος να κερδίσει και τους δύο διαγωνισμούς. Δύο είναι τα σενάρια ώστε να επιτευχθεί αυτό: Στο πρώτο, η  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ΑD Holding έχουν καλύτερη προσφορά από τη CMI στο διαγωνισμό του εκκαθαριστή και τα βρίσκουν με το ΤΑΙΠΕΔ στο μίσθωμα του εργοστασίου. Στο δεύτερο η CMI δίνει καλύτερο τίμημα στον εκκαθαριστή για τα μεταλλεία και ταυτόχρονα υποβάλει προσφορά και για το εργοστάσιο. Η διαδικασία του διαγωνισμού της δίνει αυτό το δικαίωμα, ασχέτως αν δεν το άσκησε σε πρώτη φάση.Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, στην πορεία να παραιτηθεί η CMI από το διαγωνισμό του εκκαθαριστή, αλλά αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να μην υπάρξει ισοπαλία και ένας επενδυτής να αναλάβει το εργοστάσιο και τα μεταλλεία. Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού προβλέπει -εφόσον τα τιμήματα κριθούν ικανοποιητικά- έως στο τέλος του χρόνου ο πλειοδότης να πάρει τα... κλειδιά της ΛΑΡΚΟ.

Μέχρι το τέλος του έτους φτάνουν τα λεφτά του εκκαθαριστή

Το εργοστάσιο έχει κλείσει για λόγους εξοικονόμησης κόστους και αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται συντηρήσεις και καθαρισμοί που είχαν πολύ καιρό να γίνουν. Όπως είχε αποκαλύψει το BD, μέχρι το τέλος του έτους ο εκκαθαριστής έχει εξασφαλίσει από τον προϋπολογισμό μόλις 7 εκατ. ευρώ τα οποία στο σύνολό τους θα καταβληθούν για τους μισθούς των εργαζομένων. Ο εκκαθαριστής υποχρεώθηκε να διακόψει την παραγωγή, αφού η λειτουργία της εταιρείας ήταν ζημιογόνος. 
Ο επενδυτής –αν προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία- σύμφωνα με το δικό του business plan θα προσλάβει με συμβάσεις αορίστου χρόνου όσους εργαζόμενους θεωρεί απαραίτητους.

Εκτός από το τίμημα, κάθε κοινοπραξία θα υποβάλει και business plan το οποίο δεν είναι δεσμευτικό και δεν αποτελεί κριτήριο για το διαγωνισμό, αλλά θα παίξει το ρόλο του στη συνολική προσέγγιση εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ και του εκκαθαριστή. Σημειώνεται πως για τις υποχρεωτικές περιβαλλοντικές επενδύσεις ο πλειοδότης θα χρειαστεί να ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τα σενάρια για την τύχη της εταιρείας παραμένουν δύο: ή πωλείται μέσα από τη διαδικασία Ειδικής Διαχείρισης που έχει εγκρίνει η ΕΕ (έτσι θα σβηστούν πρόστιμα και κρατικές υπό ανάκτηση ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ), ή οι δύο παράλληλοι διαγωνισμοί θα καταστούν άγονοι και ο Ειδικός Διαχειριστής θα κηρύξει την εταιρεία σε πτώχευση, πουλώντας κομμάτι-κομμάτι το ενεργητικό της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο «θησαυρός» στα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ: Νικέλιο και κοβάλτιο για μπαταρίες

Μια επένδυση στην υδρομεταλλουργία, της τάξης των 200 εκατ. δολ., μπορεί να βάλει τη ΛΑΡΚΟ στο παγκόσμιο παιχνίδι του καθαρού νικελίου και κοβαλτίου για μπαταρίες αυτοκινήτων και να φέρει μεγάλα κέρδη στο μέλλον από τα ελληνικά κοιτάσματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διασώζεται η ΛΑΡΚΟ: Δύο διεκδικητές θα δώσουν αγώνα μέχρι τέλους

Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -AD Holding και οι Ιρλανδοί της CMI μέσα από τη διαδικασία των βελτιωτικών προσφορών θα «χτυπηθούν» για να αποκτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ. Απομακρύνεται το ενδεχόμενο άγονου διαγωνισμού και «ξαφνικού θανάτου».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ώρα της αλήθειας για τη ΛΑΡΚΟ: Επενδυτής ή... ξαφνικός θάνατος

Ανοίγουν σήμερα οι προσφορές των δύο ενδιαφερόμενων. ΤΑΙΠΕΔ και ειδικός εκκαθαριστής ξορκίζουν το ενδεχόμενο να κηρυχθούν άγονοι οι διαγωνισμοί και να οδηγηθεί σε πτώχευση μια βαριά βιομηχανία που αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΛΑΡΚΟ: Πωλήθηκαν τα τελευταία αποθέματα, «ανάσα» ρευστότητας 7 εκατ.

Συμφωνία για την πώληση της τελευταίας παραγωγής σιδηρονικελίου που βγήκε από το εργοστάσιο τον περασμένο Ιούλιο. Με τα έσοδα αυτά θα κρατηθεί στη «ζωή» μέχρι να βρεθεί επενδυτής. Στις 15 Οκτωβρίου ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το δράμα της ΛΑΡΚΟ: Σβήνουν τα φουγάρα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι

Σταματά η παραγωγή στο τέλος Ιουλίου για να περιοριστούν τα κόστη λειτουργίας και να πληρωθούν οι μισθοί. Ο ειδικός διαχειριστής έχει λάβει από το κράτος μόλις 7 εκατ. ευρώ για όλες τις ανάγκες ως τα τέλη του 2022. Πώς προχωρά ο διαγωνισμός.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα σενάρια για τη ΛΑΡΚΟ, το ΣτΕ και το δυσμενές διεθνές περιβάλλον

Μέχρι τις 7 Αυγούστου πήρε παράταση η Ειδική Διαχείριση με την ελπίδα να έχει προκύψει μέχρι τότε επενδυτής. Αρνητική η συγκυρία στην παγκόσμια αγορά σιδηρονικέλιου, δυσκολεύει το εγχείρημα επανεκκίνησης.