ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πρόωρη αποπληρωμή 7 δισ. σε ΔΝΤ και ευρωζώνη το επόμενο δίμηνο

Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα δάνεια περίπου 5,3 δισ. ευρώ από τους εταίρους στην ευρωζώνη που λήγουν το 2022 και το 2023, έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου.

Περισσότερα από 7 δισ. ευρώ σε δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εταίρους της ευρωζώνης σχεδιάζει να αποπληρώσει η Ελλάδα τους επόμενους δύο μήνες, αποπληρώνοντας το συνολικό υπόλοιπο των κεφαλαίων του ΔΝΤ που δανείστηκε για να αποτρέψει τη χρεοκοπία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο Reuters.

Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν διατηρώντας την ανωνυμία τους, είπαν στο πρακτορείο σήμερα ότι η Αθήνα θα αποπληρώσει στο ΔΝΤ δάνεια 1,8 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, εξοφλώντας το τελευταίο μέρος από τη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ που είχε λάβει η χώρα μεταξύ 2010 και 2014.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα δάνεια περίπου 5,3 δισ. ευρώ από τους εταίρους στην ευρωζώνη που λήγουν το 2022 και το 2023, έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου. «Σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε τις πληρωμές τους επόμενους δύο μήνες», ανέφερε ο αξιωματούχος στο Reuters.

«Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον λόγο του χρέους μας προς το ΑΕΠ ενώ θα στείλει επίσης ένα μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι δυνατή και υγιής», επεσήμανε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Η Ελλάδα αναμένει να εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης της ΕΕ το καλοκαίρι, ενώ το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει γνωμοδοτήσεις, επισημαίνει το δημοσίευμα του πρακτορείου. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακό Συνέδριο σχετικά με το ΕΣΠΑ στις 16 και 17 Ιουνίου στην Καλαμάτα

Σκοπός του διήμερου συνεδρίου, που σηματοδοτεί, ουσιαστικά, την έναρξη του νέου Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), είναι να παρουσιάσει τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.