ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Στουρνάρας: Πάνω από 8 δισ. τα δάνεια στη ναυτιλία

Εντυπωσιακός ο δυναμισμός του ναυτιλιακού τομέα, ξεπερνά τις διεθνείς δυσκολίες. Πάνω από 8 δισ. ευρώ οι χορηγήσεις δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Παρά τις δυσκολίες στο διεθνές περιβάλλον, ο ναυτιλιακός τομέας καταφέρνει να αναπτύσσεται και εισφέρει έσοδα στην εθνική οικονομία αυξημένα κατά 20% από το 2014, ενώ διατηρεί προνομιακή πρόσβαση στις τράπεζες, με το σύνολο των χορηγήσεων να ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε εκδήλωση της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας.

Παρακολουθώντας της εξελίξεις σχετικά με την ελληνική ναυτιλία, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του, κανείς δεν μπορεί παρά να εντυπωσιασθεί από τον δυναμισμό της και την ικανότητά της να ξεπερνά τις όποιες δυσκολίες εμφανίζονται σε διεθνές επίπεδο. Σε μια περίοδο, κατά την οποία η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου έχει μειωθεί σημαντικά, η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλία (σύμφωνα με τους ορισμούς της Eurostat) παραμένει ισχυρή και επεκτείνεται.

Ο ελληνικός εμπορικός στόλος συνέχισε να επεκτείνεται με ρυθμό που έφτασε περίπου το 2,5% το 2018 και ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 3.000 πλοίων στα τέλη του 2018. Αντίστοιχα, η δυναμικότητά του υπερέβη επίσης για πρώτη φορά εφέτος το όριο των 200 εκατ. τόνων. Το 2018 εμφανίζεται από πολλές πλευρές να είναι σημείο καμπής της ελληνικής ναυτιλίας, που πλέον επιτυγχάνει να σταθεροποιήσει τον ρυθμό ανάπτυξής της κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η αυξητική τάση των ναύλων, που εμφανίζεται από τα μέσα του 2019, εάν συνεχισθεί, θα εντείνει τον δυναμισμό της ελληνικής ναυτιλίας.

Είναι σημαντικό επίσης να τονίσουμε την «νεαρή ηλικία» του στόλου, όπου πάνω από το ήμισυ του δυναμικού του αφορά πλοία με ηλικία κάτω των 10 ετών, ενώ όλη η αύξηση του στόλου προέρχεται από νέα ή νεότευκτα πλοία, γεγονός που δείχνει τον δυναμισμό της ναυτιλίας μας.

Η αυξανόμενη συμβολή της ναυτιλίας φαίνεται και από τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Παρά την, όπως αποδείχθηκε, προσωρινή αναστάτωση από την επιβολή των capital controls, που παρενέβαλε εμπόδια στις συναλλαγές, τα έσοδα από την ναυτιλία αυξήθηκαν κατά 20% από το 2014 μέχρι σήμερα.

Ο δυναμισμός αυτός βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην εμπιστοσύνη του ελληνικού και διεθνούς τραπεζικού συστήματος προς την ελληνική ναυτιλία, που επιτρέπει τη χρηματοδότηση της επέκτασης και ανανέωσης του στόλου.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο τραπεζικός τομέας ακολουθεί μια πολιτική απομόχλευσης, η ελληνική ναυτιλία διατηρεί προνομιούχο πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση και δεν χρειάστηκε να επιδιώξει εναλλακτικές, αλλά ακριβότερες, μορφές χρηματοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι και διεθνείς τράπεζες που, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, αποχώρησαν από την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης, επέλεξαν να διατηρήσουν το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων.

Ακόμη και σήμερα, μετά τις αποχωρήσεις, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στηρίζει την ελληνική ναυτιλία, συμμετέχοντας κατά το ένα έκτο περίπου στη συνολική χρηματοδότησή της.

Από τα τέλη του 2018 παρατηρούμε μια σταθερή αύξηση της χρηματοδότησης της ναυτιλίας από ελληνικές τράπεζες. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της ναυτιλίας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαμορφώθηκε σε 2,1% σε ετήσια βάση, το Σεπτέμβριο του 2019, και η ροή της χρηματοδότησης της ναυτιλίας σε δωδεκάμηνη βάση ανήλθε σε 163 εκατ. ευρώ. Το σύνολο της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στη ναυτιλία σήμερα ξεπερνά τα 8 δισεκ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι δάνεια σε ξένο νόμισμα (δολάριο).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασε το 1 δισ. η αύξηση των προθεσμιακών καταθέσεων τον Απρίλιο

Στα 31,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών στα τέλη Απριλίου από 24 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2022, ενώ αντίθετα υπήρξε υποχώρηση γι' αυτές των επιχειρήσεων.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόβει τη φορά στην αύξηση δανείων η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ

Αρνητική κατά 582 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ενώ πτωτικά κινήθηκε και αυτή για ελεύθερους επαγγελματίες και καταναλωτές. Στο 4,7% υποχώρησε ο ρυθμός της συνολικής παροχής δανείων.
startups-Ellada-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει το ελληνικό οικοσύστημα startup και στον κλάδο της ναυτιλίας

Θα υπάρξουν συζητήσεις σχετικά με τις Δεξιότητες Ηγεσίας που απαιτούνται για να επιχειρήσει κάποιος στον τομέα των startups αλλά και με τις χρηματοδοτήσεις προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις.